№ 38

19 вересня 2024 року

Дружнє святкування 90-річчя Прилуцького УТОСу

  • Четвер, Черв. 08 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

2 червня в актовому залі музичної школи тісним колом друзів зібралися прилучани, аби відзначити 90-річчя створення організації «Українське товариство сліпих». Говорили про роль громадської організації УТОС у повсякденному житті, про їхню роботу, про все те, що зроблене для людей із особливими потребами.
У святковій залі зібралося багато гостей: представники Прилуцької районної військової адміністрації, керівництво міста та районної ради, депутати обласної ради, депутати Прилуцької міської ради, помічники народних депутатів, громадські діячі, керівники управлінь і відділів міської та районної рад, керівники установ, громадських організацій, представник духовенства.
90 років – це немало. З одного боку – це свято, а з іншого – роки боротьби за права осіб із інвалідністю по зору. Нині в Україні людей із інвалідністю стає все більше, і причин тому безліч. Наша країна переживає наслідки Чорнобильської катастрофи, ми живемо в період війни, низький рівень соціальної захищеності, а відтак і спроможність жити в достатку стає все важчою. Про громадську організацію, що згуртувала людей із проблемами зору – товариство УТОС – можна говорити годинами. Це люди, які живуть в обмеженому просторі, багатьом із них треба навчитися просторовому орієнтуванню, елементарному самообслуговуванню, одним словом – пристосуватися до самостійного життя з мінімальною залежністю від сторонніх осіб. Але вони не впадають у відчай, натомість живуть активним і цікавим життям, та ще й багато чому можуть навчити нас із вами.
Варто сказати, що свій довгий історичний шлях Товариство розпочало з дня свого заснування – 4 червня 1933 року. Ця дата стала вирішальною в об’єднанні незрячих людей задля того, щоб, працюючи разом, будувати своє майбутнє, спільними зусиллями відстоювати свої права та інтереси на працю, на освіту, на культуру, розвивати свої творчі здібності та спортивний потенціал.
Крок за кроком, цеглина за цеглиною незрячі люди вибудовували розгалужену систему Товариства по всій Україні, починаючи з простих артілей і цехів, що розвинулись у високотехнологічні учбово-виробничі підприємства, які надавали сліпим людям роботу, що і є для кожної людини найголовнішим чинником життя. Створювали на місцях райтоси і міськтоси, які займалися соціальною, культурно-просвітницькою роботою серед незрячих, художньою самодіяльністю, організовували гуртки з вивчення шрифту Брайля. Естафету цих організацій підхопили обласні, територіально-первинні та виробничі організації УТОС.
Прилуцька територіальна первинна організація УТОС була створена в 1962 році. Мета її створення – соціальний захист інвалідів по зору та інтеграція їх у суспільство, трудова, медична, культурно-проствітницька реабілітація та психолого-педагогічний супровід.
Першим керівником Прилуцької первинної організації був Лотонов Олександр Васильович, 1920 р.н. Під час Другої світової війни був тяжко поранений, у результаті чого осліп. Саме він був ініціатором створення в 1962 році в Прилуках Товариства. З притаманними йому наполегливістю, тактом і терпінням енергійно взявся за пошук і згуртування однодумців та активістів, і на той час організація налічувала 22 члени. Приміщення утосівці орендували по вулиці Ярмарковій.
Із 1970 по 1999 рік Прилуцьку організацію очолював Кузьменко Микола Васильович. Завдяки продуманій, планомірній роз’яснювальній роботі не одномоментно, а поступово вдалося згуртувати соратників і значні активи. Уже за його керівництва міська рада виділила приміщення за адресою: Земська, 14.


Із 1999 по 2021 рік Громадську організацію очолювала Таран Ніна Іванівна – Заслужений працівник Українського товариства сліпих. Завдяки її наполегливій роботі, умінню співпрацювати з людьми в приміщенні зробили ремонт, замінили двері та вікна, і все це – за спонсорські кошти. Ніна Іванівна жила УТОСом, підняла авторитет Товариства на дуже високий рівень. Роки її правління – це роки розквіту організації. До її думки прислуховувалися не тільки в області, а й у столиці. Завдяки їй члени УТОС неодноразово брали участь в обласних, загальноміських заходах, конкурсах і фестивалях, які проходять як у нашому місті, так і за його межами.
У 2021 році Ніна Іванівна вирішила передати керівну естафету молодому поколінню. І восени 2021 року головою організації стала молода, талановита Вікторія Каленіченко. Але війна внесла в життя кожного з нас свої корективи – Вікторія виїхала за кордон. І у вересні 2022 року Прилуцьку первинну територіальну організацію УТОС очолила мила та привітна жінка, кредо якої «допомога ближньому» – Самусенко Ніна Михайлівна. Уже за невеликий час роботи вона показала себе як справжній керівник, який дбає про свій колектив і робить усе для того, щоб представники організації почувалися повноправними членами нашого суспільства.
Українське товариство сліпих – це одна з наймасовіших і найдавніших організацій в Україні, яка налічує понад 70 тисяч осіб, із них 10 тисяч, на жаль, – діти. Усього у світі незрячих людей – 124 мільйони. У Прилуцькому ж осередку зареєстровано 325 людей із інвалідністю по зору. Незрячі люди завжди гуртувалися, знаходили можливості бути разом і на сьогодні УТОС залишається основною опорою в житті незрячих і слабозорих. Серед членів нашої первинки є багато тотально незрячих, лежачих, одиноких, із порушенням опорно-рухового апарату й усі вони потребують уваги, допомоги та підтримки, представлення їх інтересів у різних структурах і вирішення питань, які виникають. Усю таку всебічно необхідну допомогу надають їм саме в УТОС.
У святковий день утосівці почули багато привітань на свою адресу, отримали чимало подарунків від своїх давніх друзів, які вже давно стали «своїми», членами їхньої організації. Зі свого боку утосівці подарували гостям гарний настій піснями, гуморесками та щирими віршами, які не залишили нікого байдужим.

Прочитано 53 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 296 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!