№ 38

19 вересня 2024 року

Мальовничо-історичний край

  • Середа, Вер. 20 2017
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Небагато хто з прилучан нині може похизуватися тим, що відвідав козацьку фортецю Прилуцького козацького полку, яка розкинулася в мальовничому селі Бубнівщина Прилуцького району. А дарма! Бо ця пам’ятка козацьких часів не лише занурить вас в історію, але й подарує гармонію та насолоду від привабливих тутешніх краєвидів.
Вирушити на журналістську ревізію до туристичної локації 14 вересня мені допоміг ДНЗ №27, бо ж педагоги закладу саме зібрали дошкільнят для пізнавальної екскурсії, попередньо замовивши автобус.
Село Бубнівщина знаходиться за 27 кілометрів від районного центру. Тож якщо у вас є авто, дістатися до фортеці можна досить просто та швидко. Зауважити слід лише те, що дорога в напрямку руху залишає бажати кращого.
На місці призначення вас чекає святковий залп із гармати. (Таким чином козаки у свій час вітали гостей). Ідемо далі. Замісник курінного отамана, Олександр Іванович Грачов, знайомить із таємницями козацтва: як жили козаки, чим харчувалися, як озброювалися, розважалися тощо.


Дітлахи уважно роздивляються танк, а далі – зразки козацької зброї, мабуть, бачать таке вперше. Шаблю, пістоль… Екскурсовод розповідає етимологію слова «козак» та веде далі. Стає зрозуміло, що тут також відпрацьовуються вміння по веденню боїв, удосконалюються воєнні навички захисників Батьківщини. Місцина для цього більш ніж придатна. Є де розгорнутися. Але дітлахам побачити козака цього разу не пощастило.
На території фортеці гостей зустрічають коні, поні, вівці, навіть страус. Дітлахи неймовірно радіють та годують тварин фруктами. До речі, тут можна назбирати груш та яблук в якості корму досхочу, не обов’язково привозити з дому.
Потім помилуватися панорамою на чисте та просторе озеро дозволяє обладнана альтанка, що «виросла» на пагорбі. Здається, це озеро навмисно вклеїли на карту для приваблення людей, проте екскурсовод стверджує: «Ніякої штучності, воно тут і було».
Для малюків фортеця пропонує невеличкий басейн у літню пору та навіть обладнаний дитячий майданчик, спортивні ігри з канатом і батутом. Є тут що дізнатися та на що поглянути. Впевнена, тут  можна відпочивати всією родиною впродовж дня. Можна взяти з собою обід чи замовити у працівників справжнісіньку польову кашу на вогнищі, аби відчути смак справжніх козацьких традицій.
Тож, якщо козацька фортеця Бубнівщини все ще залишається для вас темною плямою на карті рідного краю, – скоріше вирушайте за новими враженнями!

Наталія Калениченко
з села Бубнівщина

Прочитано 1687 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 483 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!