№ 38

19 вересня 2024 року

Прилуцькому строю нове життя

  • Середа, Вер. 15 2021
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Одним із найцінніших джерел вивчення культури будь-якого народу є одяг. Люди завжди хотіли бути особливими, тому кожен народ створював одяг, який би вказував на приналежність до окремої території. Справжньою цінністю можна назвати український народний костюм, який, як свідчать історичні джерела, з’явився ще за часів Київської Русі.
Вікторія Лемещенко, керівниця народного фольклорного колективу «Горлиця» в міському Будинку культури давно мріяла відтворити етнічний костюм свого регіону, зокрема етнічний образ жінки.
«Як відомо, Прилуки до 1923 року відносилися до Полтавської губернії. Відповідно й донині так званий «полтавський стрій» прий-нято вважати головним строєм українського народу. Від нього відштовхувались інші регіони і, звичайно, вносили свої орнаменти, оздоблення та деталі: ґудзики, тисьму, мережки, стрічки і т. д., – говорить головна фольк-лористка міста. – Одяг Полтавщини відрізнявся своєю славною вишивкою ніжності, тобто білим по білому, яка налічувала понад 100 стібків, і мав відмінності в крої. У Пирятинському та Прилуцькому повітах, наприклад, крій одягу був коротшим».
Кажуть, що мрія живе в тобі доти, доки не прийде час вилетіти. Так, пані Вікторія вирішила мрію втілювати в життя. Практичні поради їй надали працівники Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. Маслова (в музеї є ціла колекція українських костюмів), необхідну інформацію знайшла в бібліотечних книгах із народознавства, енциклопедіях, довідниках…


Не один раз керівниця фольк-лорного колективу зверталася до громадського діяча та лідера Громадського руху «Оновлення» Сергія Коровченка за фінансовою підтримкою – і завжди її зустрічали з порозумінням. І цього разу її почули та допомогли. Так, за спонсорства пана Сергія, керівниця «Горлиці» має спідницю, один-в-один колишнього Полтавського повіту, яку подетально шили майстрині швейної майстерні «Модіка», чобітки, які носили наші прапрабабусі, та дукачі, як у перших модниць Київської Русі.
Від імені всього колективу та пані Вікторії зокрема хочемо виказати слова вдячності Сергію Коровченку за підтримку та розуміння, за бажання зберігати та примножувати культурні надбання нашого народу.
Крім того, принагідно звертаємося до місцевих жителів, небайдужих людей, котрі переймаються збереженням нашої історичної спадщини. Якщо хтось має у своїх шухлядах елементи старовинного одягу, притаманного нашому регіону – поділіться ними. Фольк- лорний колектив «Горлиця» радо прийме будь-яку одежину в подарунок чи ж навіть купить. Будьте певні – ці костюми будуть ще довго служити Прилуччині та прославляти її.
За детальною інформацією можна звертатися за номером (066) 288 47 29 (Вікторія, МБК).

Ніна Горбань

Прочитано 2712 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Культура
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 583 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!