№ 38

19 вересня 2024 року

Пам’яті ветерана

  • Середа, Жовт. 07 2020
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Дуже мало залишається ветеранів Другої світової війни, хто приніс у травневі дні 1945 року довгождану Перемогу.
4 жовтня нинішнього року на 96-му році життя померла шанована в нашому місті людина, учасник бойових дій, ветеран війни та праці, колишній головний інженер Прилуцького виробничого підприємства електромереж ЗАБУЛА Андрій Свиридович.
Народився Андрій Свиридович у грудні 1924 року в Борзнянському районі на Чернігівщині в багатодітній родині. З дитинства пізнав нелегку селянську працю.
У вересні 1943 року був мобілізований до Червоної Армії та зарахований до кулеметного училища одного із запасних полків Першого Українського фронту. Проявив себе хоробрим і сміливим воїном, не раз дивився смерті у вічі. В одному з боїв на Львівщині був поранений і після лікування направлений у мінометний полк, що базувався в Польщі на Сандомирському плацдармі. Даний полк брав участь у боях за міста Бранденбург, Потсдам і Берлін. День Перемоги зустрів у Празі.
У березні 1946 року у званні старшого сержанта був демобілізований. Батьківщина високо оцінила його бойовий шлях, нагородивши двома орденами Великої Вітчизняної війни 1-го та 2-го ступеня, орденом Слави 3-го ступеня, медалями «За взяття Берліна», «За визволення Праги» та ін.


З 1953 року своє життя Андрій Свиридович назавжди пов’язав із нашим містом, посівши спочатку посаду начальника електроцеху дизельної електростанції.
Велика заслуга його у встановленні двох енергопоїздів, що забезпечили електроенергією все місто.
З 1960 року зайняв місце головного інженера Прилуцького підприємства енергомереж, у підпорядкуванні якого були електромережі семи районів області. Працюючи головним інженером, Андрій Свиридович проявив себе спеціалістом високого рівня, уміло використовував знання, одержані в Київському політехнічному інституті. Роботу на виробництві він поєднував із великою громадською діяльністю: обирався депутатом міської ради, кілька років був головою Державної кваліфікаційної комісії під час захисту дипломних робіт студентами Прилуцького технікуму гідромеліорації та електрифікації сільського господарства.
Велику увагу Андрій Свиридович приділяв героїко-патріотичному вихованню підростаючого покоління, завжди був бажаним гостем у молодіжних аудиторіях. Мав активну громадянську позицію. Чесність, скромність, порядність, добросовісність – це ті риси, які притаманні його великому життєвому шляху.
Смерть Андрія Свиридовича Забули – це велика втрата для ветеранської організації міста, і пам’ять про нього ветерани надовго збережуть у своїх серцях.

Прилуцька міська рада,
Рада ветеранів міста Прилуки

Прочитано 6148 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Городяни
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 216 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!