№ 38

19 вересня 2024 року

Готуємося до перевиборів?

  • Середа, Черв. 02 2021
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Уже п’ять місяців Прилуцька міська рада не може повноцінно провести засідання сесії. Усе через те, що ніяк не дійдуть згоди депутати опозиції на чолі з Артемом Рожком з одного боку та міським головою Ольгою Попенко й депутатами, що орієнтуються на неї, з іншого.

28 травня міська влада вкотре спробувала зібрати депутатів, щоб провести пленарне засідання дев’ятої сесії. Але, вже традиційно, через відсутність кворуму сесія не відбулася. У зал засідань укотре не прибули 17 депутатів.
Міський голова Ольга Попенко зазначила, що опозиційні депутати вкотре не приходять на засідання сесії, ставлячи власні чи політичні інтереси вище інтересів усієї громади. Депутати місцевої ради повинні працювати не лише на округах і сесіях, але й у постійних депутатських комісіях, але чомусь про свої обіцянки працювати на благо міста забувають.
Після того, як Ольга Попенко наклала вето на обрання Артема Рожка секретарем міської ради, опозиція подала до суду та відмовилася ходити на засідання. Робота ради відтоді заблокована. Відтоді наше місто вимушене жити за тимчасовим кошторисом, бо бюджет досі прийняти не змогли. До речі, в Україні така ситуація склалася лише в Прилуках.
Тому міський голова прийняла виважене рішення й оголосила про намір розпустити міськраду восьмого скликання. Відповідне звернення до Верховної Ради Попенко зачитала при депутатах, які зібралися на сесії.
Згідно з законом, сесія має проходити як мінімум раз у квартал, а з питань відведення земельних ділянок і надання документів дозвільного характеру – раз на місяць.


Головна підстава розпустити міську раду та переобрати її – те, що депутати понад квартал не можуть зібрати сесію. У такому разі голова громади має право звернутися до Верховної Ради про призначення перевиборів.
Фактично неявка депутатів дала підставу міському голові звернутися до Верховної Ради з офіційним листом, як посадова особа органу місцевого самоврядування, про те, щоб Комітет державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув дострокові місцеві вибори в Прилуках, не очікуючи 2025 року.
Відповідно до ч. 30 ст. 85 Конституції України, саме до повноважень Верховної Ради належить призначення чергових і позачергових виборів до органів місцевого самоврядування. Таким чином, ніяка інша інституція не має повноважень на оголошення позачергових місцевих виборів. До того ж, призначити позачергові вибори можливо лише за умови дострокового припинення повноважень чинних органів місцевого самоврядування.
Також важливо, що закон не вимагає переобирати голову разом із депутатами.
Наразі чекаємо реакції Верховної Ради. Якщо вибори таки відбудуться, то це буде точно не раніше осені. Даємо час ВР для розгляду звернення, а далі розпочинається передвиборна кампанія, адже позачергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 60 днів до дня виборів.

За матеріалами міської ради

Прочитано 852 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1359 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!