№ 38

19 вересня 2024 року

Прилуцькі багатоповерхівки без гарячої води

  • Середа, Трав. 08 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

1 травня зустріло Прилуки ще однією неприємністю – 93 багатоповерхівки залишилися без гарячої води.
Причиною цього стала велика заборгованість за газ перед НАК «Нафтогаз України». Станом на початок місяця заборгованість населення становить понад 28 млн грн. А все ще й через те, що з 1 травня ціна на газ збільшилася для підприємства майже на 1000 грн і складає зараз 9374, 76 грн за 1000 куб. м.
Як зізнався директор КП «Прилукитепловодопостачання» Андрій Гавриш, такої значної заборгованості від населення в них ще не було. Минулого року вона становила трохи більше 10 млн грн. А зараз – практично втричі більше.
Якщо згадати початок опалювального сезону, то в багатьох містах України були проблеми зі включенням опалення. Усе через те, що не було номінацій, тобто визначених лімітів. Тому Постановою Кабміну було зроблено зменшення суми проплати комунальними підприємствами НАК «Нафтогазу» до 87%, що й дало можливість розпочати опалювальний сезон. Але дана Постанова діяла до травня. Тобто, з 1 числа процент обов’язкової проплати зріс до 90%. Усе, так би мовити, співпало. Звідси й такі борги.
Наразі ж, за словами Андрія Анатолійовича, можливий процент проплати за газ становить 87%. Тобто, споживачам-боржникам конче треба погасити хоча б частину боргу й підприємство зможе вийти на необхідні 90% й отримати необхідні номінації. А відповідно можна буде включити подачу гарячої води. Але, якщо наступного місяця 90-відсоткової проплати не буде – її знову відключать. А за процедурою треба буде платити як за відключення, так і за повторне підключення гарячої води. Тому ситуація така як є.


Окрім того, варто розуміти, що з підняттям ціни на газ зміниться тариф на послугу, як це було й на початку опалювального сезону. Як і в решті міст України, він розпочався в жовтні, але з 1 листопада ціна на газ збільшилася. Варто розуміти, що енергоносії складають в тарифі більше 80%, решта – це транспортування та перерозподіл. Для того, щоб установити новий тариф, повинна пройти певна процедура. Це розрахунок, оприлюднення, далі – затвердження виконавчим комітетом або ж національним комітетом, що здійснює державний нагляд у сфері енергетики. Потрібно витримати всі терміни. Загалом цей процес займає 1,5-2 місяці. За цей час усі підприємства понесли значні збитки. Наприклад, КП «ПТВП» в той період втратило близько 3 млн грн. Зараз нас чекає подібна ситуація. Адже, за збільшенням ціни на газ йде підвищення тарифу. А його встановлення знову ж таки має пройти всі етапи. І на це потрібен час.
Сьогодні чимало ЗМІ говорять про те, що ціна на газ мала впасти з травня, але Постанова Кабміну, якою керуються комунальники, говорить зовсім інше. Більше того, в січні 2020 року знову очікується її зростання.
Але повернемося все ж до відсутності гарячої води. На кожному з 93 будинків, які користувалися цією послугою від КП були розвішені повідомлення з указаними по квартирними сумами боргу. Мабуть, те, що прилучани побачили реальну картину заборгованості, трохи вплинуло на них і здвинуло з мертвої точки оплату послуг та погашення заборгованості. Та все ж, вони дуже великі. Звісно, є будинки, де сума боргу загалом незначна й досить посильна. Є, навіть, переплати. Але основна маса сильно заборгувала. У 13 будинках, наприклад, сума заборгованості перевищила 300 тис. грн, ще у двох із них і взагалі півмільйона (вул. Гвардійська, 92 – 548 322,26 грн; вул. Костянтинівська, 199Г – 521 591, 83 грн).
Розібравшись у ситуації зрозуміло, що вихід один – для того, щоб стало можливим відновлення постачання гарячої води, населенню необхідно погасити заборгованість і в подальшому намагатися вчасно оплачувати надані послуги.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 1025 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 510 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!