№ 38

19 вересня 2024 року

Першій громадській бібліотеці в Прилуках – 135

  • Середа, Вер. 27 2017
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Бібліотеки – один із інструментів нашої цивілізації, який уже багато століть доводить свою ефективність у процесах збереження, накопичення й передачі людських пізнань.
Віддаючи данину поваги бібліотечному руху в нашій незалежній країні, 14-го травня 1998-го року Президентом України було підписано Указ № 471/98 про щорічне святкування Всеукраїнського дня бібліотек. В Україні він відзначається 30-го вересня.
Гарним представником такого руху є Прилуцька центральна міська бібліотека імені Любові Забашти, яка вважається головною бібліотекою міста, координаційним центром для всіх міських книгозбірень. Вона є справжнім осередком інформації, духовності та культури.
Заснована вона була ще в ХІХ столітті, у 1882 році з метою дати мешканцям міста Прилуки та Прилуцького повіту користуватися книгами загального змісту: часописами, газетами та спеціальними виданнями. Завідував бібліотекою учитель Прилуцького міського народного училища К.Т. Щербина. Кошти бібліотеки на той час складалися зі щорічних надходжень із міського бюджету, з плати за читання книг та плати за затримку книг більше дозволеного строку, що було затверджено Статутом бібліотеки.
Цього року центральна міська бібліотека імені Любові Забашти святкує не повний, та все ж таки ювілей – 135 років від дня заснування.


