№ 38

19 вересня 2024 року

День за «Днем»

  • Середа, Бер. 01 2017
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Беручи до рук звичайну газету, яких нині на вибір більш ніж удосталь, ми не збираємося й думку гадати про якісь глобальні наслідки впливу цих кількох А3-сторінок на людську свідомість. Переглянув заголовки й фото, пробігся по спортивних чи зіркових новинах, прикинув бюджет рецепта з апетитною назвою – ось і все. Залишається хіба що повернутися до передовиці в більш зручний для себе час. Потім – нові й нові номери, які після проходження змальованої вище процедури вкладаються під журнальним столиком чималим тиражем макулатури. А тим часом хтось утаємничений вирішує, скільки стосів і шпальт слід пропустити крізь наш мозок, щоб зачепився в ньому саме той абзац, заради якого й заварили всю цю кашу.
Преса як інструмент послужила вже далеко не одному успіху масштабних PR-кампаній. Деякі з них винесли на шпиль фортуни той чи інший бренд, і верхівка часом була настільки блискучою, що маси геть забували дивитись у глибину іменитого айсберга. Там, під тисячами тонн гарячих слів, ховається їхній холодний розрахунок. Особливо це стосується політики, де постійно плетуться цупкі сіті інформаційних інтриг.
Пригадуєте, як півтора десятка років тому в газетах писали про сина шахтарського краю, чия особистість привертала увагу харизмою та нелегкою долею? Замолоду послизнувшись на життєвій дорозі, він зумів зібрати силу волі в кулак і піднятися на ноги, щоб дійти до ролі національного лідера, надії всієї держави. Його темне минуле стало ледь помітною плямочкою, яку важко було розгледіти на світлому полотні прекрасних якостей героя. Тепер останнє визначення даного персонажа вживається суто в лапках, а той, хто стояв за його могутньою спиною, виглядає лукавим карликом, за яким уже, здається, ніхто не сховається…


Про роль слова в політичних баталіях, що в рази зросла в умовах війни, з прилучанами говорив редактор відділу політики газети «День» Іван Капсамун. Лауреат літературної премії імені Джеймса Мейса, автор книги про історію справи Георгія Гонгадзе минулого четверга в міському Будинку культури провів тривалу та змістовну дискусію на тему «Національний діалог» із представниками місцевої та регіональної преси, громадськими активістами, викладачами та студентською молоддю, представниками депутатського корпусу та просто поціновувачами якісної публіцистики. За кожним словом Івана стоїть виважена редакційна політика, що збігається з поглядами багатьох патріотично налаштованих українців. Авторитетний колега майже без іронії зауважив, що політикою «Дня» можна керуватися на державному рівні, але влада не помічає (чи не хоче бачити?) сміливих і цілком адекватних ідей порятунку країни.
Відповідаючи на запитання присутніх у блакитній залі, гість дав обережну та влучну оцінку певним діячам держави, озвучив прізвища політиків нового покоління, здатних узяти на себе відповідальність за долю України, а також прокоментував, чи готова влада до третього Майдану. Разом з тим, Іван Капсамун запропонував колегам не вишукувати в його словах сенсаційних заяв, а розповісти в своїх ЗМІ про діяльність «Дня» та привід його приїзду в Прилуки. Останнє для читачів «Града» не секрет – в одному з попередніх номерів ми анонсували Міжнародну фотовиставку «День-2016» – «Сімейний альбом України», котра й стартувала 23 лютого в міському Будинку культури. Світлини політичної, військової, суспільно-життєвої тематики прикрасили стіни навіть уздовж сходів на другий поверх, і до 12 березня охочі прилучани можуть переглянути виставку та проголосувати за вподобані роботи. Скажу відразу: вибрати буде нелегко, бо всі півтори сотні фотографій виконані на високому технічному та художньому рівнях.
А щодо діяльності «Дня», то, крім випуску газети, тут створюється ще й власна бібліотека. Видані книги – добірки кращих публікацій і журналістських розслідувань авторів газети. У співпраці компанії «Бритіш Американ Тобакко Україна» та Благодійного фонду сприяння ініціативам газети «День» ці видання передано 16 навчальним закладам і 6 бібліотекам Прилук. Дякуючи за таку добру справу, заступник міського голови Тетяна Фесенко закликала прилучан передплачувати та читати газету «День».
Не менш цінним подарунком від іменитого журналіста прилучанам стали його слова про те, що провінцією в Прилуках і не пахне, а культурний рівень міста – на високій позначці. Аби почути це, таки варто було дочекатися кінця дискусії. Щоправда, після виходу з МБК почуття гордості за місто дещо «підмочило репутацію» в талому снігові, товстий і підступний шар якого заполонив усю Театральну площу. Та навряд чи ця неприємність змогла затьмарити сонячний настрій кожного, чий день 23 лютого був присвячений «Дню».

Олександр Бойко

Прочитано 23203 разів
Оцінити матеріал
(1 голос)
Опубліковано в Колонка редактора
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 337 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!