№ 21
23 травня 2024 року

Розпочалися роботи з ТО систем газопостачання

  • Четвер, Квт. 11 2024
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Ще в грудні 2023 року українці дізналися, що вже з нового року на них чекає третя платіжка за газ. Відтак доведеться платити не лише за спожитий газ і його доставку, але й за технічне обслуговування газових мереж багатоповерхових будинків. Таку постанову про затвердження Типового договору 5 грудня 2023 ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
Насправді ж нарахування плати за тех- обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж здійснювалося ще до 2020 року. Щоправда, дана послуга була включена в одну платіжку за газ. Після реформування газового ринку та появи двох платіжок (за газ і доставку) плата за техобслуговування «загубилася».
Міністерство енергетики та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), виправили це та затвердили Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та внесення змін до Кодексу газорозподільних систем.


Так, уже з квітня Прилуцьке УЕГГ Чернігівської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» розпочало роботи по техобслуговуванню внутрішньобудинкових систем газопостачання в прилуцьких багатоповерхівках. Зокрема, за перший місяць заплановано обстежити 14 будинків у центральній частині міста згідно попередньо оприлюдненого графіка. Кожен будинок було поінформовано за 10 днів, шляхом розміщення оголошення на під’їздах, а також через органи місцевої влади.
Як розповів майстер бригади, яка працює цього тижня по вулиці Європейській, перед ними стоїть завдання перевірити:
– наявність вільного доступу до газопроводів і газового обладнання,
– стан фарбування та кріплень газопроводу,
– наявність футлярів у місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку,
– стан ущільнення міжтрубного простору,
– герметичність з’єднань газопроводів і газового обладнання, розміщених за межами приміщень споживачів,
– за потреби усунути виявлені витоки газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.
Цілком зрозуміло, що при виконанні вищевказаних робіт обов’язкова присутність власника або іншого мешканця кожної квартири.
Крім того, мешканцям багатоповерхівок треба враховувати, що у зв’язку з технологічною послідовністю виконання даних робіт по будинку, газопостачання буде тимчасово припинено.
Оскільки перевірка й ТО систем газопостачання впродовж останніх шести років не проводилося взагалі, то наразі, з подачі управляючої компанії, зокрема КП «Прилукижитлобуд», паралельно квартири також перевіряє на вентиляцію пічник.
Працівники ж Газмережі додатково здійснюють огляд газового пристрою (плити) та з’єднання його з котлом на герметичність у кожній квартирі. Наразі рахунки за даний вид робіт мешканцям багатоповерхівок не виставляються. Так само, як і не наполягають на підписанні індивідуальних договорів на обслуговування. Але в подальшому до цього питання повернуться, і, ймовірно, додаткова сума просто з’явиться в одній із наступних платіжок.
Що ж до вартості технічного обслуговування газових мереж будинку – дворових (по фасаду будівлі) та внутрішньобудинкових (загального користування до входу в квартиру) – то вона також на сьогодні конкретно не відома, є лише приблизні суми на сайті ГАЗМЕРЕЖІ Чергнігівська філія. Зрозуміло лиш те, що коливатиметься вона залежно від типу та обсягу робіт і ділитиметься між усіма співвласниками будинку. Спершу НКРЕКП пoвинна встанoвити граничні ціни, дoрoжче за які пoслуга кoштувати не мoже. А вже кінцеву вартість рoбіт oцінить надавач пoслуги.
Вартість цих робіт, а відтак і сума «третьої платіжки» насамперед залежить від стану газових мереж і самого будинку. Також відомо, що платіжка приходитиме раз на 3 роки (саме з такою періодичністю робитиметься ТО). А як її оплачувати – за один чи кілька разів – вирішувати самим споживачам.
Треба сказати, що в залежності від розміру будинку, на його обстеження виділено 1-2 дні. Це доволі тривалий і клопіткий процес, адже не можна допустити помилки: імовірний витік газу – загроза всьому будинку, а іноді й сусіднім.
Так, за словами майстра бригади, по завершенню роботи на кожному з будинків, управляючі компанії, які опікуються будинком, отримають листи-приписи, де буде вказано всі недоліки, які необхідно усунути. Мова може йти про фарбування зовнішніх труб газопроводу на фасаді будинку, закупівля кранів, які потребують заміни, тощо. Але це все вже власним коштом співвласників.
Також одночасно з ТО систем газопостачання та перевіркою вентиляції наразі проводиться планова повірка газових лічильників. У кожному будинку їх своя кількість (у кого підійшов термін). Для повірки індивідуальний газовий лічильник знімається, а на його місце спеціалісти встановлюють інший – із запасного фонду. Проводиться така повірка не в Прилуках, лічильник відправляють в спеціалізовану лабораторію в Ніжині. Це може займати до двох тижнів.
Щоправда з повіркою можуть бути затримки. Річ у тім, що сьогодні на ринку є досить багато різних видів побутових лічильників, а от у Газовому господарстві може й не знайтися на заміну такого, як у вас. Оскільки не можна просто зняти лічильник і перекрити газ чи пустити його напряму без будь-якого обліку на час повірки (а це, нагадаємо, близько двох тижнів), то з повіркою доведеться почекати, доки знайдеться що поставити на заміну.
Далі, за результатами повірки: якщо підтверджується, що лічильник знаходиться в задовільному стані, то його встановлюють назад у квартиру. Якщо ж виявляють проблеми чи несправність, то в користуванні залишається тимчасовий лічильник, допоки власник не захоче купити та встановити новий.
Повірка та встановлення тимчасового лічильника – безкоштовні на даному етапі. Точніше вартість цих послуг і так закладена в тариф.


Мар’яна ГИБЕНКО

Прочитано 14 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Нещодавно в Києві відбувся Національний форум «Інклюзивне...
Як уже не раз говорилося, запорукою вдалого міжнародного...
Про стан безпекової ситуації в Прилуцькій громаді говорили в...
15 травня, у День сім’ї, у Прилуках на площі Іоасафа...
Розглянувши експертні висновки відділу економіки міської ради,...
На комунальному підприємстві «Міськсвітло» – поповнення. До...
9 травня на юнацькому відділі міської центральної бібліотеки...
Шановні прилучани! 9 травня в Україні відзначають День Європи –...
Уже близько 2 тижнів у місті активно триває ямковий ремонт...
Учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, члени...

Хто на сайті

Зараз 92 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!