№ 38

19 вересня 2024 року

«Краю мій рідний»

  • Середа, Лип. 19 2017
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт
Тетяна Фокіна Тетяна Фокіна

6 липня в Прилуцькому краєзнавчому музеї ім. Маслова відбулося відкриття виставки «Краю мій рідний» Фокіної (Горяної) Тетяни Миколаївни. Вона народилася 11 травня 1961 року в місті Біла Церква Київської області. Батько, Горяний Микола Васильович, за фахом був ветеринарним лікарем, походив із козацького роду, мав здібності до живопису, різьблення по дереву, музики. Саме він зробив перший етюдник для малої Тетянки власними руками, котрий і до сьогодні зберігається в майстерні художниці як світла пам’ять про батька. Мати, Безпечна Стефанида Григорівна, за освітою була фельдшером-акушером, але все життя захоплювалася мистецтвом, мала чудовий смак, формувала в дітей уміння бачити навколо себе красу.
У школу мала Тетянка пішла рано, у 6 років, і вже з першого класу почала відвідувати художню студію. Соболєва Надія Андріївна, котра працювала педагогом у цій школі, відразу помітила здібності дівчинки до малювання та запропонувала дати рекомендацію до Київської республіканської школи для обдарованих людей. Та батьки на її мистецьке майбутнє серйозно не дивилися. Тож Тетяна закінчила середню загальноосвітню школу, а паралельно, за покликанням душі, відвідувала художню студію при Палаці піонерів.


Після школи закінчила плановий економічний факультет Київського інституту народного господарства ім. Д. С. Коротченка. Далі були майже 30 років роботи за фахом, паралельно займаючись живописом, беручи приватні уроки для покращення майстерності та участь у різних виставках. А ще була мрія займатися лише улюбленою справою, присвятивши цьому всю себе.
На сьогоднішній день створено понад 300 робіт. Найвідоміші з них: «Вид на Миколюківську гору» (полотно, олія, 1997); «Українська хата» (полотно, олія, 1997); «Бурштинова осінь» (полотно, олія, 2011); «Пшениця розкинула пишне колосся…» (полотно, олія, 2012), ця картина належить фонду історико-архітектурного заповідника «Стара Умань».
На виставці було представлено понад 30 із них. Зокрема «Безмежність», «Соняшники», «Коли холод зими», «Осіння симфонія», «Вулиця дитинства» та багато інших. Більшість робіт були виконані олією на полотні. Усі етюди художниці насичені яскравими кольорами. Дивлячись на них, у кожного виникають спогади про домівку та рідний край, де вони народилися та провели своє дитинство. Відвідавши цю виставку, кожен отримає багато позитивних емоцій. Можливо, таке інколи незвичайне, але так щиро передане поєднання кольорів на деяких полотнах, зображення рідних куточків дасть натхнення чи наснаги до життя, коли вони так потрібні. Недарма її роботи відмічені різними нагородами та подяками, зокрема Дипломом Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань»; Грамотою Шевченківського національного заповідника з нагоди 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток народного мистецтва Шевченківського краю, м. Канів 2014р.; Подякою Винниківської санаторної школи-інтернату за вагомий внесок у формування естетичного світогляду учнів. Але всі її нагороди важко вмістити в одну статтю, адже їх багато, всі хочуть відзначити талант майстрині.
Виставку можна відвідати до 20 липня включно. Не пропустіть такої можливості!

Аліна Чабан, Ірина Горбань

Прочитано 1812 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 498 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!