№ 38

19 вересня 2024 року

Купальська ніч

  • Середа, Лип. 14 2021
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Свято Івана Купала – давнє та окутане містикою дійство. З давніх-давен люди вірили, що в ніч на Купала можна знайти свою долю, коханого. Цю чарівну ніч відзначали, щоб прославляти язичницького бога сонця Ярила.
6 липня на Театральній площі прилучани зібралися, щоб поринути в таємничу ніч. Дійство відбулося за ініціативи міської ради та фінансової підтримки Громадського діяча Сергія Коровченка та ВО «Батьківщина». Люди прикрашали стрічками Марену, дерево, яке ставили в центрі імпровізованого кола. Навколо неї водили хоровод і загадували бажання. За повір’ям, Марена – богиня, яку пов’язують із вмиранням та воскресінням природи. Зазвичай на Івана Купала співають обрядові пісні й танцюють танці.
Фольклорний колектив «Горлиця» створював атмосферу таємничості, співаючи купальські пісні. Замість обрядового танцю на площі показали свою майстерність вихованці спортивно-танцювального клубу «Грація». Юні дівчата зачаровували всіх присутніх своїми рухами та музикою.
Також варто зазначити, що в цей день проводили ігри та конкурси, а ввечері провели лотерею, учасники якої отримали цінні подарунки. Розваги дуже сподобались дітям, які більше дізналися про традиції цього свята. Вони довідалися про звичаї, які існували ще з язичницьких часів.
Одним із символів свята є також Водяний. Його на площу запросила публіка. Глядачі своїм закликом пробудили суворого володаря морів і він прийшов та окропив водою на щастя та здоров’я всіх присутніх.


Крім того, на місці проведення свята була художниця, яка могла намалювати всім охочим малюнок на тілі фарбою або хною. Цікавим був конкурс вінків. Серед красивих дівчат у вінках публіка обрала найкращий. Хоча у всіх конкурсанток вони були гарними та гідними називатись «кращим вінком».
Запалив цю чарівну ніч театр вогню та світла «Agniy». Юнаки й дівчата показали свою вправність у керуванні сильною стихією – вогнем. Це було саме те, що було потрібно ввечері всім людям. Хоча цьогоріч Івана Купала обійшлося без стрибків через вогнище, а дівчата не запускали вінки у воду, свято все рівно було гарним і не втратило своєї чарівності. Усі присутні отримали гарний настрій і дізналися більше про наші давні традиції.
Івана Купала – таємниче та чарівне свято. Люди вірять у магічність ночі та відзначають сонцестояння.

Любов Пилипенко, Наталія Литвиненко

Прочитано 1781 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Культура
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1346 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!