№ 38

19 вересня 2024 року

Скасувати не можна залишити

  • Четвер, Бер. 09 2017
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Очікування прибічників декомунізації в Україні почали справджуватися не так давно і, схоже, не поспішають втілюватись у життя остаточно. Ба більше – деякі державні ініціативи в цій площині своєю неоднозначністю викликають багато запитань у суспільстві. Чи не найхарактернішою (і актуальною в ці перші дні весни) є пропозиція відмінити вихідний день 8 Березня та викреслити з переліку державних свят Міжнародний жіночий день.
В одному з попередніх номерів «Град» розповідав про винесення на громадське обговорення проекту Закону України «Про державні та інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні». Новий календар підготовлено Українським інститутом національної пам’яті, директор якого Володимир В’ятрович на своїй сторінці у Facebook виступив проти святкування 8 Березня: «Наразі 8 березня є вихідним у: Російській Федерації, Азербайджані, Грузії, Казахстані, Киргизстані, Молдові, Таджикистані, Туркменістані, Україні, Білорусі, Анголі, Буркіна-Фасо, Гвінеї-Бісау, Камбоджі, Китаї, Конго (там це свято конголезьких жінок), Лаосі, Македонії, Монголії, Непалі, Північній Кореї і Уганді. Достойна компанія?» При цьому ініціатори законопроекту наголошують, що пропонується скасувати лише вихідний, а не власне відзначення Міжнародного жіночого дня. Натомість борці за гендерну рівність вбачають у даній ініціативі відверту дискримінацію жінок, адже «чоловічий» день – 14 жовтня – продовжуватиме залишатися неробочим. Крім того, на сайті Президента з’явилася петиція, автори якої вимагають закрити Інститут національної пам’яті у зв’язку з «антинародною діяльністю».


Поки ж вищезгаданий законопроект не прийнято, вихідного 8 Березня в українців ніхто не забрав. Можливо, цього року чоловіча половина населення буде проводити жіноче свято вдома востаннє, надалі приділяючи значно більшу увагу цього дня колегам прекрасної статі. Усвідомлюючи неминучість курсу держави на Захід, ми разом з тим не повинні забувати, що Міжнародний жіночий день – це не лише радянський спадок, але й перше свято весни, що символізує пробудження природи, її красу, що так подібна до жіночої. Зрештою, заборонити людині відзначати будь-яку дату по суті неможливо, а спроби переписування історії мають подекуди згубні наслідки…
Отож, на законних і щирих підставах редакція газети «Град Прилуки» радо вітає всіх жінок із 8 Березня – чарівним святом весни! Сонця вам, тепла, родинного затишку та віри в майбутнє!

Олександр Бойко

Прочитано 20640 разів
Оцінити матеріал
(1 голос)
Опубліковано в Колонка редактора
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 223 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!