№ 38

19 вересня 2024 року

На ракетному катері «Прилуки» нарешті з’явився прилучанин

  • Середа, Лют. 21 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

В останній день 2017 року в Чорному морі спільними діями Військової контррозвідки СБУ, ВМС ЗСУ та Держ- прикордонслужби за контрабанду на траверзі селища Курортне Одеської області в межах територіальних вод України було виявлено та затримано судно під прапором Танзанії. З метою примушення до припинення протиправних дій ракетний катер «Прилуки» відкрив попереджувальний вогонь із артилерійської установки по курсу судна, яке в результаті було зупинено та відконвойовано до Одеського морського порту. Спецоперація здійснювалась за підтримки броньованих артилерійських катерів «Аккерман» та «Бердянськ» із доглядовою командою на борту, а також катера морської охорони ДПСУ з представниками СБУ на борту.
Подібну інформацію ми вже мали змогу чути або ж читати на шпальтах інших видань. Але мало хто знає, наприклад, що вперше цей ракетний катер був спущений на воду 30 листопада 1979 року. До 30 грудня 1995 року знаходився у складі ВМФ СРСР – входив до Чорноморського флоту. У серпні 1985 року катер був виведений у резерв на консервацію. А в лютому 1996 року, згідно з українсько-російською угодою про параметри розподілу Чорноморського флоту, ракетний катер був переданий у склад Військово-Морських Сил України. Тоді корабель і отримав назву «Прилуки» (б/н U153) на честь нашого рідного міста.


Цікаво також те, що на ракетному катері, який є тезкою Прилук, з 30 чоловік екіпажу нарешті з’явився один прилучанин. Про нього й розповімо докладніше.
Знайомтесь! Це Саляєв Максим, 21-річний юнак, який вирішив пов’язати своє життя з морською службою. Закінчив Максим Прилуцьку загальноосвітню школу №7, потім навчався в Прилуцькому професійному ліцеї. Не дивлячись на доволі юний вік, устиг створити родину – є дружина та 2-річний синочок. У зв’язку з цим військовий комісаріат надав юнаку відстрочку в проходженні служби, але зібравшись із думками Максим самовільно вирішив підписати 3-річний контракт на ракетному катері «Прилуки».
«Спочатку в мене було два варіанти: хотів піти в батальйон охорони в Чернігові (генералів охороняти), та й про море думав. Морська служба завжди відрізнялася від інших Збройних Сил України. На мою думку, тут більше толкового навчання, та й дисципліна на кораблі краща. Тому вирішив усе-таки піти служити на корабель. Приїхав туди, взяв відношення, поспілкувався з командиром — і направили мене в навчальний центр що в Миколаєві. Контракт підписав у кінці літа 2017 року. Тобто служу я лише півроку», – поділився тепер вже старший комендор зенітно-артилерійської команди старший матрос Саляєв.
Щодо ситуації, яка описувалася вище, було цікаво дізнатися про нюанси саме від людини, що знаходилася в епіцентрі подій. Максим розповів, що від вищого командування надійшло розпорядження стати в бойову готовність №1. Це означає, що за 1 годину катер має бути вже в морі. «Нам не відразу пояснили, що це за бойовий вихід. Була просто інформація, що якийсь катер зайшов у територіальні води України. Вони порушили кордон, стали на якір і вимкнули GPS. Порушники зовсім не виходили на зв’язок. Ми шукали цей катер близько 2 діб. І от 31 грудня, десь о 10 годині ранку, судно, яке порушило територіальну цілісність України було знайдене. Півгодини ми намагалися вийти з ними на зв’язок, та реакції не було. Потім порушники підняли якір і хотіли втікати. З метою примушення до припинення протиправних дій наш командир дав наказ зробити короткий попереджувальний вистріл із артилерійської установки по курсу цього судна. Після цього вони таки вийшли на зв’язок і пішли по вказаному нами курсу. Ракетний катер «Прилуки» супроводжував порушників до прибуття митної служби, яка й відконвоювала його до Одеського морського  порту», – повідомив Максим Саляєв.
За словами хлопця, весь екіпаж добре знає про місто, на честь якого названий ракетний катер, і гарно відзивається про Прилуки. Користуючись нагодою, керівництво катера запрошує на службу молодих людей, які мріють про морську службу та хотіли б пов’язати хоча б невеличку частинку свого життя саме з ракетним катером «Прилуки».

Мар’яна Гибенко

Прочитано 1653 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 315 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!