№ 19
9 травня 2024 року

З РIЗДВОМ ХРИСТОВИМ!

  • Середа, Січ. 03 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Різдвяне послання
архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву
та всім вірним Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Всечесні отці, дорогі брати і сестри!
Христос народився!

Що означають ці два коротких слова для нас, християн, і для всього світу? Вони означають, що здійснилося Боже пророцтво про пришестя у світ Переможця над силою зла, Переможця над владою гріха й навіть над самою смертю. Пророцтво, дане людям відразу після гріхопадіння й не раз повторене протягом старозавітного часу.
Перші люди, Адам і Єва, після гріхопадіння не були полишені Творцем напризволяще, не були покинуті в рабстві гріха, без надії та допомоги. Навпаки, висловлюючи людям справедливий присуд за порушення заповіді, Бог відразу дав і надію, що прийде Спаситель, який звільнить від гріховного полону, що від Жони народиться Той, хто зітре голову лукавого спокусника-змія.
І потім, із покоління до покоління, ця Божа обітниця повторювалася через пророків, нагадуючи грішникам про відповідальність за вчинене зло, закликаючи їх до покаяння, а праведників зміцнюючи в добрі та в боротьбі зі спокусами.


Бо й одні, й інші бачили силу й могутність зла, в якому після гріхопадіння опинився світ. І якби Бог не давав надію перемоги над цим злом – то ніхто би не зміг устояти в добрі. Але Отець Небесний, готуючи людство до пришестя Свого Сина й нашого Спасителя, утверджував серед людства віру в те, що торжество гріха – тимчасове, що ніч минає, а Світло Невечірнє та Сонце Правди – наближається. Те Світло, яке в темряві світить, і темрява не може огорнути Його.
Звістку про здійснення довгоочікуваного народження Спасителя принесли ангели Божі. Сталося це так: «Були на полі пастухи, які стерегли нічної пори отару свою. Аж ось ангел Господній став між них, і слава Господня осяяла їх; злякалися вони страхом великим. І сказав їм ангел: не бійтеся; я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям. Бо нині в місті Давидовому народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь… І раптом з’явилося біля ангела численне воїнство небесне, яке славило Бога і викликувало: слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!» (Лк. 2:8-11, 13).
Тож коли ми в ці дні повторюємо різдвяне традиційне вітання – ми повторюємо слова ангельські, ми звіщаємо правду про те, що сповнилося давнє пророцтво й Спаситель світу, Христос, Син Божий, істинно народився від Духа Святого й Марії Діви.
А якщо Він народився – то справді, як каже Писання: «Ніч минула, а день наблизився: отже, відкиньмо діла темряви і зодягнімось у зброю світла. Як удень, будемо поводитися благопристойно, не в розгулах і пияцтві, не в перелюбстві й розпусті, не в сварках і заздрощах; а зодягніться в Господа нашого Ісуса Христа» (Рим. 13:12-14). Так закликає нас Господь через апостола Павла, і так, не самими лише словами різдвяного вітання чи святковими традиціями застілля й колядок, але й справами любові до Бога та до ближніх, боротьбою з гріхом у самих собі та зростанням у чеснотах і викоріненням пороків, ми маємо прославляти нашого Спасителя. Прославляти не лише у святкові дні, але протягом усього життя.
Сьогодні у світі, як і в дні пришестя в тілі Сина Людського, залишається багато зла. Гріх продовжує діяти в людських душах. Однак завдяки Спасителю тепер ми, як діти Церкви, маємо силу Божу перемагати зло та гріх. Ми маємо здатність сповнюватися духовним світлом, відганяти темряву й зі своїх сердець, і з оточуючого світу. У Христі Господі ми маємо тверду впевненість, що духовна боротьба, яку веде кожен християнин зокрема й усі ми разом як Церква Божа, обов’язково увінчаються перемогою.
І так само, як два тисячоліття тому у Віфлеємі Давидовому сповнилися пророцтва про Месію, Спасителя світу – у належний час сповниться й наша віра в остаточну перемогу над гріхом, злом і смертю, віра в славне Друге Пришестя Сина Божого та Його вічне Царство.
Тож вітаючи одне одного зі святом Різдва Христового, будемо сумлінно працювати над собою, добро – плекати, гріховне – викорінювати, від темряви егоїзму – віддалятися, світлом любові до Бога й ближніх – наповнюватися. Ця праця не легка, цей шлях – тернистий і не простий. Але слова Писання нехай надихають нас: «Усе можу в Ісусі Христі, Який мене зміцнює» (Фил. 4:13).
Через це Послання знову й знову сердечно вітаю з Різдвом Христовим і громадянським Новоліттям усіх дітей Православної Церкви – побожних пастирів, ченців і мирян Чернігово-Сіверської землі, як тих, хто належить до Української Церкви, так і братів та сестер, які з нами є однієї православної віри, але поки що перебувають у розділенні заради підлеглості Російській Церкві. Сердечно вітаю всіх християн, які святкують Різдво Христове й прославляють народженого Спасителя. Вітаю також нашу державну й місцеву владу, військовослужбовців та правоохоронців, які несуть служіння українському народу. Закликаю всіх вірних продовжувати підносити молитви про наших захисників, про перемогу й справедливий мир для України.
Світло й радість, мир і любов, які приніс Христос Господь у світ через своє Народження, нехай допомагають нам, нехай наповнюють нас. Адже воістину ніч минула, а день наблизився, бо у Віфлеємі Давидовому
Христос народився – СлавІмо Його!

ЄВСТРАТІЙ, архієпископ Чернігівський і Ніжинський

Прочитано 1431 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Шановні прилучани! 9 травня в Україні відзначають День Європи –...
Уже близько 2 тижнів у місті активно триває ямковий ремонт...
Учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, члени...
У рамках участі в проєкті міжнародної технічної допомоги...
Відтепер подвиг наших полеглих Героїв-земляків може бути...
Щиросердно вітаю вас із найбільшим християнським святом –...
Шановні прилучани! Прийміть найщиріші вітання з величним...
«Чоловік повинен не говорити, а робити» – такої думки...
Два будинки готують до відключення від ЦО Відповідно до Порядку...
ода й уся рослинність починає активно рости та квітнути, трава,...

Хто на сайті

Зараз 106 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!