№ 38

19 вересня 2024 року

Роль уповноваженого з антикорупційної діяльності

  • Середа, Лип. 20 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

23 червня лідери країн Європейського союзу на саміті в Брюсселі підтримали надання статусу кандидата в ЄС для України. Це просто таки історична подія для нашої багатостраждальної держави. Але перш ніж стати дійсним членом ЄС (на що насправді можуть піти як місяці, так і роки), Україна має виконати певні умови, поставлені перед нею. Чи не найголовнішою серед цих умов є, наприклад, посилення антикорупційного законодавства. І на допомогу в цьому мають прийти уповноважені з антикорупційного законодавства на місцях.
Як ми вже повідомляли в одному з попередніх номерів газети, у Прилуцькій міській раді також нарешті з’явився такий Уповноважений. У ході конкурсного відбору на дану посаду було затверджено Чміля Сергія Валерійовича, якого ми також знаємо як депутата міської ради 8 скликання. Про особливості його роботи та функціональні обов’язки за посадою дізнавалися з перших уст.
– Сергію Валерійовичу, для багатьох прилучан поява нової посади в міській раді стала несподіванкою. Коли відбувався конкурсний відбір на зайняття вакантної посади уповноваженого?
– Насправді конкурс було оголошено в травні, ще тоді, коли я займав посаду секретаря ради. Цілком можливо, що навіть я його й підписував. Конкурс був публічний, а тому в обов’язковому порядку оприлюднювався на сайті міської ради. Документи ж на участь у ньому подав, коли вже пішов із посади секретаря, та й із міської ради взагалі. Участь у конкурсному відборі приймали 2 кандидати. За результатами ж переможцем обрали мене.


– Дехто з Ваших колег-депутатів засумнівався в законності Вашого призначення. Чи не мали Ви, будучи депутатом, певного конфлікту інтересів, займаючи вищезазначену посаду в міській раді?
– Справа в тому, що чинне законодавство абсолютно не забороняє депутатам займати певні посади, у тому числі й на державній службі, та не обмежує їх, оскільки депутатство – це неоплачувана робота. Тому ніякого сумісництва тут немає, а отже, і конфлікту інтересів немає, та й бути не може. Я просто прийшов на державну посаду. До слова, я й раніше працював у державному реєстрі виборців при міській раді, тобто був, по-суті, на аналогічній посаді.
– У чому ж суть Вашої роботи?
– За функціональними обов’язками головний спеціаліст, уповноважений із антикорупційної діяльності відділу по роботі з кадрами має одну з найбільших посадових інструкцій у міській раді. Вона включає майже 30 пунктів. Головне ж завдання Уповноваженого – готувати заходи щодо запобігання, протидії та виявлення корупції в державних органах, серед юридичних осіб, забезпечувати їх реалізацію та контроль за здійсненням цих заходів. Так говорить Типове положення про Уповноваженого. Але, насправді, моїм завданням є зовсім не виявлення порушників законодавства, а навпаки запобігання ймовірним порушенням.
– Що це означає?
– До прикладу, коли готується будь-який проєкт рішення для сесійного засідання чи на розгляд виконавчого комітету, або ж розпорядження міського голови, то ще на стадії проєкту кожен із цих документів має піддаватися аналізу. Це якраз і входить до моїх обов’язків. Я перевіряю чи немає корупційної складової, тобто якихось проблем із корупційним законодавством. Якщо ж усе в порядку, то документи йдуть далі в хід. Ні – повертаються на доопрацювання.
– До Ваших обов’язків також відноситься й проведення навчання посадовців органів місцевого самоврядування?
– Дійсно, оскільки законодавство постійно змінюється, то всі ці зміни треба доносити до посадових осіб. Повідомлення та роз’яснення нововведень, які в першу чергу стосуються антикорупційного законодавства, якраз і входять до моїх обов’язків. Звісно, посадовці й депутата в тому числі й так повинні бути юридично й законодавчо підкованими, але я буду їм допомагати орієнтуватися в тих, чи інших нюансах.
– Які ще завдання на Вас покладено?
– Також до моїх обов’язків входить перевірка вчасності та правильності подання посадовими особами податкових декларацій. Крім того, консультування з певних питань при їх заповненні. Таким чином, якщо виявляється невчасно подана декларація, то про цей факт необхідно повідомити Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК). Але, як я вже говорив, основне наше завдання – працювати на випередження й не допускати прогалин і помилок.
– Тобто Уповноважений виконує роль такого собі «помічника» в міській раді?
– Загалом, так. Це такий допоміжний орган із надання методичної та консультаційної допомоги з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції.
– Конфлікт інтересів – це справді одне з найбільших порушень в антикорупційному законодавстві?
– Це дійсно так. Серед зав-дань Уповноваженого якраз і є здійснення заходів із виявлення конфлікту інтересів, сприяння його врегулюванню, інформування керівника відповідного органу та Націо- нального агентства з питань запобігання корупції про виявлення конфлікту інтересів і заходи, вжиті для його врегулювання.
Для початку варто пояснити суть такого поняття як «конфлікт інтересів». Це внутрішньоособистісний конфлікт державного службовця, який виникає через наявність у нього корисливого прагнення скористатися владою з порушенням норм професійної етики.
До прикладу, в європейському законодавстві досить поширеним є запропоноване в Рекомендаціях ОЕСР (організація економічного співробітництва та розвитку) щодо врегулювання конфлікту інтересів на державній службі визначення конфлікту інтересів як конфлікту між державними обов’язками та приватними інтересами (майновими чи фінансовими) державної посадової особи, в якому пов’язаний із приватними можливостями інтерес державної посадової особи може негативно впливати на виконання нею своїх посадових обов’язків і функцій.
Таким чином, наявність конфлікту інтересів може спонукати посадовця до необ’єктивності при вирішенні того чи іншого питання. Але, зову ж таки, кожна посадова особа повинна сама знати, якщо в неї може бути конфлікт інтересів із того чи іншого питання, то вона особисто повинна повідомити керівника про можливість такого факту. І далі вже прий- матимуться міри, аби цей конфлікт інтересів прибрати.
— А що можете сказати про виявлення Уповноваженим колаборантів? Як плануєте це робити?
– Те ж саме стосується і відслідковування колаборантів, тобто осіб, які усвідомлено співпрацюють із окупаційною цивільною чи військовою владою на шкоду власній країні. Як головний спеціаліст, уповноважений із антикорупційної діяльності відділу по роботі з кадрами міської ради з цією метою буду проводити різноманітні анкетування, соцопитування, відслідковувати соціальні мережі.
– Що ще підпадає під сферу Вашої діяльності?
– Також маю займатися координацією роботи інших Уповноважених, якщо такі посади введені на комунальних підприємствах, адже вони теж повинні відслідковувати всі спірні питання стосовно своїх працівників. Якщо цього немає, то створюються позапланові перевірки, проводиться елементарний аудит.
Крім того, хоч я на посаді лише близько місяця, розробляю Пам’ятки, які будуть роздаватися як посадовцям, так і депутатам, щоб вони більше розуміли, на що треба звертати увагу. Можливо, щоб часом нагадати якісь норми Закону або ж роз’яснити щось нове.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 547 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 247 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!