№ 19
9 травня 2024 року

Стан вулично-шляхової мережі Прилук

  • Четвер, Лют. 22 2024
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

У ході апаратної наради міського голови серед іншого говорили про стан вулично-шляхової мережі Прилук. Із даного питання доповів начальник управління житлово-комунального господарства Олег Созінов.
Як зазначив посадовець, сьогодні вулично-шляхова мережа міста загалом налічує 1,5 млн кв. м. Із них майже 900 тис. кв. м – це дороги з твердим покриттям. Враховуючи це, щороку необхідно проводити поточний ямковий ремонт на площі не меншій, ніж 15 тис. кв. м. Такі об’єми були визначені та заактовані за результатами весняного комісійного обстеження доріг у 2023 році, яке було проведено за участі представників міської ради, балансоутримувача та патрульної поліції області. До прикладу, за цінами 2023 року – це приблизно 17 мільйонів гривень.
Минулого року на проведення ямкового ремонту в бюджеті було передбачено лише 25% від зазначеної суми – асфальтували найбільш критичні ділянки дороги. Однак, у зв’язку з погіршенням погодних умов терміни виконання були зменшені, у результаті виконано менше 3 тис. кв. м із необхідних 15 тисяч.
Так, було заасфальтовано найкритичніші та найглибші ями, які несли загрозу учасникам дорожнього руху.


Як слушно зауважив посадовець, проблема ямковості доріг притаманна не лише Прилукам, а й усій Україні. До таких наслідків призводить як рух великогабаритного транспорту містом, так і зношеність дорожнього полотна, яке прокладали ще у 50-60-х роках минулого століття. «Воно перезволожене після зими, ґрунти земляного полотна ще не розмерзлися, а отже, міцність дорожнього полотна мінімальна, внаслідок чого утворюється прогресуюча ямковість», – говорить Олег Созінов.
Водночас треба розуміти, що поточний ямковий ремонт – це тимчасова вимушена міра для збереження покриття від подальшого руйнування та негайного забезпечення проїзду. «Звісно, ямковий ремонт недовговічний, адже йде фактично нашарування латок на старе зношене дорожнє покриття, яке в процесі подальшого навантаження продовжує руйнуватися. Проте, саме поточний ямковий ремонт дозволяє зберегти дорогу в проїзному стані до моменту проведення капітального ремонту», – підсумовує начальник управління ЖКГ.
Розуміючи, що поточний ямковий ремонт доріг лише тимчасово усуває наявну проблему, Прилуцька міська рада з 2016 року працювала в напрямку капітального будівництва доріг. За цей час у місті виконано ряд капітальних ремонтів: вул. Київська, вул. Незалежності, частково вул. Європейська (колишня Костянтинівська), частина вул. Героїв Прилук (колишня Боброва), частина вул. Івана Скоропадського, частина вул. Андріївської, частина вул. Житньої та частина вул. Вокзальної.
Ці роботи мали б успішно продовжуватися і сьогодні. Однак, спочатку відсутність бюджету, а потім і війна не дали змогу реалізувати проєкти капітального ремонту, які були виготовлені ще 2020 року.
На сьогодні значна частина доріг міста потребує капітального ремонту. Це і вул. В’ячеслава Чорновола (колишня 1 Травня), і вул. 1 Козача, вул. Перемоги, вул. Котляревського, вул. Земська. Як говорить Олег Созінов, на всі ці дороги вже виготовлена проєктно-кошторисна документація, а на деякі з них навіть перераховані ціни 2023 року. Звісно, є потреба в проведенні капітального ремонту і на інших вулицях міста: вул. Січових Стрільців, вул. Небесної Сотні (колишня Миколаївська), вул. Миколи Леонтовича (колишня Пушкіна), вул. Соборна, вул. Короленка, вул. Гоголя тощо. Але зрозуміло, що одномоментно, тим паче в умовах війни, за умови обмеженого фінансування закрити всі ці потреби неможливо.
Проведення ж ямкового ремонту сьогодні вкрай важливе, адже це запорука безпеки всіх учасників дорожнього руху. Також ямковий ремонт знижує можливість виникнення нових ушкоджень шляхової мережі.
Як зазначає посадовець, якби не був проведений той мінімальний обсяг робіт із поточного ремонту, який було виконано наприкінці 2023 року, на сьогодні стан вулично-шляхової мережі був би значно критичнішим.
Цьогоріч ямковий ремонт планується розпочати якомога раніше. З цією метою вже формується комісія для виявлення та фіксації нових пошкоджень дорожнього полотна.

За матеріалами міської ради

Прочитано 34 разів
Оцінити матеріал
(1 голос)
Опубліковано в Є проблема
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

3 коментарів

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Шановні прилучани! 9 травня в Україні відзначають День Європи –...
Уже близько 2 тижнів у місті активно триває ямковий ремонт...
Учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, члени...
У рамках участі в проєкті міжнародної технічної допомоги...
Відтепер подвиг наших полеглих Героїв-земляків може бути...
Щиросердно вітаю вас із найбільшим християнським святом –...
Шановні прилучани! Прийміть найщиріші вітання з величним...
«Чоловік повинен не говорити, а робити» – такої думки...
Два будинки готують до відключення від ЦО Відповідно до Порядку...
ода й уся рослинність починає активно рости та квітнути, трава,...

Хто на сайті

Зараз 36 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!