№ 38

19 вересня 2024 року

Комунальні борги та методи боротьби з ними

  • Четвер, Вер. 22 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

За вікном розпал осені,  відповідно, саме зараз найпріоритетнішими питаннями комунальної сфери в Прилуках є підтримання життєдіяльності міста, підготовка до осінньо-зимового періоду та, звісно ж, сплата населенням за спожиті комунальні послуги місцевим комунальним підприємствам.

КП «Прилукижитлобуд»


Так, станом на сьогодні загальна заборгованість мешканців багатоквартирних будинків за послугу з утримання багатоповерхівок і прибудинкової території, які знаходяться в управлінні КП «Прилукижитлобуд», становить 6 млн 211 тис. грн. Варто зазначити, що до загальної суми боргу входять також і суми несплачених коштів мешканців тих будинків, утримання яких даним КП припинено, а саме в яких створено ОСББ або які перебувають в управлінні ТОВ «Комфортні послуги», «Комфортні послуги 2» та «Комфортні послуги 3». Така заборгованість становить 925 тис. 855 грн.
Загалом, як зазначив профільний заступник міського голови Володимир Мазуренко, останнім часом спостерігається тенденція зростання заборгованості по житлово-комунальній сфері та з послуги з утримання будинків, яку надає КП «Прилукижитлобуд», зокрема. Однією з причин є система зростання цін на всі види товарів і послуг, які впливають на міцну спроможність оплати населення. Також сприяє цьому виїзд людей в інші місцевості, евакуація та їх непроживання за місцем утримання майна. Крім того, часто спостерігається просто нехтування несвідомими громадянами платою за житлово-комунальні послуги.


Як знаємо, тим особам, які не в змозі повністю оплачувати комунальні послуги, держава надає пільги та субсидії. Однак, щоб скористатися такою державною допомогою, споживач повинен погасити наявну заборгованість. Підприємство сприяє цьому й укладає зі споживачами-боржниками, які звертаються до КП, договори на реструктуризацію боргу. На сьогодні укладено 26 таких діючих договорів.
Стягуються борги й у судовому порядку. Комунальне підприємство постійно проводить із боржниками роботу через судові провадження. Так, станом на 1 вересня 2022 року судами прийнято 87 позивних рішень на суму 423 тис. грн. Щоправда, без розгляду лишається ще 16 подібних заяв від підприємства через неможливість з’ясувати особу боржника або ж неможливість з’ясувати фактичне місце його проживання.
Але й маючи рішення суду на руках мешканці ухиляються від сплати боргів. У таких випадках КП «Прилукижитлобуд» звертається до виконавчої служби для примусового стягнення боргу. На жаль, сьогодні, у зв’язку з військовим станом, виконавча служба призупинила примусове стягнення боргів. Тому працівники підприємства ведуть активну претензійну роботу, роблять обходи боржників. Станом на 1 вересня 2022 року здійснено 1520 таких обходів і направлено 180 претензій на суму 269,4 тис. грн.
Підключаються до впливу на боржників і самі співмешканці багатоповерхівок, адже розуміють, що наявність боргу по всьому будинку значно впливає на якість надання послуг із управління, а наявний залишок коштів на рахунку завжди можна використати на потрібні для співвласників будинку роботи.
Робота з боржниками дає свої результати. Так, за останні два тижні борг мешканців перед КП «Прилукижитлобуд» зменшився на 139 тисяч гривень. Чималу заборгованість (від 7 до 28 тис. грн) оплатили мешканці 35 квартир.
Співпрацюють наші комунальні підприємства і з управлінням праці та соціального захисту населення в питанні роботи з боржниками. На сьогодні ними призупинено виплати пільг і субсидій 600 абонентів у зв’язку з наявністю заборгованості. Цілком можливо, що тенденція по сплаті заборгованості покращиться в жовтні, ближче до початку опалювального сезону. Маючи бажання отримати пільги чи субсидії абоненти-боржники змушені будуть звернутися до підприємства за реструктуризацією або сплатити борг повністю.

