№ 38

19 вересня 2024 року

Як нас обслуговують у рідному місті?

  • Середа, Лют. 28 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Усі ми живемо в цивілізованому світі, тому так чи інакше користуємося комунальними послугами. У Прилуках працює декілька комунальних підприємств, підпорядкованих міській раді. Про одне з них і поговоримо сьогодні.
Житлове господарство – одна з провідних підгалузей міського господарства, що має особливе соціальне значення. Це насамперед пов’язано з тим, що його функціональним призначенням є створення оптимальних умов для мешкання населення з урахуванням вимог часу. Саме турботою про нормальні умови проживання громадян у багатоповерхових будинках нашого міста займається КП «Прилукижитлобуд» (вул. 1 Травня, 109-А).
Підприємство створене в 2007 році шляхом об’єднання всіх житлово-експлуатаційних контор міста. Воно надає послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. Основними напрямками діяльності підприємства є ремонт та технічна експлуатація житлового фонду, утримання відповідно до санітарних вимог місць загального користування в житлових будинках та на прибудинкових територіях, а також надання комплексу додаткових супутніх послуг.


З 2015 року посаду директора підприємства займає Сивенко Вячеслав Анатолійович. На даний час в КП працює 100 штатних працівників, із них – 41 двірник, 14 осіб адміністративно-управлінського персоналу, 3 – загальновиробничого персоналу та 42 працівники усіх робітничих спеціальностей, включаючи водіїв і трактористів. За словами директора, в обслуговуванні КП «Прилукижитлобуд» знаходиться 270 житлових будинків загальною площею 520,5 тис. м2 та 10957 абонентів.
Вячеслав Анатолійович розповів, що цього року кошти на підприємство не виділялися й не відомо, чи виділятимуться взагалі. «Минулого року міська рада перерахувала кошти лише на придбання електролічильників, заміну яких ми проводили в будинках, та було надходження з депутатських коштів. Але цьогоріч ще не виділялося нічого. Усе, що ми людям нарахували, те нам і прийшло». Узагалі, фінансова ситуація на підприємстві доволі складна. Тарифи не піднімалися з 2012 року. Лише два рази проводилося їх коригування. 2016 року в частині електроенергії відбулося підвищення в 4,5 рази: спочатку в тарифі було закладено 0,23 грн/кВ, а підприємство встановило ціну на рівні 1,28 грн. А в 2017 році відбулося ще одне коригування – на 20%. За словами Сивенка В.А., і цей тариф зовсім не виправданий, бо мінімальна заробітна плата, яка в ньому закладена, становить 1004 грн, а на даний час, як ми знаємо, «мінімалка» піднялася до 3700 грн. «Ми залежні лише від міської ради. Якщо виконком затверджує поданий їм тариф, то ми можемо підняти оплату. На сьогодні економічно виважений тариф складає 2,30 грн, хоча по місту встановлений на рівні 1,30 грн. Але ми не можемо його прийняти, бо розуміємо, що ситуація в людей така – грошей немає».
Боржники в підприємства також є. На даний час сума боргу становить     913 тис. грн, із яких 880 тис. грн – це борги ще до 2013 року. Але зараз за рахунок пільг по субсидіях, які населенню трохи більше дають, виходить майже 100%-ва оплата. Однак Вячеслав Анатолійович скаржиться, що ці пільги по субсидіях держава, на жаль, вчасно не виплачує. Тому в них є і заборгованість по заробітній платі ще за січень. Та, не дивлячись ні на що, підприємство працює й намагається надавати посильну допомогу своїм клієнтам.
Як до головного житлово-комунального господарства сюди постійно звертаються мешканці будинків із різних питань та з різними проблемами. КП виконує як планові роботи (остеклення під’їздів заміна лампочок, ремонт електрообладнання, скошення трави, прибирання та вивезення листя й снігу), так і працює по співфінансуванню з мешканцями будинку. Оскільки ремонт під’їздів у тариф не входить, то люди самі збирають кошти або ж звертаються до депутатів, а КП «Прилукижитлобуд» надає, так би мовити, робочу силу, тобто спеціалістів, які виконають ту чи іншу роботу. Здійснює підприємство і ремонт вхідних дверей до підвалів та під’їздів. Знову ж таки, мешканці збирають кошти на матеріали (близько 3600 грн), а вже працівники КП виконують роботу: виготовляють двері з кодовим замком, варять їх і встановлюють.
Також директор підприємства розповів, що за виділені кошти протягом 2016-2017 років було замінено 19 тис. м2 покрівлі й протікання зменшилися з 540 випадків до 30. Було багато звернень щодо панельних швів. Наразі їх зафіксовано 15-20, але в плановому режимі за рік обіцяють все зробити. В абонентському відділі займаються укладанням та переукладанням договорів на реструктуризацію боргів, також розносять квитанції, повідомлення про несплату і просто надають роз’яснення з різних питань. За час перебування в конторі підприємства не помітила багато клієнтів, та все ж були ті, хто завітав для вирішення своїх проблем.
Олександр Багров:
– Деякий час тому написав заяву, щоб відремонтували вхідні двері в підвал нашого будинку. Якісь злодії зірвали замок із дверей, практично зірвали їх з петель, у когось із мешканців речі, які там зберігалися, винесли. У мене, наприклад, і банки з консервацією побили. Загалом не можу сказати, що не задоволений обслуговуванням підприємства, але зайвий раз прийти й нагадати про себе не завадить. Ось і сьогодні прийшов. Сказали, що вже на днях повинні приїхати робітники. Будемо чекати.
Наталія Шевченко:
– У мене помер чоловік і треба перевести на себе особовий рахунок, а я не знаю куди йти, до кого звертатися. Ось і прийшла в абонентський відділ за такою консультацією. Дівчата тут такі привітні, все роз’яснили, розповіли куди йти, які документи потрібні. Ніколи в мене претензій не було.
Олена Фесенко:
– Я старша по будинку. І от узяла роздруківку рахунку про те, що надійшло на наш будинок і що було використано. Виявилося, що є вільний залишок. Тому звернулася до Вячеслава Анатолійовича, щоб нам за ці кошти поставили в під’їзд пластикові вікна. Але проблема в тому, що є й борг на будинку. Тому ходжу, прошу. Уже зробили реструктуризацію цього боргу, але поки ще боржник нічого не виплатив. Обіцяє.
Перед цим просила, щоб установили датчик руху. Директор КП сказав, щоб купили матеріали, а вони встановлять. Я поговорила з мешканцями будинку – дехто згоден, дехто ні. Аргументують відмову тим, що вони ж платять в ЖКГ, значить, не повинні більше ні на що складатися. Але ж і для підприємства фінансування не надходить... В одному переконалася: можна сюди довго ходити й просити про щось, але краще відразу до керівника звертатися. Так надійніше, та й трохи швидше виходить.
Така от буденна робота комунального підприємства «Прилукижитлобуд».

Мар’яна Гибенко

Прочитано 1578 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 297 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!