№ 38

19 вересня 2024 року

Будинкові книги втрачають свою актуальність

  • Четвер, Лип. 05 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Будинкова книга як документ зникла на законодавчому рівні з 2013 року. Але до сих пір цей рудимент минулого входить в обов’язковий пакет документів для отримання деяких довідок.
Будинкова книга – це історична цінність (для кожної сім’ї, звичайно). Її можна назвати паспортом домоволодіння. Оформлена належним чином будинкова книга, яка  ніде не архівується й у єдиному екземплярі зберігається у власника будинку пред’являється ним для підтвердження факту реєстрації й проживання за відповідною адресою до органу місцевого самоврядування з метою отримання відповідної довідки.
При необхідності за допомогою будинкової книги можна отримати наступну інформацію:
– актуальні виписки про зареєстрованих громадян із моменту спорудження будівлі до теперішнього часу;
– довідки з інформацією про склад сім’ї;
– відомості про площу квартири та інші характеристики;
– довідки, що підтверджують інформацію про власників даного домоволодіння та багато іншого.
Та віднедавна для мешканців багатоквартирних будинків, підпорядкованих КП «Прилукижитлобуд», відомості про реєстрацію чи зняття з реєстрації місця проживання почали вноситися виключно до адресної картки особи (загальна картка по квартирі, у якій записуються дані про квадратуру помешкання, його власника та всіх зареєстрованих осіб із указанням ступеня рідства) або картки реєстрації особи (індивідуальної на кожного мешканця домоволодіння).


Цю процедуру здійснює центр надання адміністративних послуг міської ради (ЦНАП). До будинкових книг, якщо вони ще є у власників квартир, записи вноситися більше не будуть.
Це зовсім не значить, що ваша будинкова книга вже недійсна. В.о. начальника центру адміністративних послуг Прилуцької міської ради Анна Пилипченко пояснила, що поступово на мешканців багатоквартирних будинків, які будуть звертатися до їхнього центру за довідками про склад сім’ї чи місця проживання, буде заводитися картотека (зберігатиметься вона в Центрі), і всі дані про реєстрацію міститимуться в ній. Що ж до будинкової книги, то примусово вилучати її ніхто не буде, можна залишити собі «на згадку».
Мешканцям же приватного сектору та будинків ОСББ і ЖБК не варто перейматися. Для них все поки що залишається без змін.
Тобто мешканці приватних будинків продовжують користуватися будинковою книгою та зберігають її у себе вдома. Усі необхідні довідки (про склад сім’ї, фактичне місце проживання чи місце реєстрації та ін.) вони можуть отримати в голови комітету самоорганізації населення відповідного мікрорайону міста. Також цікаво те, що нову будинкову книгу зареєструвати можна. Якщо будинкова книга була зіпсована, втрачена або ж просто необхідно завести нову, то, за словами Анни Георгіївни, цим займається виключно Бюро технічної інвентаризації (БТІ). Вони їх шнурують, нумерують, проставляють власників, а далі людині вже треба прийти до ЦНАП, де працівники перенесуть актуальні дані з попередньої будинкової книги до нової. Відповідно стара книга буде анульована.
А от для мешканців ОСББ та ЖБК це питання вирішується інакше. Тут жителі таких будинків колегіально вирішують, який варіант їм більше підходить – будинкова книга чи адресна картка. Це питання, на жаль, досі не врегульоване. У випадку ж, якщо для реєстрації місця проживання заводяться відповідні картки, то всі вони мають заповнюватися та зберігатися в уповноваженого їхнього будинку. А для того, щоб зареєструвати (поставити штамп про реєстрацію), мешканець будинку повинен сам із паспортом відвідати ЦНАП. Після цього картка повертається уповноваженому, який у результаті й видаватиме необхідну довідку, спираючись на зафіксовані дані в адресній картці реєстрації. До речі, адресні картки старого зразка, які були заведені ще в радянський час, також залишаються дійсними. Нові картки потрібно придбати самому.

Інформація «ГП»

Прочитано 19307 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз один гість и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!