КП «Прилукитепловодопостачання»


Даним підприємством також активно ведеться робота по підготовці до осінньо-зимового періоду. Ним закуплено весь необхідний матеріал для ремонту на суму 3 млн 228 тис. 208 грн. Також ним підготовлено та відремонтовано 124 котла, виконано заміну 390 м теплових мереж на загальну суму 172 тис. грн.
Заборгованість населення перед цим комунальним підприємством не перестає вражати. Це 39 млн 392 грн.
Так, вона поступово зменшується, але, на жаль, дуже повільно. За останні два тижні прилучанами було сплачено боргу на загальну суму 304 тис. 884 грн.
За словами директора підприємства Андрія Гавриша, майже на всіх своїх боржників вони подали до суду.
Із 2010 по 2016 рік до суду було подано 926 заяв на 5 млн 935 тис. грн;
у 2017 році було подано на 1 млн 132 тис. грн і ре- структуризовано майже на 2 млн грн; на 251 тис. – для юридичних осіб;
у 2018 році було подано позовних заяв на загальну суму 761 тис. грн, приблизно ж на таку суму було оформлено договорів на реструктуризацію боргу;
у 2019 році – на 2 млн 478 тис. грн;
у 2020 році – на 4 млн 280 тис. грн;
у 2021 році – на 2 млн 381 тис. грн;
у 2022 році – на 1 млн 528 тис. грн.
Треба розуміти, що ці кошти на підприємство не повертаються одномоментно. Зазвичай виконавча служба стягує їх із боржників частинами. Але буває так, що поки одна сума стягується, новий борг знову починає накопичуватися, бо споживачі продовжують несплачувати за спожиті послуги.

КП «Послуга»


На сьогодні плата за вивіз твердих побутових відходів для мешканців багатоповерхових будинків становить 22,27 грн, для приватного сектору – 23,34 грн. Не дивлячись на такі нібито незначні суми, борги в деяких прилучан накопичуються. При чому, накопичуються роками.
Варто також зазначити, що вартість такої послуги по області в нашому місті найменша. З моменту значного підвищення цін тарифи ще не переглядалися. Так, до прикладу в Ніжині за аналогічні послуги мешканці вже сплачують 43,70 грн за одну особу в багатоповерхівках і 48,00 грн у будинках індивідуальної забудови.
З метою боротьби із заборгованістю населення цим комунальним підприємством також ведеться претензійна робота. Так, борги від 500 грн і більше в середньому утворюється за 10 місяців. Станом на 1 вересня 2022 року загальна заборгованість населення перед КП «Послуга» становить 1 млн 445 тис. 25 грн.
Можна відстежити наступний відсоток проплати за роками на цьому підприємстві:
2019 рік – 80%;
2020 рік – 82%;
2021 рік – 90%.
Станом на 1 вересня 2022 року відсоток сплати становить 80%.
У зв’язку з військовим станом підприємством запроваджено заходи щодо інформування населення, оплати платежів за надані послуги та зменшення заборгованості. Працівники підприємства розносять повідомлення абонентам, які мають заборгованість від 300 грн. Крім того, постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота зі споживачами щодо нарахувань, уточнення стану розрахунків, надання рекомендацій щодо реструктуризації та порядку оплати через банківські системи, мобільні додатки, термінали.
Підключаються до такої роз’яснювальної роботи і голови комітетів самоорганізації населення.
На підприємстві відзначають збільшення загальної суми заборгованості на 10% від початку року у зв’язку з введенням військового стану. Наразі ж сплата трохи відновилася. Співпрацюючи з різними організаціями та застосовуючи різні види впливу (інформаційно-роз’яснювальної роботи) на населення вдалося налагодити процес і сума загальної заборгованості почала зменшуватися: за липень 2022 року – на 4%, за серпень 2022 року – на 3%. На 30% погашена заборгованість субсидіантами згідно наданої інформації управлінням праці та соцзахисту населення. За липень 2022 року по одноразових квитанційних платежах на суми від 500 до 1500 грн надійшло 82 тис. грн. Станом на 1 вересня сплачено ще 31 тис. 412 грн боргу.

За матеріалами міської ради

Прочитано 787 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 245 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!