№ 38

19 вересня 2024 року

Статус дитини, постраждалої від збройної агресії: як отримати

  • Четвер, Сер. 24 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Сьогодні на всіх рівнях надзвичайно гостро стоїть питання війни, захисту постраждалих від її тяжких наслідків, допомога та підтримка, особливо, вразливих верств населення, зокрема, діток.
Звісно, сьогодні вся Україна потерпає від російської агресії, та все ж, деякі міста знаходяться у відносній безпеці та практично не стикаються з реальними бойовими діями. Серед таких міст і наші Прилуки. Дійсно, сьогодні це так. Однак, не треба забувати, що в перші місяці повномасштабного вторгнення Прилуки та найближчі села також перебували в оточенні армії рф. І лише завдяки нашим хоробрим воїнам, місту вдалося уникнути всіх жахів окупації.
Сьогодні Уряд країни працює над тим, щоб захистити всі верстви населення від наслідків воєнної агресії. Наразі мова йтиме про дітей, які чи не найгостріше сприймають усе, що відбувається навколо.
Як ви знаєте, вже близько місяця в Прилуках триває процес оцінки потреб сімей, у яких є діти, що претендують на отримання статусу дитини постраждалої від збройної агресії. І є такі, хто цей статус уже отримав.
Варто сказати, що Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів було затверджено Постановою Кабінету Міністрів України № 268 ще 5 квітня 2017 року. І до сьогодні такий статус у нашому місті мали 37 дітей. Це особи, які перемістились із зони збройного конфлікту, що розпочався у 2014 році, діти загиблих захисників нашої держави. Та вже після початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, Кабінетом Міністрів України відповідною Постановою від 1 червня 2023 року №547 були внесені зміни до цього Порядку.


Враховуючи, що відповідно до пункту 2.10. Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року №309, вся територія Чернігівської області від 24 лютого 2022 року до 3 квітня 2022 року входить до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, наші діти (від народження й до 18 років) мають повне право на отримання відповідного статусу. Навіть, якщо особа на сьогодні вже повнолітня, але у період із 24.02. по 03.04.2022 їй ще не було 18 років, вона має право отримати такий статус.
Загалом Порядком визначено 6 причин для отримання дітьми статусу постраждалих від війни:
1) отримала поранення, контузію, каліцтво;
2) зазнала фізичного, сексуального насильства;
3) була викраденою або незаконно вивезеною за межі України;
4) залучалася до участі в діях воєнізованих чи збройних формувань;
5) незаконно утримувалася, у тому числі в полоні;
6) зазнала психологічного насильства.
Психологічне насильство в даному випадку – це моральні та психологічні страждання (травми) дитини, що не потребують доведення, і які вона перенесла внаслідок її проживання (перебування) в умовах воєнних дій.
Саме цей пункт із переліку причин і є підставою для отримання прилуцьким дітлахам статусу постраждалих від війни. Таких дітей у місті близько 10 000.
Водночас дуже часто сьогодні трапляється плутанина, коли прилучани обговорюють це питання – змішують поняття «дитина, яка постраждала від воєнних конфліктів» і «дитина війни». Це НЕ ТОТОЖНІ поняття. Цілком логічно, що всі діти, народжені в період війни, є дітьми війни. Однак, сьогодні такий статус мають хіба що бабусі й дідусі, які пережили Другу Світову. Зокрема в Прилуках мова про надання неповнолітнім статусу «дитина війни» не йдеться. Тому мамам, які обурюються, що народили дітей пізніше за визначений термін (після 3 квітня 2022 року) і не можуть сьогодні оформити для своїх дітей статус постраждалих від війни, треба заспокоїтися і змиритися. Головне – це здобути Перемогу. Цілком можливо, що пізніше всі дітки зможуть отримати цей статус та пільги, пов’язані з ним.
До речі, про пільги. Багато питань до соціальних служб щодня лунає саме про те, що ж дасть цей статус, так би мовити, на виході? На жаль, точно відповісти сьогодні складно. Усе, що можна віднайти в попередній законодавчих документах – це можливість безкоштовного харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти. Однак, в кінцевому результаті такі питання все рівно покладаються на органи місцевого самоврядування. І маючи таку кількість дітей, які ймовірно отримають статус дитини, постраждалої від війни, чи спроможний буде міський бюджет покрити всі ці витрати – ось це питання!
Тепер покроково – як отримати вищезазначений статус?
Спочатку законний представник дитини повинен зареєструватися в Центрі соціальних служб. Через велику кількість дітей черга на запис також велика. Але не треба цього лякатися – терміни тут зовсім не важливі. Статус дитині надається пожиттєво.
Удруге треба буде прийти до Центру вже з дитиною та принести оригінали та копії таких документів:
1. свідоцтво про народження дитини або інший документ, що посвідчує особу дитини;
2. документ, що посвідчує особу заявника (паспорт);
3. довідку про взяття дитини на облік як внутрішньо переміщеної особи (у разі наявності);
4. витяг із реєстру територіальної громади (довідка з ЦНАП), який містить інформацію про реєстрацію місця проживання дитини в місті Прилуки.
Психолог Центру проведе розмову з батьками дитини та нею самою на визначення факту психологічного насильства внаслідок війни.
На основі всіх зібраних даних Центр соціальних служб видасть висновок оцінки потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах.
Наступним кроком буде звернення до органу опіки та піклування. Там пакет ваших документів буде розглядатися комісією ще близько 5 днів. Після цього підготовлене рішення про надання дитині (дітям) статусу, постраждалих від війни, виноситиметься на затвердження виконкомом. Тільки після цього ви отримаєте довгоочікуваний документ. Це не буде посвідчення. Навіть не рішення виконкому. А витяг із такого рішення, адже зазвичай на затвердження виноситься відразу цілий список дітей, тому неможливо кожному видати окреме рішення.
Як зазначили в службі у справах дітей, за останні два тижні статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, отримала вже 101 дитина.

Прочитано 88 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 274 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!