№ 38

19 вересня 2024 року

МІСЬКІ НОВИНИ

  • Вівторок, Січ. 14 2020
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

З 1 січня – два рахунки за газ

Ціна за спожите блакитне паливо цього року буде в одній квитанції, а за його транспортування – в іншій.
24 грудня 2019 відбулися чергові радикальні зміни в механізмі визначення ціни на газ. Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) встановила нові тарифи на доставку газу та змінила порядок оплати послуг із доставки газу.
По-перше, з 1 січня почали діяти дві ціни від Нафтогазу: гарантована (квартальна) та місячна, які мають бути однакові для всіх областей. Гарантовану ціну зафіксовано на рівні 6,913992 грн за м³ (з ПДВ, але без вартості доставки), і вона діятиме до кінця квітня 2020 року. Місячну ціну Нафтогаз визначає щомісяця, тож вона може бути як вище гарантованої ціни, так і нижче. У січні 2020 року місячна ціна співпадає з гарантованою, і складає ті ж 6,913992 грн/м³.
По-друге, з січня 2020 року плата за доставку вилучена з рахунків за газ. Усі споживачі отримають окремі рахунки: один за газ, другий – за його доставку. Вартість доставки газу в різних постачальників газу (облгазів і міськгазів) має бути різною та розраховуватиметься індивідуально для кожного клієнта. Вона залежить від конкретного обсягу споживання й тарифів на доставку (розподіл), які для кожної області та окремих міст встановлює НКРЕКП.
Таким чином, для розрахунку розміру плати за основу береться обсяг споживання газу впродовж «газового року». Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року. Також є можливість оплатити відразу за квартал, за пів року чи за рік.
АТ «Чернігівгаз» переконане, що такі платіжки значно зекономлять кошти споживачів у зимовий період, адже, навіть якщо споживання газу збільшиться, на суму транспортування в поточному році це не вплине. Крім того, той об’єм газу, який споживач використає за 2020-й рік стане базовим для розрахунків на 2021-й. Відповідно, якщо вдасться зекономити зараз, то наступного року платіж буде меншим.
Натомість споживачам із газовими лічильниками, які не користувалися послугами впродовж певного періоду, все одно доведеться платити за транспортування газу.

Платіжки за тепло: цьогорічна зима зробила приємний сюрприз

Тепла зима має свої плюси… Один із них у тому, що платити за тепло прилучани будуть менше. Принаймні, за грудень. Після того, як Кабінет Міністрів прийняв Постанову, від 24 грудня 2019 року №1082, про зміну нарахувань у платіжках за тепло у зв’язку зі змінами вартості газу для виробництва теплової енергії в грудні 2019 року, комунальне підприємство «Прилукитепловодопостачання» (у межах своїх фінансових можливостей) розробило відповідні розрахунки, щоб виконати цю постанову.
Вартість опалення знизилася через рішення Кабміну і зниження вартості газу. У грудні місцеве КП закупило його за 6 073 гривні за 1000 кубометрів. Хоча місяцем раніше вартість становила аж 7 тисяч гривень.
Справа в тім, що згідно з проєктом Постанови, теплопостачальні компанії можуть перерахувати тарифи та знизити їх до 30%.У результаті комунальним підприємством «Прилукитепловодопостачання» було зроблено перерахунок (зменшення) вартості централізованого опалення за грудень 2019 року на 14%, що й буде відображено в найближчій платіжці. Отож, кожен споживач у квитанції за тепло за грудень побачить зменшення нарахування, при тому, що сам тариф не змінюється. Це – лише у зв’язку зі зміною ціни на газ для підприємства.
Чи перераховуватимуть вартість опалення в наступних місяцях поки невідомо, адже ми ще не знаємо, якою буде ціна блакитного палива в січні. Коли стане відомою січнева вартість газу, то, відповідно, прилучани можуть сподіватися на новий перерахунок у лютому.

Тарифи на світло в Україні з 2020 року

Вартість електроенергії в Україні тримається на одному рівні вже два роки та становить 0,9 грн за перші 100 кВт у місяці та 1,68 грн за наступні. Проте у 2020 році тарифи на світло можуть змінитися, оскільки планується скасування поділу за обсягом споживання і фіксація середньої ціни. Експерти вважають економічно обґрунтованим подорожчання електрики на третину. Спершу планують підняти ціну для великих побутових споживачів – тих, хто витрачає в місяць понад 500 кВт/год.
Для таких категорій ціна на світло може збільшитися з 1,68 до 2,88 гривні за кВт/год. Аналітики припускають, що ціну для всіх піднімуть на 30% уже до кінця 2020-го року.

Інформація «ГП»

Прочитано 920 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 238 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!