№ 38

19 вересня 2024 року

Не заплатив за воду – перекрили каналізацію

  • Середа, Лист. 20 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

У будь-якому місті, Прилуки тут не виняток, знаходяться громадяни, які тривалий час не платять за комунальні послуги. Боротися з неплатниками методами вмовлянь і попереджень складно, єдиним способом отримати заборгованість є звернення до суду, що вимагає часу. Але відносно недавно комунальники стали застосовувати новий і досить ефективний засіб: вони просто встановлюють заглушки на каналізацію боржникам.
До такого радикального методу «достукатися» до громадян, які не бажають роками оплачувати рахунки за воду та теплову енергію, вирішило вдатися й комунальне підприємство «Прилукитепловодопостачання». Річ у тім, що на сьогодні заборгованість населення перед КП за централізоване опалення та гаряче водопостачання становить понад 20 млн грн. Та якщо опалювальний сезон не можна було не розпочати, то послуга централізованого гарячого водопостачання нині не надається.
Аби повернути борги населення за вже спожиті тепло та воду комунальне підприємство «Прилукитепловодопостачання» активно веде претензійно-позовну роботу, тобто подає до суду на злісних неплатників. Як зазначила Наталія Когут, начальник відділу збуту КП «ПТВП», саме вона займається оформленням позовних заяв, яких у місяць може бути до 40-50 штук. За її словами, усі справи виграшні для комунального підприємства, та, на жаль, призначеної судом оплати боргу від абонента часом доводиться чекати роками. Натомість, саме підприємство за розгляд кожної позовної заяви сплачує 1962 грн судового збору, які повертаються на баланс лише за умови сплати боржником заборгованості.
Так, 573 абоненти, сума заборгованості яких перевищила 10 тисяч гривень, минулого тижня отримали попередження про можливе відключення їх від централізованого водовідведення. Аби не допустити такого розвитку подій можна було піти одним із трьох шляхів (на це мали 7 днів):
– погасити заборгованість повністю;
– укласти договір про реструктуризацію заборгованості, тобто поступове погашення боргу;
– проплатити заборгованість частково.


Таке попередження виявилося доволі дієвим і за наданий на роздуми тиждень більше 40 абонентів усе ж знайшли спосіб розв’язати свої фінансові проблеми. Були укладені договори на реструктуризацію, відбувалася часткова й повна проплата. Один абонент спромігся повністю погасити заборгованість у понад 25 тис. грн.
Та все ж неплатників залишається ще багато. Для того, щоб відключити боржників від послуги водовідведення, комунальникам зовсім не потрібно потрапляти до їхнього помешкання. Усе робиться спеціальним пристроєм через дах будинку, звісно, де це технічно можливо.
Таким чином, встановлюється каналізаційна заглушка – бар’єр, який обмежує відведення стоків каналізації. Ефект від установки цього пристрою неплатники зможуть відчути практично моментально, адже, незважаючи на наявність водопроводу, користуватися водою буде неможливо.
Як це працює
Заглушку спускають у каналізаційний стояк з даху будинку. Приладом керує оператор за допомогою електронного меню та відеокамер із кольоровим зображенням і підсвіткою. У меню він виставляє необхідний поверх і вирівнює заглушку в трубі, контролюючи спуск по відео.
Сама конструкція «розкривається» в трубі, ніби квітка. Її «пелюстки» перекривають лише вихід у стояк із квартири боржника. Увесь процес займає від 30 хвилин до 1 години.
У результаті заглушка набуває форми стояка. Тобто по центральній трубі каналізаційні стоки витікають, як зазвичай. Мешканці будинку зливають воду без проблем, а от боржник не може ні змити туалет, ні помитися у ванній, ні скористатися пральною машинкою.
Варто також зазначити, що самому видалити заглушку не вдасться. При продавлюванні конструкція повертається на своє місце.
Отож, бачимо, що установка заглушки до каналізації загалом робить квартиру неповноцінно придатною до проживання. Крім того, цей елемент абсолютно не заважає мешканцям інших квартир багатоповерхового будинку.
Початок перекриття каналізаційних труб планувався на 18 листопада, та цього дня обмежилися лише процесом налаштування й підготовки необхідного обладнання. Але вже наступного дня, у вівторок, бригада отримала наряд на встановлення заглушок у квартирах боржників. Першими у списку стали мешканці вулиць Юрія Коптєва, Київської та Вокзальної.
Як зазначила Наталія Когут, у подальшому, щоб поновити водовідведення у своїй квартирі, боржник повинен буде повністю погасити заборгованість. Ні часткова проплата, ні договір на реструктуризацію боргу тут уже не зарадять.
Саме тому боржникам, які наразі не потрапили до списку на відключення, комунальники радять якомога швидше укласти договір на реструктуризацію заборгованості. Ті люди, які зробили це, мають можливість оформити допомогу від держави у формі субсидії й отримувати в подальшому цю допомогу. Тобто боятися боргу не потрібно, але й заплющувати на нього очі не слід.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 1608 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 244 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!