№ 38

19 вересня 2024 року

Принесіть померлим молитву, а не сміття

  • Середа, Трав. 12 2021
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

У другий понеділок або ж вівторок після Великодня відзначаються Проводи – день особливого поминання покійних. Люди зазвичай приходять на цвинтар, щоб помолитися за душі покійних родичів, прибрати та прикрасити місце поховання.
Що стосується прикраси могил, то для християн головною прикрасою є християнський хрест, який знаменує порятунок і воскресіння людини. Однак, насправді мало хто про це думає і, приходячи на кладовище, обов’язково приносить із собою додаткову прикрасу – квіти. Так проявляється наша пам’ять і любов до покійних. Це природно для людини, і тут немає нічого дивного. Квіти прийнято приносити навіть у храм, розміщувати їх перед іконами. Але якщо в храм християни приносять квіти живі, то на кладовище переважна більшість приносить квіти штучні.
Загалом пластикові вінки та квіти не несуть ніякої богословської символіки, це просто традиція, яка поширилася в радянські часи. А от у Європі подібного немає. У європейських країнах, під загрозою великих штрафів, зовсім заборонено приносити подібні пластикові прикраси на кладовище.
Запитаєте чому? Усе через їхній склад.
Як повідомляють екологи, пелюстки штучних квітів виготовляють із синтетичних тканин – поліестеру, латексу, органзи, оброблених різними хімічними складовими. Для їх фарбування використовуються переважно анілінові фарби – досить токсичні сполуки, які можуть чинити негативний вплив на здоров’я. Стебла, бутони та інші декоративні елементи в більшості випадків роблять із пластику, найчастіше з ПВХ, теж досить токсичного. Серцевини та дрібний декор можуть виготовлятися з пінопласту, який при нагріванні (наприклад, на сонці) здатний виділяти канцерогенну речовину – стирол.
Ситуація погіршується ще й тим, що переробці штучні квіти не піддаються, адже складно встановити тип використаного пластика, бо в кожній такій квітці присутньо багато побічних матеріалів, які важко розділити (тканина, метал, часто запаяний всередину пластика). Тому вони, як і штучні вінки та інша подібна атрибутика, рано чи пізно опиняються на смітнику, продовжуючи виділяти токсичні речовини та забруднюючи ґрунт, повітря, ґрунтові води. Час їх розкладання в землі дуже тривалий – понад 100 років! А при спалюванні, що нерідко практикується, у навколишнє середовище можуть виділятися важкі метали й діоксини – стійкі органічні забруднювачі, що володіють найсильнішою канцерогенною дією та є однією з причин розвитку онкологічних захворювань.


Так що позбутися штучних квітів, не зашкодивши природі й людині, не вдасться – таким чином людина робить екологічний гріх і порушує Божу Заповідь «Не вбий».
Натомість є прекрасна альтернатива пластиковим букетам – живі квіти, які можна не тільки покласти до могили, але і висадити біля неї.
А що з цього приводу думають прилучани? Чи вважають вони за потрібне приносити на кладовище штучні квіти та чи робили так цьогоріч?
Катерина, пенсіонерка: «Останні роки асортимент пластмасових квітів – на будь-який смак і гаманець. Я думаю, що їх продають, бо є попит. У моїй юності, ми на кладовище носили лише смаколики, щоб пом’янути. Ніяких пластмасових квітів не було. Я думаю, колись хтось захотів заробити на людському горі, придумав у такий спосіб висловлювати шану померлим. А в народі прижилося. Але насправді сама теж їх купую. Звісно, на могилках і живі квіти повисаджувала, але вже просто в традицію увійшло, щоб кілька яскравих штучних букетиків поставити. Розумію, що вони шкідливі, але нічого із собою поробити не можу».
Валентина, продавець: «Цього року, чесно, хотіла принести на могилки живі квіти. Але мене відмовили родичі. Сказали, що нема кому там за ними доглядати. Порадили бути «як всі». Погодилася, бо дійсно, хто їх прибере, коли зав’януть?!»
Олена, домогосподарка: «Я дуже рада, що в цьому році ми вчасно змогли відвідати могилки рідних, а не так як було у 2020-му. І, звичайно, я купила заздалегідь різних квітів. Штучних. Знаєте, передусім я думаю про близьких. Я хочу їх вшанувати. А екологією перейматися – мені ніколи. Гадаю, таких як я багато».
Валентина, медсестра: «Як тільки наближається Поминальний день, так і починають усі ті штучні квіти обговорювати. Ніби проблем в українців більше немає. Чула, що хочуть заборонити використання пластикових квітів. Усе з ними зрозуміло! Просто утилізовувати їх не можуть. А в нас люди не багаті. Більшість просто не може собі дозволити живі квіти. Штучні і коштують, менше, і стоять довше».
Ірина, продавчиня: «Я ще відразу після Пасхи на кладовище їздила, на могилках поприбирала та квіти поставила. Так, штучні. Та якщо подумати, то нам усе шкодить! Не одними квітами вбиваємо екологію. На мою думку, це найменше із зол».
Олеся, домогосподарка: «Можливо я здамся дивною, але переконана, що штучні квіти – це мертві квіти. Ми приходимо на могили наших рідних і близьких, щоб помолитися, попросити для них у Бога вічного життя. Тому і прикрашати їхні могили повинні виключно живими рослинами – квітами чи кущами. Так роблю сама і знайомих своїх увесь час переконую відмовитися від цієї практики, адже такі квіти до того ж жодним чином не відносяться до релігійної символіки, це радянська традиція і давно пора про неї забути».

Як би не минув для вас Поминальний день у цьому році, сподіваємося, що надалі перед виходом із дому ви обов’язково задумаєтеся не тільки над тим, що з собою несете до могилок рідних людей, а й узагалі, з якою метою йдете на кладовище.

Євгеній Лисенко

Прочитано 5425 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Є проблема
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 299 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!