№ 38

19 вересня 2024 року

Ухвалення бюджету та фінансування: як це працює

  • Четвер, Лип. 27 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Із таким довгоочікуваним прийняттям бюджету Прилуцька громада очікує зрушень із мертвої точки багатьох проблемних питань у місті. На жаль, далеко не всі розуміють, що одномоментно все вирішитися просто не може.
24 липня міський голова Ольга Попенко провела нараду із заступниками міського голови, начальниками управлінь і відділів міської ради, головами комітетів самоорганізації населення, керівниками комунальних підприємств, закладів культури, закладів соціальної сфери та представником Прилуцького районного управління Головного управління ДСНС України в Чернігівській області.
У ході наради начальник фінансового управління міської ради Олена Ворона спробувала якомога доступніше пояснити, що таке бюджет територіальної громади, як він формується та як відбувається фінансування за ним. Зокрема посадовець проінформувала «Про порядок затвердження постійного розпису міського бюджету».
Бюджет – це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення функціонування й розвитку громади. Як відомо, бюджет Прилуцької територіальної громади був прийнятий 7 липня поточного року. Після його прийняття фінансове управління розробляє розпис міського бюджету.
Розпис – це документ, в якому встановлюється розподіл доходів і фінансування бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядником бюджетних коштів за певними періодами відповідно до бюджетних класифікацій.


Цілком зрозуміло, що на все це потрібен час. Звісно, що на наступний день після затвердження бюджету ніяких фінансувань ще просто не може відбуватися.
Що таке бюджетна класифікація? Це групування доходів і видатків бюджету за відповідними ознаками, що забезпечує загальнодержавну та міжнародну порівнянність бюджетних даних. Усі ми працюємо в правовому полі, так само і фінансове управління працює відповідно Бюджетного кодексу і ніяк інакше.
Як пояснила Олена Ворона, усі видатки міського бюджету проводяться відповідно до типових класифікацій видатків. Програма класифікації видатків затверджена Міністерством фінансів України. Так, у Прилуках задіяно 63 функції, по яких якраз і здійснюються видатки. Але й це ще не все, адже кожна функція може мати ще до 20 кодів (окремий код для заробітної плати, окремий для податків, закупівлі меблів чи якогось обладнання тощо). Тобто кожний вид видатків розрахований за певним кодом. Тому, коли робиться розпис міського бюджету, фінансовому управлінню необхідно зробити цей розпис по кожній функції, по кожному коду та ще й по кожному місяцю. Водночас видатки мають бути розраховані разом із доходами. До прикладу, якщо в січні буде 10 млн доходу, то видатків за цей місяць не може бути більше. Саме тому треба проводити збалансування по кожному розпоряднику (їх у нас 8), по кожній функції (63), по кожному коду (яких, як уже зазначалося, може бути до 20 в кожній функції). Крім того, є функції, по яких іде фінансування декількох напрямків одночасно.
Також посадовець зауважила, що до 7 липня наш бюджет функціонував за тимчасовим кошторисом. Тобто були якісь касові видатки і на той час до органу державного казначейства вже було надано планові показники на 9 місяців. Тож при розробці постійного кошторису необхідно передивитися касові видатки, які вже були проведені, і ті, які тільки плануються. Плани не можуть бути меншими, ніж уже було проведено касові видатки. Таким чином, усе має бути узгоджено (по кожній функції, по кожному коду, по кожному місяцю). Це велика робота, яка потребує часу.
Далі, як пояснює Олена Ворона, створений розпис подається до органу державної казначейської служби в електронному та паперовому вигляді. Одночасно подаються витяги кожному головному розпоряднику по кожній функції для того, аби розпорядники та утримувачі коштів робили свої постійні кошториси та постійні плани асигнувань (помісячні), які треба подати в казначейство. Розробка розпису та внесення даних – це спільна робота фінансового управління, розпорядників коштів і управління державного казначейства. Тут усе має бути збалансовано, в тому числі й людський фактор, і робота програмного забезпечення.
Станом на сьогодні постійний розпис занесений до казначейства, але складність полягає в тому, що до ухвалення бюджету місто функціонувало за тимчасовим розписом, але в програмі державного органу казначейства не може бути два плани (постійний і тимчасовий). Тепер тимчасовий план необхідно зняти з розрахунку окремо по кожному кварталу. Тільки після всіх цих процедур можна вважати, що постійний розпис занесено в державний орган казначейства. І тільки після цього можна проводити відповідні тендерні процедури (якщо це необхідно), і розпочинати фінансування того, що не фінансувалося раніше.
За законом фінансове управління має місячний термін на всі необхідні процедури, але вони сподіваються залагодити справи з казначейством раніше.
Водночас міський голова Ольга Попенко зауважила, що наразі в соціальних мережах шириться думка, що місто могло б жити і без бюджету. Дану тезу начальник фінансового управління також спростувала: «Місто без бюджету до кінця року просто не змогло б проіснувати!»
Олена Ворона пояснила, якщо не приймається бюджет, то Бюджетний кодекс дійсно дає право фінансувати видатки в поточному році в межах 1/12 минулого року. Але, враховуючи ріст мінімальної заробітної плати, збільшення вартості великої кількості товарів і послуг, просто неможливо провести фінансування за новими цінами. Таким чином постійно буде накопичуватися недоплата. У результаті ж на рік коштів ніяк не може вистачити.
Крім того, міський бюджет – це не лише сам розпис, але й міські цільові Програми, відповідно до яких можуть фінансуватися установи. Міський бюджет функціонує відповідно до Програми цільового методу. По певних функціях, для того, аби здійснювалися видатки, обов’язковою умовою є розробка міської цільової Програми. По тих напрямках, по яких Програми не були затверджені, фінансування не було проведене (оплата енергоносіїв у медзакладах, заробітна плата медсестер тощо).
У той же час треба розуміти, що місто по тимчасовому кошторису не може робити й капітальні видатки. Як приклад – допомога Збройним Силам України. Їхнє фінансування якраз і відносилося до капітальних видатків, тому навіть якби міську цільову Програму затвердили раніше, але бюджету немає, то ці видатки проводитися не будуть. Бюджетний кодекс це забороняє.

За матеріалами міської ради

Прочитано 124 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 308 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!