№ 38

19 вересня 2024 року

САМОВРЯДУВАННЯ

  • Середа, Січ. 26 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Одна, єдина, неділима Україна

22 січня вся Україна відзначила День Соборності

Соборність України – одна з важливих тем історії України.
21 січня в сесійній залі міської ради відбувся круглий стіл «Одна, єдина, неділима Україна». В обговоренні історичних фактів та їх наслідків, взяли участь: Олександр Алфьоров, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАН України, радіоведучий, громадський і політичний діяч; кандидатка історичних наук, старший науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова Наталя Клочко; учитель гімназії №1, дослідниця Лілія Юзвик; учасник Майдану, революції Гідності, автор та виконавець пісень Віктор Погуляй, голова спілки ради ветеранів, учасників бойових дій і родин загиблих, померлих Сергій Цибенко; педагоги-методисти; працівники бібліотек міста; краєзнавці; представники сфери культури; викладачі та та студенти навчальних закладів міста.
Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини двома імперіям, Соборність України – одна з важливих тем історії України. Акт возз’єднання УНР та ЗУНР – історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз’єднати український народ та протиставити українців один одному. І тільки завдяки кропіткій праці науковців справжня історія України виходить на поверхню, спадає з очей пелена брехні, яка була насаджена нам впродовж століть російською імперською ідеологією.
Передумови та причини Соборності, зовнішні та внутрішні ризики Соборності, ідеї державності у ІІ пол. 20 ст., у чому була поразка Української революції 1917-1921 рр. (УПА, шістдесятники), хто прагнув об’єднати Україну протягом сторіч, чому Злука не була юридично можливою з Українською Державою Скоропадського, Прилуки в роки української революції – ці та інші питання обговорювали учасники зустрічі. Згадали і про минуле нашої держави, про творення української мрії – єдності, свободи та незалежності, основи державності, переглянули цікаві факти з документального відеофільму.


Учасники заходу вшнували пам’ять героїв-земляків, героїв-борців за Соборність, цілісність нашої держави покладанням квітів до банера Небесної Сотні та загиблим воїнам АТО/ООС.
Тільки єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків! Будемо з трепетом зберігати цей безцінний скарб! Слава Україні!

Прилучани продовжують вакцинуватися

За інформацією Прилуцького міського центру первинної медико-санітарної допомоги станом на початок тижня 33899 прилучан і жителів району отримали щеплення від COVID-19.
З них пройшли повний курс вакцинації – 16994 особи.
За останній тиждень вакциновано 487 осіб, з них двома дозами – 193.
Варто зауважити, що на сьогодні бустерну дозу отримали вже 227 жителів Прилук і Прилуцького району. Нагадуємо, що для отримання бустерної дози можна записатися на щеплення в будь-який пункт чи центр вакцинації від COVID-19.
Медичні працівники Прилук на сьогодні проводять щеплення вакцинами Moderna, AstraZeneca, Comirnaty (Pfizer) та CoronaVac.
Українці, які отримали дві дози вакцини від COVID-19 та повністю імунізовані, можуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Цей документ відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Його видає сімейний лікар.
Нагадуємо, що вакцинальна кампанія в місті Прилуки проводиться в Центрі вакцинації населення (приміщення міського Будинку культури за адресою: вул. Юрія Коптєва, 28), який працює щодня з 08.00 до 11.00, у тому числі й у вихідні дні, та в семи амбулаторіях сімейної медицини. Пункти вакцинації працюють щодня!
Графік роботи пунктів
вакцинації-сімейної медицини м.Прилуки:
З 08.00 до 19.00 – робочі дні, працюють усі пункти вакцинації;
з 09.00 до 14.00 – субота, усі пункти вакцинації;
з 09.00 до 14.00 – неділя та святкові дні, працює один пункт вакцинації за адресою: вул.Земська, 7 (амбулаторія сімейної медицини №6).
Намагайтесь не турбувати лікаря поза годинами прийому без поважної причини!

Пільгове перевезення школярів

25 січня у ході засідання виконавчого комітету Прилуцької міської ради було розглянуто ряд важливих для життєдіяльності міста питань. Серед яких і пільгове перевезення школярів громадським автотранспортом. Так, начальник управління освіти міської ради Олександр Правосуд вніс на розгляд членів виконавчого комітету проєкт рішення «Про затвердження кількості учнів (квот) для здійснення пільгового перевезення дітей шкільного віку громадським автотранспортом на міських автобусних маршрутах загального користування у 2022 році». За його поданням було затверджено 1650 квот, тобто учнів закладів загальної середньої освіти міста. Ця цифра практично не змінилася від минулого року.

Два заклади освіти перевели на «дистанційку»

Зимова пора провокує різні респіраторні захворювання і в першу чергу вони вражають дітей. Саме тому учні двох закладів освіти нашого міста на десятиденний термін (25 січня – 6 лютого) переведено на дистанційне навчання. Мова йде про гімназію №5 ім. Затолокіна та ліцей №6.
Що стосується Прилуцької гімназії №5, то вже в понеділок, 24 січня на навчання до закладу не прийшли 509 із 834 учнів. Таким чином, 12 класів перебувають на самоізоляції через COVID-19. У 5 педпрацівників і 4 учнів гімназії підтверджений діагноз COVID-19.
У ліцеї №6 трохи інша ситуація. Там різко погіршилася епідемічна ситуація в зв’язку із захворюванням 28% учнівського колективу на ГРВІ.
У решті ж прилуцьких закладів освіти епідемічна ситуація поки стабільна, але тримається на постійному контролі.
По гімназії №1 – 76 учнів, це 8%, школа №2 – 42 учні, 12%, ліцей №7 – 10%, школа №9 – 9%, ліцей №10 – 16%, школа №12 – 6%, школа №13 – 11%, школа №14 – 3%.
Про запровадження загальноміської дистанційної форми навчання можна говорити, коли рівень захворюваності серед школярів сягне 20%.

Святкова ілюмінація ще радуватиме око

Новорічно-різдвяні свята вже закінчилися, а значить прийшов час повертатися до звичайних буденних справ та прибирати святкові прикраси до наступного року. Так, працівники КП «Міськсвітло» вже демонтували новорічну ялинку на Центральній площі міста, зняли розтяжку «З Новим роком» та деяку ілюмінацію.
Що ж до «Зоряного неба» та яскравих елементів святкової фотозони, – то вони ще радуватимуть прилучан деякий час.
Як зазначив керівник підприємства Євгеній Шаповал, зима ще триває, містяни полюбляють прогулюватися містом як удень, так і в вечірній час доби, а тому треба залишити такі дивовижні місця відпочинку в робочому стані.
Демонтована ялинка та святкова ілюмінація буде зберігатися в приміщенні міської ради до наступних свят.

За матеріалами міської ради

Прочитано 2102 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1032 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!