№ 38

19 вересня 2024 року

Сертифікація педагогів – 2021

  • Середа, Січ. 26 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

В Україні завершився третій рік пілотування сертифікації вчителів. Ще 35 педагогів Чернігівщини отримали сертифікати. Про підсумки сертифікації – 2021 спілкувалися з начальницею управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області Тетяною Маханьковою.

У 2021 році квота учасників від Чернігівщини становила 48 учителів, по Україні цей показник – дві тисячі. У першому етапі, зовнішньому незалежному оцінюванні, взяли участь 46 педагогів області. З цієї кількості успішно пройшли тестування 38 осіб. Максимальна кількість балів – 100, прохідні – 60.
Далі учасники проводили само- оцінювання своїх професійних здібностей. І насамкінець експерти вивчали практичний досвід учасників сертифікації. Експертна команда у складі двох педагогів-практиків оцінювала професійні компетентності вчителя. Максимальна кількість балів становила 140, пороговий бал – 94.
– Тетяно Михайлівно, які особливості сертифікації у 2021 році?
– Як і в минулому році через карантинні обмеження третій заключний етап відбувався дистанційно. Наказом Держслужби якості освіти затверджено в області 47 експертів. Експертна група вивчала практичний досвід вчителя протягом двох робочих днів. Перший день – учитель демонстрував в онлайн-режимі експертам не менше, ніж два уроки та самопрезентацію в довільному форматі. Наступного робочого дня учасник сертифікації спілкувався з експертами в форматі інтерв’ю. Минулоріч воно тривало майже годину, цього року завдання експерта – відпрацювати ті моменти, які вони не побачили в перший день роботи з учителем.
Однією з вимог залишається анкета, тобто оцінювання цього вчителя керівництвом школи, щоб глибше визначити його професійні якості.
Важливим у цьому процесі є хороше технічне забезпечення, належна швидкість Інтернету, тому поряд із двома експертами працював і спеціаліст із технічної підтримки.


– Скільки в області всього сертифікованих учителів?
– Протягом трьох років пілотування в сертифікації педагогічних працівників взяли участь 4170 учителів початкових класів України, 118 вчителів Чернігівщини. Отримали сертифікат – 2632, з них 86 – вчителі нашої області. Це більше 90 відсотків тих, хто брав участь у третьому етапі. Або 73 відсотки всіх зареєстрованих учасників в області, по Україні цей показник – 63%. Найбільше сертифікованих учителів у школах №№ 3, 25, 35, 19 м. Чернігова (по 5-7 вчителів мають сертифікати); 4 – у Ніжинській гімназії №2; 5 – у закладах загальної середньої освіти №№5, 7, 9 м. Прилуки.
– Пілотний проєкт завершився. Чи буде далі продовжено сертифікацію?
– У 2022 році сертифікацію вчителів початкових класів буде продовжено. Залишається умова добровільної участі вчителів та обмеження кількості учасників. Загалом в Україні матимуть змогу сертифікуватися дві з половиною тисячі вчителів початкової школи, 60 – з Чернігівщини. Реєстрація учасників для проходження сертифікації триватиме з 4 до 17 квітня.

Начальник управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області нагадала про переваги сертифікації. За успішне проходження сертифікації вчителі отримують 20-ти відсоткову надбавку до заробітної плати протягом трьох років. Також сертифікат може зараховуватись як проходження чергової (позачергової) атестації. Окрім того, сертифікованих вчителів залучатимуть до оцінювання практичного досвіду учасників сертифікації.
Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників активно працює в напрямку залучення вчителів до проходження сертифікації, що дає можливість їм перевірити і власні знання, і досвід, і витривалість. А головне – самоствердитися як успішні педагоги. Тож хочемо, щоб прилучани знали тих, хто здійснив важливий етап у своїй кар’єрі – пройшли сертифікацію, що забезпечило їм підвищення якості професійної діяльності через зовнішнє оцінювання та самооцінювання, осмислення досягнутого та проєктування подальшого професійного вдосконалення. Це вчителі початкових класів Олена Пономаренко (Прилуцька гімназія №5 ім. Віктора Андрійовича Затолокіна), Анна Іванова (Прилуцький Ліцей №7), Юлія Сиромятнікова (Прилуцька ЗОШ І-ІІІ ступенів №9).
Щиро вітаємо вчителів із новим званням – сертифікований учитель! Бажаємо нових професійних і творчих звершень!

За інформацією КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників»

Прочитано 9724 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Освіта
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 466 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!