№ 38

19 вересня 2024 року

«Доступні ліки» в Прилуках

  • Середа, Черв. 29 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

14 червня відбулося засідання конкурсної комісії з відбору суб’єктів господарювання, які здійснюватимуть відпуск лікарських засобів і харчових продуктів за пільговими рецептами у 2022 році, де було розглянуто 1 пакет конкурсної пропозиції, наданої ТОВ «Ліки України», аптека №55, що знаходиться за адресою: вул. Київська, 56. Як зазначила заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Шкуренко в ході засідання виконавчого комітету, даний пакет конкурсної пропозиції відповідав усім вимогам, а тому члени виконкому проголосували за те, аби вже з цього тижня комунальні некомерційні підприємства, такі як Прилуцький центр надання первинної медико-санітарної допомоги, дитяча лікарня та Центральна міська лікарня, змогли укласти договір із аптеками й у подальшому здійснювався відпуск лікарських засобів і харчових продуктів відповідно до Постанови №1303.
Варто зазначити, що в даній Постанові вказуються всі категорії населення, які мають право отримати лікарські засоби або харчові продукти за пільговими рецептами. Це абсолютно різні категорії громадян. Зокрема до переліку входять ветерани війни, учасники бойових дій, окремі категорії людей із інвалідністю тощо. Разом із тим цією Постановою регламентується безпосередньо відпуск лікарських засобів і продуктів харчування, а саме міститься посилання на те, відповідно до яких документів згадані пацієнти можуть розраховувати на ті чи інші лікарські засоби.


У першу чергу мова йде про національний перелік лікарських засобів, який затверджений державою. Саме за цим національним переліком медикаменти відпускаються за пільговими рецептами, що може означати або безкоштовний відпуск, або з незначною доплатою, яка відповідає чинним документам.
Таким чином, вкотре нагадуємо, що діє державна урядова програма «Доступні ліки», яка повністю фінансується за рахунок державних коштів, і за певними нозологіями, такими як серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма, цукровий діабет 2 типу, держава взяла на себе зобов’язання, у тому числі й щодо відпуску препаратів інсуліну. Місту ж залишається не менш важлива місія – допомагати окремим категоріям мешканців, зазначених у Постанові №1303, які мають право на отримання ще й додаткових пільгових ліків.
Як тільки договір з аптекою буде підписано, міська влада в першу чергу намагатиметься забезпечити тих пацієнтів, які сьогодні вкрай потребують знеболюючих при онкозахворюваннях, також це психіатричні захворювання, епілепсія, хвороба Паркінсона. Ні для кого не секрет, що лікарські засоби в даних випадках дороговартісні, і люди їх дійсно дуже потребують.
Наразі з міського бюджету виділена достатня сума для того, аби закрити питання з пільговими ліками до кінця року. Але не треба забувати, що на території України триває війна і практично кожного дня ми знаходимося в нових для себе реаліях. Тому налагодження роботи з пільговими рецептами та відпуском ліків залежатиме в тому числі й від того, як буде працювати доставка лікарських засобів, яка буде логістика для того, аби склади в аптечному закладі, з яким буде укладено договір, відповідали цим потребам.
Саме тому Тетяна Шкуренко наголошує, що і прилучанам, і медичним працівникам треба із розумінням поставитися до того, що, можливо, не весь той звичний перелік лікарських засобів, який надходив у місто до війни, сьогодні можна в Прилуки привезти. Є деякі лікарські препарати, які, на жаль, сьогодні просто відсутні у зв’язку з тим, що зруйновані підприємства, які їх випускали. Із-за кордону теж не все до нас приходить у тому обсязі, до якого ми звикли. Можуть бути корективи і до цього треба бути готовими.

Прочитано 875 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 444 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!