№ 38

19 вересня 2024 року

Сесія знову не відбулася: це вже вдванадцяте

  • Четвер, Лют. 09 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

На 3 лютого була запланована 31-ша (позачергова) сесія Прилуцької міської ради. Однак, вона вкотре не відбулася. У зв’язку з відсутністю кворуму міський голова Ольга Попенко не змогла розпочати пленарне засідання – на сесію прибули й зареєструвалися лише 14 із 34 обраних депутатів.
Вчасному початку сесійного засідання завадила масштабна повітряна тривога, яка тривала в той час на всій території України. Щоправда і по її завершенню більше депутатів у стінах міської ради не стало.
На сесію окрім депутатів були запрошені також і представники громадських організацій, голови батьківських комітетів закладів освіти, ветерани міста, працівники бюджетної сфери, адже на кону був розгляд украй важливих питань для життєдіяльності міста, зокрема у сфері освіти, медицини та допомога ЗСУ.
Ольга Попенко оголосила присутнім про неможливість відкрити сесію та вкотре спробувала роз’яснити присутнім важливість питань, прийняття яких ігнорує частина депутатського корпусу.
«Ми неодноразово збирали сесію, на яку виносилося більш ніж шістдесят питань. Усі вони надзвичайно важливі для життєдіяльності Прилук. На одній із бюджетних комісій депутати, представники опозиції, запропонували винести на розгляд сесії лише питання, які стосуються проїзду та харчування дітей, медицини та підтримки наших захисників. У такому разі вони готові були прийти та проголосувати за визначені проєкти рішень. Ми так і зробили – до порядку денного 31-ї позачергової сесії було винесено лише 16 питань. З переліком питань усі депутати були заздалегідь ознайомлені», – говорить Ольга Попенко.


Зупинимося трохи детальніше на запропонованих для затвердження питаннях. Вони стосуються загалом організації харчування та встановлення його вартості в загальноосвітніх і дошкільних закладах міста, та зокрема організації гарячого харчування в дитсадках (дана програма передбачає компенсацію 40% вартості денного раціону дошкільнят), а також харчування учнів 1-4 класів (відшкодування 70% вартості сніданків із міського бюджету). Не менш важливим є і питання звільнення від батьківської плати за харчування дітей із сімей учасників АТО (ООС), дітей із сімей загиблих або таких, які пропали безвісти захисників і захисниць, учасників бойових дій на території інших країн. У прилуцьких школах і садках на сьогодні близько 300 діток відповідної категорії. До цього року вони харчувалися безкоштовно. Наразі ж це просто неможливо.
Ще одне важливе питання, пов’язане з дітьми, – це забезпечення школярів пільговим перевезенням у громадському автотранспорті. Без сесійного рішення дана програма не може працювати. Нагадаємо, що сьогодні за погодженням перевізників для школярів діє тимчасовий тариф 5 грн. Але загалом ситуації це не вирішує.
Наступна програма, яку треба було затвердити, – це «Надання населенню первинної медичної допомоги». Ця програма стосується наших сімейних лікарів, а саме оплати пільгових ліків для тяжкохворих прилучан, в основному йдеться про онкохворих, яких у нашому місті досить велика кількість. Ці ліки для них досить дороговартісні, тому щороку міська рада виділяла кошти для їх придбання. Водночас у цій програмі закладаються кошти на сплату комунальних послуг.

Серед питань медичної сфери також надання населенню вторинної медичної допомоги. Це програма фінансування Центральної міської лікарні, яка має кілька складових: оплата комунальних послуг (близько 16 млн грн) та заробітна плата для медичних працівників, на виплату якої не вистачило минулорічної державної субвенції (близько 8 млн грн). Ще приблизно пів мільйона гривень піде на придбання необхідних ліків для людей із психічними розладами.
Ще три програми в порядку денному торкаються дитячої лікарні: кошти для сплати комунальних послуг, кошти для придбання пільгових ліків і оплата праці медичних сестер у навчальних закладах нашого міста, адже держава поклала цю функцію саме на органи місцевого самоврядування. Сьогодні практично всі школи та садочки працюють, відповідно медичні сестри також виходять на роботу, однак заробітну плату отримати не можуть, починаючи з нового року.
Наступна програма, яка мала б розглянутися на сесії – «Компенсація фізичним особам, які надають со-ціальні послуги на непрофесійній основі». Так склалося, що й цю функцію держава поклала на міську раду. Загалом мова йде про те, що в Прилуках є 137 тяжкохворих містян, які не можуть самі себе доглядати, тому їм на допомогу прийшли інші прилучани й доглядають за ними цілодобово, відповідно мають право на отримання оплати за надану послугу.
Наступна програма, яку вкрай необхідно було прийняти, – це підтримка нашої територіальної оборони. Нагадаємо, що минулого року на ці потреби в бюджеті було передбачено 10 млн грн. Міська рада брала активну участь в організації роботи ТРО: купувала продукти харчування для військових, будівельні матеріали, теплий одяг, взуття, комп’ютерну техніку. На сьогодні територіальна оборона також потребує такої допомоги, тому саме в цій програмі мова йде про виділення 5 млн грн для наших захисників.
Як бачимо, тут немає прийняття всього бюджету. Однак, депутати, які понад рік не ходять на сесію, знову її проігнорували.
Секретар міської ради, депутат від «Слуги народу» Роман Гоголь і водночас єдиний представник так званої опозиції на даному пленарному засіданні, так пояснив відсутність колег на сесії: «У депутатському корпусі Прилук я не знаю депутатів, які б не хотіли зробити Прилуки кращими та покращити життя містян. Їх там точно немає. Чому ж так стається, що депутати не ходять на сесії? Можливо, однією з причин є те, що повідомлення про проведення сесії вони отримали лише напередодні ввечері й банально хтось не встиг. Якщо ж поглянути на ситуацію з іншого боку, трохи глибше, то сесії в нас не відбуваються, тобто на них не приходить більшість депутатів, через те, що ось ця сама більшість депутатів просто втратила довіру до міської влади. Причиною цьому є ті рішення, які приймалися радою впродовж 2022 року, роботи, які не виконувалися, те, що й досі не виконане. Зважаючи на все це, у більшості депутатів немає бажання працювати з діючою владою. Оце і є результат. І не потрібно говорити, що ніхто не турбується за дітей. Це просто маніпуляція. Усі питання в порядку денному безсумнівно важливі, але, ще раз повторюся, немає довіри та бажання працювати з діючою владою. Я сподіваюся, що військова адміністрація врешті розв’яже проблему Прилук».
Нагадаємо, 31 січня Ольга Попенко звернулася до голови Чернігівської ОВА зі зверненням ввести військову адміністрацію в Прилуках. В’ячеслав Чаус повідомив, що фахівці ОВА вже вивчали процедуру введення військової адміністрації, проте варто її ще раз проаналізувати з урахуванням заяви.

Прочитано 591 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 298 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!