№ 38

19 вересня 2024 року

САМОВРЯДУВАННЯ

  • Четвер, Січ. 12 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Організація харчування школярів у 2023 році

З початком нового фінансового року, у який Україна й наше місто вступають в умовах воєнного стану, передбачаються зміни, що торкаються окремих напрямків життя прилучан. Зокрема, це стосуватиметься вартості харчування в закладах освіти, що зумовлено зміною цін, які зросли, на продукти харчування з дитячого меню.
До слова, для обрахування вартості харчування в закладах освіти відповідно до нового законодавства було створено робочу групу, до складу якої ввійшли спеціалісти управління освіти, фінансисти, економісти, а також правники міської ради. За основу для обрахунку вартості сніданків та обідів було взято середні ціни по місту як на продовольчому ринку, так і в мережевих супермаркетах, ураховано орієнтовні витрати, що несе оператор ринку харчових продуктів, надаючи в закладі освіти послугу з харчування.
Таким чином, на 2023 рік передбачається така орієнтовна ціна на дитяче меню в садочках (орієнтовна – бо може змінитися в бік зменшення за результатами тендеру, який проводить управління освіти):
– вікова група від 1 до 4 років (групи раннього та молодшого віку) – 67,44 грн;
– вікова група від 4 до 6 (7) років (групи середнього та старшого віку) – 88,61 грн;
у школах:
– сніданки, вікова група 6-11 років (1-4 класи) – 39,00 грн;
– сніданки, вікова група 11-14 років (5-8 класи) – 47,27 грн;
– сніданки, вікова група 14-18 років (9-11 класи) – 48,72 грн;
– обіди, вікова група 6-11 років (1-4 класи) – 39,03 грн;
– обіди, вікова група 11-14 років (5-8 класи) – 47,65 грн;
– обіди, вікова група 14-18 років (9-11 класи) – 52,91 грн.
Цьогоріч, ураховуючи право батьків на різний формат відвідування дітей у садочках, робоча група запропонувала депутатам встановити також окрему вартість харчування у дошкільних установах для груп із короткотривалим перебуванням, а саме:
– сніданки, вікова група від 1 до 4 років – 24, 30 грн;
– сніданки, вікова група від 4 до 6 (7) років – 32,50 грн;
– обіди, вікова група від 1 до 4 років – 25,20 грн;
– обіди, вікова група від 4 до 6 (7) років – 34,50 грн.
Наступним кроком мало бути затвердження цієї вартості та Порядку організації харчування Засновником, тобто депутатами Прилуцької міської ради, як це передбачено нормативними документами. До речі, саме до повноважень Засновника належить ухвалення рішень про встановлення відсотка батьківської оплати. Мова йде про 60/40 – у садочках, 70/30 – сніданки для учнів 1-4 класів у школах, а також міських цільових програм, за якими пільги з харчування надаються окремим категоріям мешканців. Далі – управління освіти повинно оголосити тендер на закупівлю послуги з харчування, керуючись рішеннями, прийнятими депутатами.
Однак, наразі через те, що сесія наприкінці 2022 року не відбулася, відповідні документи не затверджені, а тому управління освіти змушене попередити батьків про ймовірність 100-відсоткової сплати за харчування за минулорічною вартістю, окрім як за діток пільгових категорій, яким безкоштовне харчування гарантоване державою.
Таким чином, від оперативності ухвалення депутатами цих рішень залежить розуміння і посадовців, і батьків своїх подальших дій у вирішенні всіх питань.

Пільгове перевезення школярів

Уже зовсім скоро навчальні заклади міста відновлять свою роботу після двотижневих зимових канікул, а значить, перед учнями шкіл знов постане потреба в користуванні громадським транспортом. Протягом 2022 року діяла талонна система, відповідно до якої кожен учень, який цього потребував, щомісяця отримував проїзні талони (по 2 шт. на день), номінальною вартістю 3 грн. Кошти в подальшому відшкодовувалися з міського бюджету.

Починаючи з вересня минулого року між перевізниками та виконавчим комітетом йшли активні дискусії щодо зміни методики відшкодувань за перевезення школярів, а, можливо, й відмови від талонної системи взагалі. Наразі офіційних змін із даного питання не відбулося, тож здійснення пільгового перевезення дітей шкільного віку громадським автотранспортом на міських автобусних маршрутах загального користування у 2023 році та відшкодування його вартості з міського бюджету залишається на рівні попереднього року.
Розрахунок сум необхідного фінансування проведено з урахуванням моніторингової кількості дітей шкільного віку, які користуються громадським автотранспортом на міських автобусних маршрутах загального користування, кількості навчальних днів на рік, визначених чинним законодавством (175), та розміру щоденного відшкодування за пільговий проїзд одного учня громадським автотранспортом на міських автобусних маршрутах загального користування з розрахунку 2 поїздок і номінальної вартості талона, яка визначається рішенням виконавчого комітету міської ради.
Так, згідно з квотами, визначеними рішенням виконавчого комітету на період із 01.01.2023 до 30.12.2023 кількість учнів, які виявили бажання користуватися громадським автотранспортом на міських автобусних маршрутах загального користування складає 1475, що на 220 учнів менше, ніж за попередній період (1695). Що стосується фінансів, то враховуючи результативні показники витрат, сума, що необхідна для реалізації Програми складає 588 525,00 грн.


За матеріалами міської ради

Прочитано 459 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз один гість и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!