№ 38

19 вересня 2024 року

Залучення безробітних до роботи

  • Четвер, Жовт. 13 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

В умовах війни всі зусилля нашого суспільства повинні бути спрямовані на опір агресору, а також подолання наслідків вторгнення. Неабияку допомогу в цьому напрямку може надати організація суспільно-корисних робіт.

Загалом суспільно-корисні роботи – це види тимчасової трудової діяльності працездатних осіб в умовах воєнного стану, які провадяться для виконання робіт, що мають оборонний характер, ліквідації надзвичайних ситуацій природного та воєнного характеру, що виникли в період воєнного стану та їх наслідків, задоволення потреб військових формувань і цивільного захисту, а також системи забезпечення життєдіяльності населення міста.

Одним із таких ресурсів якраз і є залучення працездатних осіб, у тому числі осіб, які не підлягають призову на військову службу за віком і станом здоров’я та не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану, до суспільно-корисних робіт. Стосується це і зареєстрованих безробітних.

Як зазначила Лариса Татарченко, директор Прилуцької міськрайонної філії Чернігівського обласного центру зайнятості, у період воєнного стану дещо змінилися вимоги до визначення підходящої роботи. Так, для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 30 календарних днів, підходящою роботою вважається робота, яка не потребує кваліфікації, професійної підготовки. І в якості такої роботи пропонується саме суспільно-корисна праця.

У разі ж відмови зареєстрованого безробітного від виконання суспільно-корисних робіт, Центр зайнятості має повне право припинити його реєстрацію як безробітного.

Також варто зазначити, що фінансування такого виду робіт, що виконуватимуться безробітними, здійснюватиметься за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття, передбачених для виконання громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру.

Таким чином, фінансування суспільно-корисних робіт буде здійснюватися за рахунок спрямування коштів на оплату праці в розмірі мінімальної заробітної плати (станом на 1 жовтня вона становить 6700 грн), а також сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування.

Крім того, особи, які залучатимуться до суспільно-корисних робіт, матимуть усі трудові та соціальні гарантії: з ними укладатимуть строковий договір, при хворобі оплачуватимуть лікарняні, тобто зберігатимуться всі соціальні гарантії як за найманим працівником.

Нагадаємо, що станом на сьогодні на обліку в Центрі зайнятості перебуває 593 безробітних мешканця міста, у тому чисті 51 внутрішньо переміщена особа. А от більше 30 календарних днів зареєстровані там понад 400 осіб, тож працювати є кому.

Так, відповідно до статті Закону України «Про місцеве самоврядування», «Про зайнятість населення», «Про правовий режим воєнного стану», згідно указу Президента «Про введення воєнного стану в Україні», «Порядку залучення безробітних осіб до суспільно-корисних робіт в умовах воєнного стану», а також відповідно до листа командира військової частини А7330 сил територіальної оборони Збройних Сил України від 30 вересня, з метою створення системи оборонних рубежів і позицій, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного чи воєнного характеру, що виникли в період воєнного стану, та їх наслідків, у зв’язку з продовженням військової агресії з боку рф проти України, а також для задоволення потреб Збройних Сил, сил територіальної оборони та цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення виконавчий комітет Прилуцької міської ради прийняв рішення запровадити трудову діяльність та організувати суспільно-корисні роботи в умовах воєнного стану на території Прилуцької міської територіальної громади.

До переліку робіт, які пропонуються, входять:

  • облаштування фортифікаційних і захисних споруд;

  • ремонтно-відновлювальні роботи, насамперед, що виконуються на об’єктах життєзабезпечення;

  • розбір завалів;

  • будівництво захисних споруд цивільного захисту, швидкоспоруджуваних захисних споруд;

  • створення найпростіших укриттів;

  • роботи з підтримки готовності захисних споруд цивільного захисту до використання;

  • вантажно-розвантажувальні роботи;

  • роботи із забезпечення сталого функціонування об’єктів підвищеної безпеки на випадок надзвичайних ситуацій;

  • заготівля дров для опалювального сезону;

  • упорядкування, відновлення та благоустрій територій міста;

  • ліквідація стихійних сміттєзвалищ та облаштування полігонів твердих побутових відходів.

Так, до прикладу, на жовтень-листопад, за погодженням із військовою адміністрацією, до суспільно-корисних робіт долучилися такі місцеві підприємства, як:

  • КП «Послуга» на оборонні рубежі для облаштування фортифікаційних і захисних споруд потребують 50 осіб за професією підсобний працівник (по 25 осіб на кожен місяць);

  • КП «Міськсвітло» на оборонні рубежі для облаштування захисних споруд потребує 16 підсобних працівників;

  • КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» для облаштування сховища, а також для робіт з утримання готовності захисних споруд цивільного захисту потребує 12 підсобних робітників (по 6 на кожен місяць).

Ще раз наголошуємо, що всі роботи узгоджуються з військовим керівництвом, а також із керівниками кожного окремого комунального підприємства.

 
За матеріалами міської ради
Прочитано 645 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 379 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!