№ 38

19 вересня 2024 року

Куди зникли пільгові ліки?

  • Середа, Лют. 15 2017
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

На початку поточного року в Прилуках виникла критична ситуація з пільговими ліками: вже в січні практично всі категорії хворих не могли отримати необхідні їм медичні препарати за пільговими рецептами. Як пояснювали людям в аптеках, закінчився ліміт ліків на перший квартал – тобто всі пільгові препарати за перші три місяці 2017 року нібито вже розкуплені в січні. А отже, без життєво необхідних препаратів водночас залишилося 17 тисяч жителів нашого міста, котрі потерпають від тяжких недугів. Втомившись від поневірянь по лікарнях і аптеках, хворі почали шукати допомоги в депутатів, оскільки для багатьох із них відсутність необхідних ліків без перебільшення є питанням життя або смерті. Кілька таких звернень вже надійшло до моєї громадської приймальні.
До мене особисто з проханням вплинути на ситуацію звернулися учасники АТО, котрі, так само як і хворі на цукровий діабет та інші пільгові категорії населення, вже в кінці січня отримували відмови на придбання необхідних ліків у аптеках міста.
На 2017 рік із міського бюджету виділено 800 тисяч гривень на забезпечення відповідних категорій прилучан пільговими ліками. У січні сума бюджетних проплат за пільгові ліки становила 80 тисяч гривень. Зрозуміло, що на цю суму «відпустити» квартальний обсяг препаратів аптекарі аж ніяк не могли. А отже, справа в іншому.


У Прилуках пільговиків обслуговує одна аптека – №190. Перебої із забезпеченням ліками хворі відчули ще наприкінці минулого року: то лікарі не виписували рецептів, чекаючи відповідного рішення виконкому; то аптекарі чекали грудневої сесії, на якій депутати виділили фінансування; то очікували завершення тендеру. Та навіть після того, як усі ці моменти були узгоджені, ситуація суттєво не покращилася. Станом на сьогодні в аптеках не вистачає не тільки пільгових ліків, а й препаратів гіпертонічної групи, серцево-судинних і таблеток від цукрового діабету.
На моє звернення до Прилуцького міського центру первинної медико-санітарної допомоги його головний лікар Людмила Слободенюк пояснила, що прилуцькі аптеки не отримують ліки з обласних складів, оскільки Міністерство охорони здоров’я України наразі вирішує питання про їх здешевлення.
Зробити це планувалося 1 лютого 2017 року, тепер переоцінка перенесена на 1 квітня поточного року. Втім, жодних роз’яснень на місцях щодо цього досі не отримали.
Ситуація надзвичайно складна, але просто відсиджуватись і спостерігати за нею ми не маємо права. Жителі Прилук, які нас обрали до міської ради, довірили нам представляти свої інтереси у владі, і тепер, як ніколи, потребують нашої допомоги. Тому я звернувся до міського голови Прилук за офіційним роз’ясненням щодо ситуації, що склалася у місті з пільговими ліками. Також пропоную депутатам Прилуцької міської ради на найближчій сесії ухвалити звернення до Міністерства охорони здоров’я України з даного питання. Адже турбота про здоров’я та благополуччя жителів міста – наш депутатський обов’язок.

Артем Рожко, депутат Прилуцької міської ради

Прочитано 1736 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Прилуцький Парламент
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 384 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!