№ 38

19 вересня 2024 року

Чиї газові мережі, той за них і відповідає

  • Середа, Лют. 27 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Пам’ятаєте, як раніше технічні працівники «Чернігівгазу» самі ходили по квартирах і будинках, щоб обстежити системи газопостачання помешкань і провести планово-технічне обслуговування? Але віднедавна вони вже такого права не мають – прийдуть, лише коли ОСББ чи управителі житлових будинків самі запросять газовиків, уклавши відповідний договір, адже для того, щоб було кваліфіковане технічне обслуговування мереж, без фахівців ніяк не обійтися.

Фахівець зі зв’язків із громадськістю та пресою ПАТ «Чернігівгаз» Наталія Свириденко пояснила, що на сьогоднішній день в Україні триває процес реформування газової галузі відповідно до вимог Третього енергетичного пакету ЄС. Зокрема це стосується й порядку врегулювання питань безпечної експлуатації внутрішньобудинкових систем газопостачання.
На головних питаннях зупинимося докладніше.
– Хто відповідає за технічне обслуговування та ремонт газових приладів в приватних будинках та багатоповерхівках?
– Із набуттям чинності окремих положень Закону України «Про надання житлово-комунальних послуг», змін у Правилах безпеки систем газопостачання та згідно наказу Міненерговугілля від 10 травня 2018 р. №250, із серпня 2018 року ПАТ «Чернігівгаз» припинило виконання робіт із планово-технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання та випробування на щільність внутрішньобудинкових газопроводів.
Відтепер за стан газових мереж всередині житлових будинків і нежитлових приміщень до точки розмежування відповідає власник таких будівель або балансоутримувач. У багатоквартирних будинках – ОСББ або управитель. За безпечну експлуатацію мереж у квартирі чи приватному будинку, а також за справність газових приладів у помешканні відповідає споживач. З кожним споживачем – юридичною особою (для багатоповерхівок) або фізичною (для приватних будинків) укладається акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, що є невід’ємною частиною Типового договору розподілу природного газу. Точкою розмежування для багатоквартирного будинку, як правило, є засувка на вводі газової труби до будинку. У приватних будинках – це місце врізки/приєднання до розподільчого вуличного газопроводу.
Треба зазначити, що тепер господарі мають право обирати в якості підрядника для обслуговування своїх газопроводів та обладнання будь-яку сервісну компанію, яка має відповідний дозвіл.


– Яка періодичність проведення технічного обслуговування газових приладів?
– Звичайно, для безпечної експлуатації всі газові прилади час від часу повинні проходити сервісне обслуговування. Так, правильну роботу опалювальних котлів обов’язково треба перевірити перед опалювальним сезоном. Обслуговування та ремонт іншого обладнання – плит та колонок, потрібно проводити в терміни, обумовлені в паспорті заводу-виробника на газовий прилад. Тобто, споживач має самостійно слідкувати та бути зацікавленим, щоб його газове обладнання було справним і безпечним під час використання.
– Раніше ця процедура входила в загальну вартість газопостачання, тепер потрібно додатково платити?
– Діючим тарифом на розподіл природного газу, затвердженим НКРЕКП для ПАТ «Чернігівгаз», не передбачені витрати на дані цілі. До цього часу перевірку та підтримання газових мереж усередині будинків у належному стані здійснювали газорозподільні компанії (оператори ГРМ) за власний рахунок. Відтепер ці роботи виконуватимуться на договірних засадах на умовах вільного ринку. Порядок та види робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках і здійснюються виключно Операторами ГРМ, визначаються Міненерговугілля. Утім, ані порядок, ані перелік робіт поки що не були оприлюднені й не доведені облгазам до відома.
– Яка ж вартість послуги? Від чого вона залежить?
– Відповідно до Наказу Міненерго №190 витрати на виконання робіт із технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем газопостачання включаються до складу видатків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, у разі якщо співвласники не доручили виконання цих робіт іншій особі.

ПАТ «Чернігівгаз» може здійснювати на договірних засадах технічне обслуговування та ремонт внутрішньобудинкових систем газопостачання та газових приладів на платній основі згідно розроблених калькуляцій за всіма видами робіт. Найближчим часом калькуляція буде доведена до відома балансоутримувачів і управителів будинків. Вартість робіт залежить від їхнього виду та обсягу – протяжності газогонів, кількості приладів, їх типу та періоду обслуговування, і розраховується індивідуально для кожного клієнта. З прейскурантом цін кожен споживач зможе ознайомитися в усіх Центрах обслуговування клієнтів газової компанії та на сайті ПАТ «Чернігівгаз» cn.104.ua в розділі «Наші послуги».
– Яким чином усе проходить? Куди треба звертатися? Чи треба складати якийсь договір (індивідуальний, колективний)?
– Згідно Типового договору розподілу природного газу зі змінами, внесеними постановою НКРЕКП від 12 липня 2018 р. №691, технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирному будинку здійснюється на умовах договору, укладеного між співвласниками або ж особою, уповноваженою на це співвласниками, і суб’єктом, що має право на виконання таких робіт.
З питань укладання договорів зацікавлені особи можуть звертатися до Центрів обслуговування клієнтів філії газової компанії свого міста або району. Договір і додаток до нього мають типову форму, однакову для юридичних і фізичних осіб. Законом запропоновано декілька моделей співпраці – колективний та індивідуальний договір для різних категорій споживачів. Відповідно, за бажанням господаря, він може мати як колективний, так і індивідуальний договір із надавачем послуг.
– Виходить, власник будинку сам повинен контролювати й пам’ятати про те, що вже прийшов час робити технічне обстеження?
– Саме так, за новими правилами відповідальність і контроль за безпечне газоспоживання й утримання мереж і приладів у належному стані покладається на власників, балансоутримувачів або орендарів житла. А щодо графіків обслуговування, то це буде обумовлено в додатку до договору. У разі своєчасної оплати послуг, споживачу якісно та в повній мірі проведуть роботи, закріплені договором.
– Як узагалі проходить перевірка газових приладів на наявність витоків? Чи для всіх будинків вона однакова?
– Оператор ГРМ залишається відповідальним за аварійне обслуговування газорозподільної системи та внутрішньобудинкових газових мереж. «Чернігівгаз» і надалі цілодобово та щоденно прийматиме аварійні виклики від споживачів природного газу на номер 104 й безкоштовно проведе локалізацію та ліквідацію аварійної ситуації. Але ходити й перевіряти внутрішньобудинкові мережі на наявність витоків, як це було раніше при планово-технічному обслуговуванні, вже не буде.
Звичайно, якщо при проведенні платного технічного обслуговування, зокрема при перевірці газопроводу на щільність, компанія знайде витік газу, вона його усуне. Разом із цим, при користуванні газом споживачам потрібно самим бути вельми уважними. І в разі виявлення запаху газу будь-де – в квартирі, в підвалі, на сходових клітинах чи на вулиці, одразу викликати аварійну службу за номером 104.
Ось так коротко про головне.
Окрім того, Наталія Олександрівна повідомила, що у 2018 році на базі головного управління в м. Чернігів розпочав роботу сервісний центр із обслуговування опалювальних котлів іноземного виробництва та ремонту газового обладнання всіх типів. Звернувшись на телефон Контакт-центру (0462) 61 67 04 або до центру обслуговування, клієнт у найкоротший термін може отримати якісні послуги в зручний для себе час. Це пілотний проект, перший в Україні. У планах «Чернігівгазу» – з часом охопити новим сервісом усю область.

Інформація «ГП»

Прочитано 2587 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1347 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!