№ 38

19 вересня 2024 року

Дитсадки відкрито: у захваті батьки та діти

  • Середа, Черв. 17 2020
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

11 червня в Прилуках нарешті відкрилися дитячі садки. Роботу розпочали всі 14 дошкільних установ. І вже в перший же день у міських садочках із 2121 дитини вихователі зустріли 370 малюків. А з початком нового тижня їхня кількість помітно зросла.
Нагадаємо, що коштом міського бюджету, а це понад 180 тисяч гривень, усі заклади були в повному обсязі забезпечені дезінфекційними, антисептичними та миючими засобами, паперовими рушниками, засобами індивідуального захисту, а також безконтактними термометрами для обов’язкового температурного скринінгу дітей і працівників.
Батьки, у яких є можливість залишити малечу вдома, поки що не квапляться у дитсадок. А ті, які таки довірили дітей вихователям, — задоволені, і самі діти раді нарешті повернутися до своїх друзів у садочки.
Тож ми вирішили також завітати до одного з дитсадків нашого міста – ЗДО КТ №15 – щоб на власні очі побачити, як розпочинається день їхніх вихованців в умовах адаптивного карантину.
Уже перед ворітьми помітна кольорова розмітка, яка попереджає про дотримання дистанції в 1,5 м. Це є одним із пунктів розробленого та затвердженого адміністрацією закладу Порядку прийняття та передачі дітей після закінчення дня в умовах карантину. Про все докладніше редакції розповіла керівник ЗДО Світлана Веремієнко.
Ще до того, як було видане офіційне розпорядження про відновлення роботи дошкільних закладів, серед батьків провели опитування про те, хто має намір водити дітей у дитсадок у період карантину. За словами Світлани Анатоліївни, по першому опитуванню з 202 дітей спискового складу ЗДО КТ№15 було 66 бажаючих відвідувати заклад. Натомість першого дня прибуло 33 дитини, наступного – 34, а вже з понеділка – 49 малюків.
Щоденно при вході на територію закладу обов’язково проводиться вимірювання температури тіла працівників і дітей, а всі показники заносяться до спеціальних Журналів температурного скринінгу.


Варто зазначити, що батькам на територію закладу заходити забороняється. Передача дитини відбувається власне біля воріт. Поруч розташований стіл, за яким і вносяться записи до журналів. Навіть на випадок дощу все передбачено – є велика парасоля, яка зможе захистити від намокання як документацію, так і працівників закладу, які проводять прийом. Власне прийом дітей до садочку здійснюють призначені спеціальним наказом 4 відповідальні особи – медичний працівник, інструктор із фізичної культури, психолог і логопед, тобто ті педагоги, які не задіяні безпосередньо в роботі з дітьми із самого ранку. Отож, якщо температура тіла дитини в нормі, мама чи тато можуть спокійно йти у своїх справах. Один член приймальної бригади заносить дані в журнал, а інший відводить дитину на ігровий майданчик відповідно своєї вікової групи, де її зустрічає вихователь. Звісно, за погіршення погодних умов вихователі прийматимуть малечу вже в групових кімнатах, а не на майданчиках.
Загалом приймальна бригада чергує при вході на територію закладу до 9 години. Але, якщо з певних причин батьки не встигають доставити дитину вчасно – усе вирішується в телефонному режимі (зв’язуються зі своїм вихователем, він повідомляє медичній сестрі, а та, у свою чергу, разом із відповідальним педагогом приймають дитину за вищеописаною схемою).
Що до температурного скринінгу, то його діткам проводять тричі на день – вранці, приймаючи дитину, після прогулянки перед обідом і після денного сну.
Крім того, на всіх семи входах до закладу освіти організовані місця для обробки рук антисептиками при вході та виході з приміщення. І, звісно ж, використовуються антисептики виключно під наглядом вихователів. Ще однією «фішкою» садочка стали спеціальні кольорові доріжки, які ведуть від майданчиків до кожного з цих семи входів – це намальовані на асфальті яскраві м’ячики, і різноманітні квіточки чи відтиски ніг, які вкотре мають нагадувати малечі про дотримання дистанції в 1,5 м.
Як ми знаємо, відповідно до Постанови головного санітарного лікаря України на період карантину в дитячих садках заборонено користуватися багаторазовими рушниками, м’якими іграшками, килимами з довгим ворсом, паперовим роздатковим матеріалом, тобто всім тим, що не можна часто піддавати певній обробці. Та це зовсім не значить, що малечі не залишили ніяких іграшок. Абсолютно спокійно вони можуть бавитися іграшковим посудом, будувати башти з кубиків і конструктора, адже всі ці іграшки проходять щоденну дезінфекцію наприкінці робочого дня.
До того ж, на період карантину адміністрацією закладу та самими вихователями було розроблено адаптивний графік прогулянок і занять, який передбачає тривале перебування дітей на відкритому повітрі. Педагоги обирають ті види діяльності, які б сприяли дотриманню дистанції між дітьми, обмежуючи безпосередній фізичний контакт між дітьми та персоналом. Навіть у пісочниці малюки займають кожен свій куток і бавляться не передаючи іграшки і не контактуючи близько з іншими дітьми.
Уже стало традицією, що на початку літа дитячі садки відкривають свої двері для нових маленьких вихованців. Та, на жаль, в нинішніх умовах ясельні групи поки не можуть розпочати свою роботу. Такою є ситуація по всіх ЗДО нашого міста. Світлана Анатоліївна пояснила, що зазвичай представників випускної групи на літо розподіляють по різних групах, а тим часом вихователі приймають нових вихованців. Сьогодні ж не можна цього зробити, адже не дозволяється змішування груп у зв’язку із загрозою поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).
Загалом адміністрація закладу запевнила, що вони здійснюють строгий контроль за дотриманням усіх проти- епідемічних заходів в умовах карантину та щиро сподіваються, що найближчим часом карантин закінчиться й діти в повному складі заповнять ігрові групові осередки та майданчики ЗДО КТ №15.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 692 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 819 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!