№ 38

19 вересня 2024 року

Електронний захист вашого улюбленця

  • Середа, Бер. 27 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Парламентарі мають намір зобов’язати власників котів і собак зареєструвати своїх чотирилапих друзів. Для цього депутати ще зо 2 роки тому внесли у Верховну Раду законопроект, який передбачає поголовне чіпування та наявність ветеринарного паспорта для кожного домашнього улюбленця. Крім того, повсюдний облік торкнеться й безпритульних тварин, а фермерів і тваринників очікує більш чітка процедура реєстрації худоби. Усім тваринам планується присвоїти унікальний ідентифікаційний номер, а відомості про стан їхнього здоров’я, переміщення та власників занести в спеціальну базу. За відсутність реєстрації передбачаються штрафи.
В Україні таку обов’язкову реєстрацію, в доповнення до вже існуючої процедури, планують увести з 1 січня 2021 року. Зараз, згідно з чинним Законом «Про реєстрацію та ідентифікацію тварин», обов’язковій реєстрації підлягають ВРХ, свині, вівці, кози та коні.
Загалом же, всі ці зобов’язання необхідні лише для того, щоб привести українське законодавство у сфері поводження з тваринами у відповідність із Європейською конвенцією про захист домашніх тварин. А введення обов’язкової реєстрації створить систему обліку та контролю за переміщенням котів і собак, що, у свою чергу, дозволить уникнути поширення загальних для людей і тварин захворювань, наприклад, сказу.
Для Прилук питання безпритульних і вільно гуляючих «хазяйських» тварин дуже актуальне. Неодноразово їх обговорювали й на сторінках нашого видання. Тому приємною новиною стала звістка про те, що в нашому місті також з’явилася можливість зареєструвати свого чотирилапого друга (поки що добровільно, а не примусово) в стінах Прилуцької міської державної лікарні ветеринарної медицини. Детальніше про способи ідентифікації домашніх тварин та інші робочі будні міської ветеринарної лікарні розповів її керівник – Кругляк Костянтин Васильович.


Як повідомив Костянтин Васильович, штат працівників ветлікарні складає 35 осіб. Сюди входять офіційні лікарі, які здійснюють контроль на підприємствах по забою та переробці продукції тваринництва. Також у штаті медичного закладу є лікарі, які здійснюють контроль харчової продукції на ринках у місті Прилуки. Це 4 лабораторії на 4-х ринках (Центральний ринок, Андріївський, ринок на залізничному вокзалі та «М’ясний край»). Ну і, звісно ж, у самій лікарні працюють 2 лікаря, фельдшер, які займаються лікувально-профілактичною роботою, керівник лікарні та інші працівники.
Цілком зрозуміло, що лікарі даного закладу ветеринарної медицини надають власникам тварин і їхнім підопічним різного виду допомогу. Це й лікування хвороб і травм, оперативні втручання, у тому числі стерилізація та кастрація, а також обробка тварин від різноманітних паразитів, які можуть становити загрозу людині також, і профілактичні щеплення від сказу. До речі, в роботі по профілактиці сказу лікарня бере на себе саме виконавчу функцію, а от організаторами виступають вуличні комітети, з якими ветлікарня тісно співпрацює. У комітетах самоорганізації населення періодично розвішуються оголошення про профілактичні щеплення тварин, лікарі виїжджають і проводять дану процедуру на місці. Усе для зручності людей. Хоча при бажанні всі профілактичні заходи можна провести й у самій лікарні. І тут знову ж таки все пов’язується з ідентифікацією тварин. За словами Костянтина Васильовича, як таких, наявних списків тварин по Прилуках у них немає, окрім щеплених, звісно. Тобто ті списки, які є, зберігаються досі в паперовому вигляді.

