№ 38

19 вересня 2024 року

ВІСНИК МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ

  • Середа, Трав. 16 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

«Субсидії по-новому»: що нас чекає? Нова редакція положення вирішуватиме й питання того, що члени родини не реєструються за фактичним місцем проживання, а по місцю реєстрації роблять довідки, що вони там не проживають, відповідно їх доходи не беруться до уваги ні там, ні там. Тепер доходи всіх членів родини враховуватимуться за фактичним місцем проживання незалежно від реєстрації.

Нові правила отримання субсидій на послуги ЖКГ

З 1 травня 2018 року почав діяти новий порядок призначення субсидій, повідомила 14 травня під час апаратної наради міського голови начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради Ганна Малиш.
Це рішення прийнято в рамках підготовки до монетизації субсидій, яка передбачає отримання допомоги в грошовій формі й планується до впровадження протягом наступного опалювального сезону.
При застосуванні нових критеріїв призначення субсидій усі ті, хто потребує допомоги, будуть, як і раніше, її отримувати від держави. Нові правила призначення житлових субсидій не торкаються малозабезпечених людей, пенсіонерів чи офіційно зареєстрованих безробітних.


Натомість скоротиться кількість тих, хто звертається за субсидіями, маючи насправді доходи, достатні для того, щоб самостійно сплачувати за комунальні послуги. Витрачати кошти платників податків, а тим більше у формі прямих грошових виплат, для того, щоб покривати утримання великих будинків тих, хто приховує свої доходи, неекономне споживання, є порушенням соціальної справедливості.
При цьому, якщо раніше субсидію перепризначали на новий період раз на рік у травні та окремо розраховували її розмір на літній і зимовий період, то тепер, відповідно до нової програми житлових субсидій, це відбуватиметься двічі на рік – у травні та жовтні. Але для більшості домогосподарств, які вже користуються допомогою, субсидії, як і раніше, перепризначатимуть автоматично з урахуванням доходів за попередні два квартали.

А повторно заяву та декларацію потрібно буде подати тільки:

– орендарям житла;
– внутрішньо переміщеним особам;
– сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих у помешканні осіб;
– сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати;
– сім’ям, у яких відбулися зміни в складі сім’ї протягом останнього року;
– сім’ям, які станом на травень 2018 року матимуть понад двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги та не погасять її до червня 2018-го.
Мінсоцполітики не розраховує, в результаті, на значне скорочення кількості домогосподарств, які отримуватимуть субсидії й далі. Але власники елітних будинків, нових автомобілів, ті, хто працює в тіньовому секторі економіки, тепер отримати субсидію не зможуть. При цьому далі діятиме можливість призначення субсидій через рішення відповідних комісій у тих випадках, коли домогосподарство формально не підпадає під відповідні критерії, але реально потребує державної допомоги.


Змінено підхід при розрахунку доходів для призначення субсидії

До складу домогосподарства включаються особи, що зареєстровані й фактично проживають у житловому приміщенні.
Відтепер під час призначення субсидії враховуються доходи не лише осіб, яким призначається субсидія, але й членів їх сім’ї, у разі реєстрації (фактичного проживання) за іншою адресою. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.
Для розрахунку житлової субсидії враховуються доходи членів домогосподарства, а також членів сім’ї особи зі складу домогосподарства, які досягли 14-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються такі доходи. При цьому дохід у вигляді заробітної плати враховується після сплати податку на доходи фізичних осіб.

Призначення житлової субсидії

Житлова субсидія призначається з початку опалювального (неопалювального) сезону за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі) протягом двох місяців із початку такого сезону, в іншому випадку – з місяця, наступного за тим, у якому до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення надійшло документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).
Для орендарів житлового приміщення (будинку) житлова субсидія призначається за наявності договору найму (оренди) житла з місяця звернення до дати закінчення опалювального (неопалювального) сезону, але не більше ніж до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди) житла. На наступний строк житлова субсидія призначається за особистим зверненням орендаря.
Для внутрішньо переміщених осіб житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається за рішенням комісії з місяця звернення до кінця опалювального (неопалювального) сезону (без договору оренди).
В окремих випадках за рішеннями комісій житлові субсидії непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, можуть призначатися на норму, яка перевищує соціальну норму житла, встановлену Кабінетом Міністрів України (далі – понаднормова площа житла).
Комісія має право призначити житлову субсидію на загальну площу житла з урахуванням понаднормової площі, яка не може перевищувати більш як на 30 відсотків соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства. Конкретні розміри загальної площі, на яку призначається житлова субсидія (з урахуванням понаднормової) зазначаються в рішенні комісії.

Житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо:

1) загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартири та 200 кв. метрів для індивідуального будинку (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, у яких не менше року проживають троє й більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);
2) будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менш ніж п’ять років (окрім мопеда).
При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, у тому числі коштом грошової допомоги на придбання автомобіля.
Наявність (відсутність) у власності або володінні зазначених осіб транспортних засобів зазначається у декларації про доходи й витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Якщо право власності або володіння на транспортний засіб набуто під час отримання житлової субсидії, громадянин, якому призначено житлову субсидію, протягом 30 календарних днів зобов’язаний повідомити про це;
3) будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, здійснив купівлю або іншим законним способом набув права власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, будівельні матеріали та інші товари довгострокового вжитку на суму, яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності перевищує 50 тис. грн;
4) структурним підрозділом із питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (340 грн);
5) структурним підрозділом із питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність у домогосподарства, що одержувало житлову субсидію в попередньому опалювальному (неопалювальному) сезоні, простроченої понад два місяці заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день призначення житлової субсидії на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон.

Про що необхідно повідомляти органи соціального захисту населення

Громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати управління соціального захисту населення про обставини для перерахунку призначеної житлової субсидії, зокрема:
• зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарства (орендар, внутрішньо переміщена особа – членів домогосподарства, які фактично проживають у житловому приміщенні (будинку), їх соціального статусу;
• зміни у складі сім’ї члена домогосподарства;
• зміну переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;
• зміну переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;
• зміну управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання;
• наявність у володінні осіб, із урахуванням яких призначено субсидію, а також у членів їх сімей, транспортного засобу з дати випуску якого не минуло 5 років (окрім мопеда);
• здійснення купівлі (набуття права власності в інший визначений законодавством спосіб)/ оплати послуг на суму понад 50 тис. грн протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії (призначенням субсидії без звернення).
При цьому, у разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні (будинку) осіб, складу сім’ї члена домогосподарства подаються нові заява та декларація.
Зразки заяви та декларації для надання субсидій можна завантажити з офіційного сайту Прилуцької міської ради http://pryluky.cg.gov.ua/

Інформація «ГП»

Прочитано 1885 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 293 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!