№ 38

19 вересня 2024 року

Субсидія без затримок

  • Середа, Січ. 22 2020
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Питання щодо призначення субсидій постійно хвилюють мешканців міста Прилуки. Та часто за роз’ясненнями вони звертаються не напряму до спеціалістів управління праці та соціального захисту населення, а до членів виконкому, депутатів, міського голови.
Так, 14 січня під час засідання виконкому Марина Погуляй, начальник відділу соціальних допомог управління праці та соціального захисту населення міської ради, проінформувала членів виконавчого комітету про роботу їхнього відділу та власне призначення субсидій прилучанам протягом 2019 року.
Варто зазначити, що на сьогоднішній день 20 681 домогосподарство в Прилуках отримує державну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг.
За словами Марини Погуляй, у жовтні минулого року було своєчасно проведено перерахунок тих житлових субсидій, які були призначені в попередньому опалювальному сезоні. Таким чином, для 8 тисяч громадян в автоматизований спосіб відбувся перерахунок і всі вони отримали свої субсидії вчасно. Натомість новий 2020-й рік розпочався із затримки. Але це затримка на рівні держави. Та Марина Погуляй запевнила, що кошторисні призначення вже розробляються і на даний час субсидія виплачена практично всім.
Усім відомо, що починаючи з 2019 року житлові субсидії монетизуються та виплачуються населенню у два способи – у готівковій і безготівковій формах, що напряму залежить від термінів звернення громадян.
Як зазначила начальник відділу соціальних допомог, усі, хто отримував житлову субсидію в опалювальний сезон 2018-2019 років або, кому вона вже була призначена в неопалювальний період із травня по вересень, отримають державну допомогу в готівковій формі, за умови відсутності заборгованості станом на жовтень. Так само в готівковий спосіб призначається субсидія тим громадянам, які в неопалювальний період її не отримували та переходили на пільги, а в жовтні знову звернулися за призначенням житлової субсидії.
Усі ж ті, хто звертається за призначенням житлової субсидії (із заявою та декларацією) з жовтня місяця вперше, отримують її виключно в безготівковій формі. Те ж саме стосується й тих осіб, у яких при перерахунку на новий опалювальний сезон виявляється заборгованість по сплаті комунальних послуг. Їм також призначається субсидія в безготівковій формі.
Важливо, що перейти з без готівки, якщо вона призначена, в готівку не можна, це не передбачено чинним законодавством. А от навпаки цілком можливо. Достатньо подати відповідну заяву до управління праці.


У чому ж, власне, різниця отримання субсидії цими двома способами? Річ у тому, що готівкова форма отримання державної допомоги на оплату комунальних послуг – це отримання живих грошей на банківський рахунок із подальшим самостійним розрахунком громадянами за спожиті ними послуги. Натомість безготівкова форма субсидії – це коли кошти йдуть із держави напряму на рахунки комунальних підприємств-надавачів послуг.
Слід також відзначити, що законом, яким керуються в роботі органи соцзахисту при призначенні субсидій, чітко прописано ряд підстав для відмови в наданні державної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг:
– площа житлового приміщення (квартири) перевищує 120 кв. м або площа житлового будинку перевищує 200 кв. м. Однак такі обставини не стосуються прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу;
– громадянин декларує відсутність доходів і не сплачений єдиний соціальний внесок;
– протягом 12 місяців, які передують моменту звернення, були куплені вартісні речі, сума яких перевищує 50 тисяч гривень;
– наявність у домогосподарства транспортного засобу, з дати випуску якого пройшло менше 5 років;
– наявність заборгованості за житлово-комунальні послуги більше 340 грн.
Та все ж, за наявності подібних умов житлова субсидія може бути призначена за рішенням комісії, виходячи з конкретної ситуації та на підставі акта обстеження матеріально-побутового забезпечення людини. Тож завчасно опускати руки не варто.

Інформація «ГП»

Прочитано 857 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 360 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!