№ 38

19 вересня 2024 року

Чекайте третю платіжку…

  • Середа, Сер. 04 2021
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Витоки газу на внутрішніх мережах є причиною половини викликів екстреної служби «104». Лише цього року аварійно-диспетчерська служба локалізувала 11 тисяч витоків газу. Основна кількість випадків обумовлена відсутністю вчасного технічного обслуговування внутрішніх газових мереж.
Варто розуміти, що відповідно до чинного законодавства, відповідальність за внутрішні мережі газопостачання та газове обладнання у приватних будинках і квартирах несуть їхні власники та балансоутримувачі.
28 липня голова правління АТ «Чернігівгаз» Алла Ярова, начальник УКБ АТ «Чернігівгаз» Сергій Дорошенко, начальник Прилуцького відділення АТ «Чернігівгаз» Вячеслав Вісіч спільно з міським головою Ольгою Попенко, заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Русланом Котляром, представниками управління житлово-комунального господарства міської ради, КП «Прилукижитлобуд», ТОВ «Комфортні послуги», ТОВ «Комфортні послуги-2» та з головами об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста обговорили зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та необхідність техобслуговування газопроводів. Зустріч відбулася у стінах міської ради у форматі відкритого діалогу.
«Протягом останніх кількох років тисячі кілометрів внутрішніх мереж перебувають у неконтрольованому стані, що може призвести до аварійності, – зазначила Алла Ярова. – Мабуть, саме тому технічне обслуговування внутрішніх мереж профільне міністерство зробило ринковою послугою. Відповідно, Держ- регулятор у тарифі на доставку газу не передбачив витрати на такі роботи».
Тому, для забезпечення безперебійного газопостачання та уникнення нещасних випадків, ОСББ, балансоутримувач чи власник має укласти договір на ТО внутрішніх систем газопостачання багатоквартирного будинку з газорозподільною компанією чи іншою організацією, яка має право на виконання таких робіт. І все це буде представлено в ще одному платіжному документі – третій платіжці.


Проте, як свідчить статистика, до цього часу балансоутримувачі/ОСББ чи їх власники не поспішають укладати договори на технічне обслуговування внутрішніх газових мереж, що призводить до аварійності, а в деяких містах України – вибухів.
Питання відповідальності за безпечне газоспоживання законодавчо обумовила Верховна Рада України, проголосувавши за зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», які набрали чинності ще 1 травня 2021 року. З нього випливає, що технічний огляд газових мереж повинен відбуватися щорічно і відповідальними за його проведення є саме співвласники або управителі багатоквартирного будинку.
Як наголосив Сергій Дорошенко, технічне обслуговування – це запорука надійного та безпечного користування газопроводами в цілому. Внутрішньо будинкові газові мережі повинні обслуговуватися періодично, але не менше 1 разу на рік. І робити це мають спеціалізовані організації. Тут мова йде не лише про АТ «Чернігівгаз», але й інші підприємства, які мають на це відповідні дозвільні документи.
Відтак, щоб убезпечити себе, співвласники багатоквартирних будинків, так само як і власники приватних домоволодінь, мають укласти договір (колективний чи індивідуальний) на виконання робіт із технічного обслуговування мереж з організацією, що має на це всі дозволи та ліцензії.
Якщо ж балансоутримувачі, ОСББ чи їх власники не укладуть відповідні договори впродовж 14 днів із моменту оприлюднення Типового договору, якого, на жаль, ще немає, або не повідомлять про укладення такого договору з іншою організацією, то вони автоматично приєднаються до Типового договору на технічне обслуговування мереж будинку з газорозподільною компанією – АТ «Чернігівгаз».
Спеціалісти газорозподільної компанії наголошують, що висока аварійність газових мереж, зокрема витоки газу, пов’язані з відсутністю їхнього вчасного ТО. Водночас дана опція передбачає:
– технічне обслуговування (огляд) газопроводів із перевіркою наявності та герметичності футлярів у місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку;
– перевірку наявності вільного доступу до газопроводів та газового обладнання;
– перевірку стану пофарбування та кріплень газопроводу;
– перевірку на герметичність з’єднань газопроводів і газового обладнання з інженерно-технічними системами та усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність;
– планове випробування на щільність газопроводів тиском;
– технічне обслуговування запірних пристроїв, установлених на газопроводах та газовому обладнанні, з перевіркою працездатності й розбиранням без демонтажу, очисткою від залишків корозії й мастила та їх змащуванням;
– перевірку спрацювання стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень, а також комутованих із ними пристроїв для автоматичного відключення постачання газу та засобів попереджувальної сигналізації, на відповідність параметрам, встановленим заводом-виробником – відповідно до вимог та рекомендацій заводів-виробників такого обладнання;
– технічне обслуговування газовикористовуючого обладнання з перевіркою параметрів спрацювання автоматики безпеки – відповідно до вимог та рекомендацій заводів-виробників такого обладнання, перевірка наявності тяги в димових та вентиляційних каналах під час ТО.
Про вартість таких послуг поки складно говорити, адже точні розрахунки ще не затверджені.
Наприкінці зустрічі керівництво «Чернігівгазу» подякувало всім, хто вчасно сплачує за доставку газу та є відповідальними громадянами. І висловило сподівання, що споживачі й надалі виконуватимуть усі свої зобов’язання.

Інформація «ГП»

Прочитано 825 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз один гість и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!