№ 38

19 вересня 2024 року

Шалені борги за тепло

  • Середа, Квт. 21 2021
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Уже близько тижня батареї в прилуцьких багатоповерхівках зовсім холодні. Рішення щодо відключення тепла було прийняте на техногенній комісії 15 квітня. Цьому сприяло в першу чергу потепління на вулиці, хоча весняна пора така мінлива, що день на день зовсім не схожий.
Як би там не було, але розпорядженням міського голови опалювальний сезон у Прилуках припинено, а всі котельні, які подавали тепло населенню опломбовано та закрито.
З гарячою водою в будинках ситуація краща, але чи надовго? Уже не вперше прилучани стикаються з проблемою відсутності гарячого водопостачання через неопла- чені рахунки та накопичені борги за відповідні послуги. Уже з травня це питання може знову піднятися, адже для того, щоб комунальне підприємство «Прилукитепловодопостачання» змогло отримати номінації від НАК «Нафтогаз» України, тобто прописані ліміти на газ, воно має зробити 90% проплати. Але тут знову замкнуте коло – аби підприємство розрахувалося з компанією-постачальником, населення має розрахуватися з підприємством.
За словами директора КП Андрія Гавриша, цьогорічний борг населення на кінець опалювального періоду побив усі рекорди. Він становить 47 млн 109 тис. грн. І це майже на 20 млн більше, ніж минулого року. У чому причина такої шаленої заборгованості, можна лише здогадуватися. Тим більше, як зазначають на підприємстві, тарифи останнім часом не змінювалися. Навіть навпаки, вони знизилися для бюджетних та інших структур у цьому опалювальному сезоні, хоча газ, який закладено в тариф на 80% дешевший за той, який закуповувало підприємство.


То в чому ж причина накопичення боргу в майже 50 млн грн – прилучани не мають достатньо коштів чи просто ігнорують оплату рахунків? Дійсно, карантинний рік, який вніс багато змін у наше життя, плаваючі тарифи з різних комунальних послуг цілком могли привести до такого стану речей. Але не треба забувати й про чималу кількість прилуцьких домогосподарств, які отримують допомогу від держави у вигляді субсидій і пільг на оплату комуналки. Як усі знають, тут може бути два варіанти – монетизація в грошовій (отримуєш гроші на руки й оплачуєш рахунки) та безгрошовій формі (банк сам перераховує визначені суми на кожне з підприємств).
Ніби просто – отримав допомогу – відразу ж заплати за послуги та живи спокійно. Та чомусь не всі це розуміють. Дехто, мабуть, вирішує розпоряджатися нарахованими коштами на власний розсуд і необхідність оплати рахунків може взагалі не братися до уваги. Ось так і накопичуються місяць за місяцем величезні борги по багатоповерхівках. Для прикладу візьмемо кілька будинків у мікрорайоні 273 кварталу, де загальна сума заборгованості по кожному варіюється від 400 до 800 тисяч гривень:
 вул. Гвардійська, 88/1 –576 тис. 857 грн;
 вул. Гвардійська, 88/2 – 634 тис. 469 грн;
 вул. Гвардійська, 92 – 416 тис. грн;
 вул. Гвардійська, 94 – 773 тис. 550 грн;
 вул. Польова, 110 – 805 тис. 396 грн;
 вул. Польова, 112 – 503 тис. 481 грн.
Як бачимо, взятися за розум і знайти способи розрахуватися з боргами (повністю чи через реструктуризацію) треба якомога швидше, інакше під питанням буде не лише постачання гарячої води, а й наступний опалювальний сезон взагалі.

Інформація «ГП»

Прочитано 1469 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1358 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!