№ 38

19 вересня 2024 року

Закон про ЖКГ відкладено

  • Середа, Черв. 20 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Про кардинальну реформу житлово-комунального господарства уряд говорить вже не один рік. І ось ми всі з нетерпінням очікували 10 червня – дня, коли мав набрати чинності найбільш важливий для цієї реформи Закон України «Про житлово-комунальні послуги», прийнятий ще в минулому році, закон на право споживача укладати договори з постачальником послуги. Ключове слово – МАВ вступти в дію, але держава виявилася не готовою до даного кроку.
На жаль, та кількість підзаконних актів, які мали бути підготовлені Кабінетом Міністрів та деякими профільними міністерствами, наразі повною мірою не підготовлені. У результаті, Верховна Рада прийняла рішення ввести в дію з 10 червня 2018 року лише ті положення Закону України «Про житлово-комунальні послуги» №2189, що стосуються управління багатоквартирними будинками, введення ж у дію решти його положень, у частині регулювання комунальних послуг (щодо води, тепла, електрики, газу та поводження з відходами), відтермінувати до 1 травня 2019 року, щоб не сталося колапсу.
Що це значить спробував пояснити прилучанам начальник управління житлово-комунального господарства Прилуцької міської ради Олег Сергійович Созінов. За його словами, уже укладені договори про надання комунальних послуг зберігають силу на умовах, визначених такими договорами. Тобто, якщо багатоквартирний будинок утворив ОСББ, то керуючий цим ОСББ має право наймати організацію, яка буде прибирати, ремонтувати, косити тощо. А чи буде це одна організація, чи декілька – усе в руках мешканців будинку. Якщо ж будинок відноситься до управління ЖКГ, то всім опікуватиметься дане підприємство. І наші ЖЕКи стараються працювати в цьому напрямку. Досить активно реагують на скарги та звернення прилучан і виконують роботу, яка на них покладена.
Однак, згідно того ж Закону, споживачі повинні укласти з виконавцями комунальних послуг договори про надання відповідних послуг до 1 травня 2020 року. Головне – визначитися, які це будуть взаємовідносини:
- індивідуальні з надавачем послуги,
- ОСББ з надавачем послуги,
- уповноваженої особи, обраної мешканцями будинку
- чи управителя, найнятого мешканцями будинку з надавачем послуги.
У двох останніх випадках люди повинні зібратися та прийняти загальне рішення.
Крім того, станом на 1 серпня 2020 року перенесли початок дії норми про штрафи для компаній за порушення термінів установки лічильників на тепло, гарячу та холодну воду. До цього їх встановлення повинно було відбутися до серпня 2018 року. А людям, які будуть встановлювати лічильники, обіцяють відшкодувати витрати за допомогою пільг і субсидій. Це підтверджують зміни до Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».
Наразі, поки введення Закону в дію відтерміновано, усе ще на рік залишається на своїх місцях. А далі побачимо…
Інформація «ГП»

Прочитано 1327 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 489 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!