№ 38

19 вересня 2024 року

Пфейффер Георгій Васильович (1872-1946)

  • Середа, Лист. 15 2017
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Серед видатних особистостей, чиє ім’я пов’язане з містом Прилуки, є постать видатного математика, академіка АН України Пфейффера Георгія Васильовича, який народився 24 жовтня 1872 року в с. Сокиринці. Батько, Август-Вільгельм, був керуючим у Галаганівському маєтку, а мати, Евеліна Львівна, – власниця двох садиб у Прилуках: на міському вигоні та по вулиці Вокзальній. Це майно в 1917 році перейшло у власність Георгія–Фердинанда Пфейффера.
Початкову освіту Георгій здобув у Прилуцькій чоловічій гімназії, яку закінчив зі срібною медаллю. У виданій після навчання в гімназії характеристиці вказується: «При ровном, мягком, добром характере очень спокоен и рассудителен. Кроме склонности к постоянному труду и привычки к аккуратности во всем другом, склонностей и привычек не обнаружил. Благовоспитан и очень выдержан. Уроки приготовлял с редкою добросовестностью. Письменные работы исполнял с большим усердием и аккуратностью.… С особенным интересом занимался древними языками и математикой. Способностей хороших. Сын состоятельного иностранца». Після гімназії навчання продовжив у Київському університеті, а по його закінченні був залишений при цьому навчальному закладі для підготовки до професорської діяльності. Протягом 1899-1909 років викладав у Київському політехнічному інституті, а з 1909 по 1946 рік – у Київському університеті.


Перші наукові роботи Пфейффера стосувалися важливої частини алгебри – рішенню рівнянь у радикалах. У 1911 році за наукову працю з теорії алгебраїчних функцій він був удостоєний ступеня доктора математичних наук. У 1920 році Георгія Васильовича обрали академіком Української Академії наук. Із 1941 по 1944 рік він уже є директором об’єднаного Інституту математики й фізики Академії наук України. Окрім того, Пфейффер приймав активну участь у роботі Київського фізико-математичного товариства, в міжнародних математичних з’їздах, був членом Московського математичного товариства, а також він є автором 250 наукових праць.
Помер талановитий учений, наш земляк Георгій Васильович Пфейффер, 10 вересня 1946 року в Києві, похований на Лук’янівському кладовищі.

Ст. науковий  співробітник  Прилуцького  
краєзнавчого музею  ім. В. Маслова
Ірина Біленко

Прочитано 1662 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Прилуки в часі
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 288 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!