№ 38

19 вересня 2024 року

ОСББ стає популярним

  • Середа, Лист. 06 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – неприбуткова юридична особа, створена власником житлових і нежитлових приміщень для спільного користування, утримання та управління своїм будинком і прибудинковою територією, а також для юридичного оформлення їхніх майнових прав на будинок і прибудинкову територію.
ОСББ створюється на основі права сумісної власності та представляє лише співвласників нерухомості, щоб самостійно вирішувати – хто обслуговуватиме будинок, які будуть внески на його утримання (квартплата), кому здавати в оренду нежитлові приміщення тощо, куди витрачати гроші. Адже ефективне використання коштів і контроль приводять до якіснішого та раціональнішого утримання будинку.
У нашому місті також усе популярнішими стають такі об’єднання багатоповерхових будинків. До прикладу, 1 серпня створилося 2 нових ОСББ в одному дворі – «Героїв Авіаторів, 62» та «Героїв Авіаторів, 80», де вже відбуваються роботи по облагородженню прибудинкової території. Займаються цим мешканці будинків самос-тійно з власної ініціативи.
Усе розпочалося з того, що відповідно до нового закону про ЖКГ перед мешканцями багатоповерхівок стало питання вибору форми управління. На жаль, за чимало років жителі перестали сподіватись на допомогу відповідних комунальних структур та органів місцевого самоврядування, тому вирішили відмовитися від балансоутримання КП «Прилукижитлобуд». Не обрали й іншого управителя, і в результаті займаються обслуговуванням домівки самостійно.
На початку літа розпочала свою роботу Літня школа ОСББ і ініціативна група мешканців даних будинків (Олена Фесенко, Марія Каліверда, Інна Ярошенко) почала відвідувати дані заняття. «Звісно спочатку було багато незгодних. Люди звикли бути пасивними. Але завдяки Світлані Рожок ми отримали дуже багато цікавої та необхідної інформації, яку потім транслювали на співмешканців, що в кінцевому результаті дало можливість отримати згоду більшості на створення ОСББ», - говорить голова правління обох будинків Олена Фесенко.
Таким чином, покроково прямуючи до своєї мети, вже до кінця занять у Літній школі було зроблено Статут, проведено реєстрацію та створено 2 ОСББ.
Варто зазначити, що це доволі старі будівлі – триповерхові «сталінки», зведені в 1953 та 1956 роках. За словами старожилів, за понад 60 років там не було здійснено жодного капітального ремонту. Але вже за перші місяці існування ОСББ зміни разючі. Вдалося оформити «теплий кредит» для того, щоб розпочати утеплення будинків, запустили процес кредитування для колективного відключення від централізованого опалення та гарячого водопостачання. «Власне один будинок уже відключено від ЦО, інший – саме в процесі. Крім того, є домовленість про кредит від міської ради на встановлення індивідуального опалення», - зазначила Олена Фесенко. Крім того, уже за власні кошти почистили каналізацію, встановили енергозберігаючі лампи, у процесі – договори на антивандальні освітлювальні системи.


А от 26 жовтня відбулася ще одна грандіозна подія для цих новостворених ОСББ – загальний суботник. Як не дивно, але нарівні з метою прибрати власну територію, суботник був покликаний нарешті згуртувати співмешканців ОСББ і показати, що вони зробили правильний вибір.
«На прибирання вийшло багато людей – і старші люди, і молодь. Усі гуртом вичистили двір, пообрізали дерева, які заважали й давали багато тіні, вичистили горища, які досі ніколи не прибиралися. Старожили відмітили, що двір ще ніколи не був таким чистим. З допомогою Юрія Микитенка все вигребене сміття вдалося швидко вивезти на звалище. А після гарної роботи всіх пригостили смачною кашею», - розповіла член ініціативної групи Марія Каліверда.
Тепер територія будинків заграла новими барвами, адже на ній не лише чисто, а й є вклад душі людей, що там проживають. На територію таких будинків приємно зайти та відпочити. Таким чином усі сумніви було відкинуто – навіть ті мешканці, які були проти створення ОСББ нарешті зрозуміли й погодилися з правильністю такого рішення. Адже саме завдяки небайдужості та активній участі більшості власників у житті будинку, можна забезпечувати виконання як капітальних, так і поточних робіт, а також підтримання загального порядку на прибудинковій території.
А тим, хто й досі вагається у доцільності створення ОСББ, голова об’єднань «Героїв Авіаторів, 62» та «Героїв Авіаторів, 80» Олена Фесенко радить, перш за все, полюбити себе, рідних і близьких сусідів, а потім почати турбуватися про покращення якості життя самостійно. Не боятися вкладати й пам’ятати християнську мудрість: «Не збідніє рука, що дає!»
Мар’яна Гибенко

Прочитано 2728 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 712 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!