Загалом ідентифікувати тварин можна кількома способами. Перший – це біркування. Зазвичай даний спосіб застосовується до сільськогосподарських тварин (кліпси на вухах), але певний час у нашому місті зустрічалися й великі собаки з такими ідентифікаційними кліпсами у вухах.
Другий варіант – нанесення ідентифікаційних номерів тваринам методом клеймування, тобто татуювання. Але, погодьтеся, це досить болючий і негуманний спосіб.
Саме тому, з’явився новий сучасний метод – чіпування. Процедура вживлення мікрочіпа є зовсім безболісною для тварини. Він вводиться під шкіру в районі холки тварини під час звичайної ін’єкції. Мікрочіп розміром із рисове зерно (2 мм*12 мм) виготовлено з гіпоалергенного біоскла, що не несе жодної шкоди здоров’ю тварини. Сам по собі мікрочіп не активний, тобто не має в собі елементу живлення і ним неможливо керувати, але й загубити його тварина не зможе. Тобто, пройшовши процедуру чіпування тварині присвоюється індивідуальний номер, який неможливо підробити. Він заноситься в єдину базу даних – в єдину міжнародну систему, де саме і відбувається прив’язка до конкретного власника та господарства.
Дійсно наше місто давно чекало активних дій щодо реєстрації як безпритульних, так і домашніх тварин. Громадські організації та невдоволені жителі міста не раз піднімали це питання в стінах міської ради також.
У багатьох містах України, не говорячи про світові тенденції, давно впроваджено комп’ютерну реєстрацію тварин. І ось уже близько місяця, як ця процедура стала можливою і для жителів Прилук та їхніх котиків і собачок. Цілком зрозуміло, чому саме працівники міської державної ветлікарні проявили ініціативу в напрямку впровадження ідентифікації мікрочіпами разом із міжнародною онлайн-платформою реєстру тварин ANIMAL-ID.INFO. Окрім лікувально-профілактичних заходів ветлікарня проводить також і видачу на тварин паспортів міжнародного зразка. Тобто, людина, в якої є тварина з родослівною, звертається до клініки, де відбувається реєстрація тварини. Власник сплачує встановлену державою суму за цю процедуру й отримує на руки паспорт на свого чотирилапого друга.
Як розповів керівник ветклініки, коли вони стали операторами системи, то виявили досить невтішну тенденцію – тварини, на яких вони видавали паспорти уже були прочіповані, але зовсім в іншому місті. Тобто власник собаки, наприклад, отримує на неї паспорт, потім їде в Київ і витрачає немалі кошти на її чіпування, щоб після цього знову повернутися в Прилуки. Погодьтеся, не дуже зручно. «Саме тоді і з’явилося бажання самим надавати таку послугу – паспортизацію та чіпування тварини в одному місці. Ми закупили поки невелику партію цих чіпів і чекаємо бажаючих – тих, хто піклується про своїх домашніх тварин. Чесно кажучи, прилучани ще не зверталися за такою послугою, але сподіваємося, що зрушення все ж скоро будуть і дана ініціатива приживеться. Адже в тому, що це важливий і необхідний крок, у тому числі й у регуляції чисельності безпритульних тварин, немає сумнівів», – наголосив Костянтин Васильович.
Варто знати, що процедура чіпування та реєстрації в базі даних займає не більше 5 хвилин. Звісно вона не безкоштовна, але мова йде про таку суму, через яку не варто впадати в паніку. Сам чіп коштує близько 110 грн, плюс вартість його встановлення медичним працівником, занесення відомостей у базу даних і надання консультації власнику тварини. Загалом увесь комплекс процедур обійдеться вам у 249 грн.
Що ж конкретно дає вживлений під шкіру тварині чіп, спитаєте ви? За допомогою унікального номера, який присвоюється кожній тварині, можна віднайти її власника, якщо та загубилася, просто відсканувавши чіп спеціальним пристроєм, переглянути в програмі всю історію хвороб, звернень і наявних щеплень. Оскільки при реєстрації тварини до бази вноситься й інформація та контакти її власника (телефон та email обов’язково), то людина отримає повідомлення про місце знаходження свого чотирилапого друга, навіть, якщо його викрали та звернулися з ним до лікаря десь за кордоном.
Як бачимо, розпочата справа дійсно актуальна, важлива та вкрай необхідна для Прилук. Адже з чогось потрібно починати. Нехай спочатку це будуть домашні тварини, а там і до чіпування та реєстрації всіх безпритульних тварин доберемося. Ми повинні про них попіклуватися.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 1580 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1416 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!