За довгі роки свого існування бібліотека змінювала й місце свого розташування, й, звісно ж, керівників. Завідуючими в ці роки були:
1. Артюхова Марія Семенівна (1946 рік);
2. Гемба Павло Михайлович;
3. Прокопенко Лідія Петрівна;
4. Чернишевський Данило Степанович;
5. Грабовська А.А.;
6. Решетняк (1964 рік);
7. Самойлова Олена Олександрівна;
8.Пяткіна Валентина Василівна (1965 -1986 рр.);
9. Шавро Валентина Василівна (з 1986 р.), під час керівництва якої у жовтні 2000 року бібліотека й переїхала у нинішнє приміщення.
МЦБ є провідною книгозбірнею нашого міста. Вона об’єднує п’ять бібліотек (у тому числі Прилуцьку міську бібліотеку для дітей ім. Павла Білецького-Носенка). Являється методичним центром для всіх бібліотек-філій. Це осередок вітчизняних і зарубіжних творів друку, цінних і рідкісних книг, депозитарій краєзнавчої літератури та бібліографії із загальним книжковим фондом більше 170 тис. документів.
У 2004 році, при керівництві Печеної Тетяни Іванівни бібліотека взяла участь у проекті «Інтернет для читачів публічних бібліотек «LEAP-2004», оголошеному Посольством США в Україні. Саме тоді й відкрився Інтернет-центр, який сприяє розширенню інформаційних можливостей і відкриває нові перспективи для книгозбірні та її відвідувачів. Згодом, влітку 2010 року книгозбірня стала учасником нового конкурсу «LEAP-2010» й отримала черговий грант.
За ініціативи Ігоря Забашти, сина поетеси, та за підтримки міської ради у 2004 році започаткована літературно-мистецька премія імені Любові Забашти, яка присуджується за самобутні літературні та мистецькі твори, що оспівують Україну та її славних подвижників, красу Приудайського краю, несуть любов до матері, до родини і свого народу, до рідної мови. Проведення такого конкурсу на базі ЦМБ піднімає імідж як самої бібліотеки, так і міста в цілому.
Щороку бібліотеками обслуговується більше 18 тис. користувачів. При цьому видано понад 350 тис. примірників друкованих видань. Одним із таких є мальована книга «Це серйозно», видана 2006 року за ідеєю тоді ще завідувачки міської бібліотеки для дітей Ольги Лукаш (нині на пенсії) у рамках міжнародного проекту «Модель 21: Культурні перетворювачі» за сприяння Швейцарської культурної програми в країнах Південно-Східної Європи та Україні. До збірки входять вірші місцевих поетів, ілюстровані малюнками учнів-прилучан мистецьких шкіл та студій.
Діяльність центральної міської бібліотеки ім. Л. Забашти та бібліотек філій забезпечують 23 кваліфіковані бібліотечні працівники. Із них 15 мають повну вищу освіту, 10 – вищу спеціальну, 7 – базову вищу освіту, в тому числі 6 – базову спеціальну.
З 2016 року центральною міською бібліотекою керує Зубко Людмила Іванівна. Це не нова людина в бібліотечній справі, вона виходець зі свого ж таки колективу.
Напередодні професійного свята Людмила Іванівна зустрілася з редакцією газети для того, щоб поздоровити своїх талановитих працівників. Вона розповіла, що весь їхній колектив намагається йти в ногу з часом, постійно шукає нові сучасні форми роботи, нові способи організації обслуговування користувачів, щоб якнайповніше задовольнити їх потреби. «Бібліотечні працівники часто готують книжкові виставки, проводять літературно-мистецькі заходи, присвячені пам’ятним подіям та видатним діячам України та краю. Не залишаються осторонь і під час проведення загальноміських заходів. До того ж, популяризуючи книгу й читання створюють бук-теллери та відеоролики», – додала директор.
Варто відмітити, що у 2016 році ЦМБ стала переможцем обласного туру «Ярмарок бібліотечних ідей» у номінації «Кращий мультимедійний продукт» за створення бук-теллерів.
Мабуть, не дивно, що пріоритетним напрямком у роботі бібліотеки є патріотичне виховання та співпраця з волонтерами та воїнами АТО, громадськими організаціями та ВПО.
У 2016 році ЦМБ тісно співпрацювала і з депутатським корпусом міської ради. Увесь колектив щиро вдячний їм за підтримку та розуміння, за кошти (350 тис. грн.), виділені на ремонт бібліотеки. «Центральна міська бібліотека – це не просто пункт видачі книг, ми трансформуємо її в потужний культурно-інформаційний центр. А такий центр повинен мати сучасний красивий вигляд. За це і дякуємо депутатам, – говорить Людмила Іванівна. – Узагалі, якщо аналізувати матеріально-технічну базу бібліотеки, то видно, що недофінансування галузі державою призвело до невідповідності бібліотечних фондів сучасним інформаційним потребам. Тому ми всіма способами намагаємося вирішувати це питання – залучаємо кошти місцевого бюджету, спецкошти, проводимо акції «Подаруй бібліотеці книгу».
Центральна міська бібліотека імені Любові Забашти націлена на сімейне читання. Серед її відвідувачів можна зустріти й бабусь із онуками, і батьків з дітьми. Для кожного знайдеться, що почитати. Співпрацює бібліотека також і з закладами освіти, культури, соціальної сфери, просто книголюбами.
Крім того, ЦМБ неодноразово ставала базою для проведення обласних та регіональних семінарів, курсів. Та й бібліотекарі постійно підвищують свій професійний рівень, навчаючись у вищих та середніх навчальних закладах, відвідуючи подібні семінари й тренінги, обмінюються досвідом на базі інших книгозбірень області.
Наостанок хочеться долучитися до привітань Зубко Людмили Іванівни й побажати вам, шановні бібліотекарі, творчої наснаги, міцного здоров’я, натхнення, радості, щастя, добра й нових успіхів у вашій благородній просвітницькій справі.

Мар’яна Гибенко

P.S. Центральна міська бібліотека імені Любові Забашти запрошує 29 вересня об 11:00 усіх містян – читачів бібліотеки, ветеранів бібліотечної справи та просто небайдужих до книги й літератури людей на святкування Всеукраїнського дня бібліотек.

Прочитано 1753 разів
Оцінити матеріал
(1 голос)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 325 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!