№ 38

19 вересня 2024 року

Вашу вулицю перейменували. Чи потрібно переробляти документи?

  • Четвер, Лист. 23 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Упродовж останнього часу в багатьох містах України були змінені назви вулиць, провулків, проїздів. За підтримки громадськості сьогордні вулиці, названі іменами діячів сусідньої держави-агресора, отримують нові назви, в тому числі й імена Героїв України, а міські, сільські та селищні ради відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» приймають рішення про перейменування.
Нещодавно процес дерусифікації місцевих топонімів захопив і наше місто Прилуки. 37 вулиць і 44 провулки отримали нові або ж повернули собі вже призабуті історичні назви. Як наслідок, у людей виникає чимало питань щодо необхідності коригування даних у документах, де міститься інформація про місце реєстрації, права власності на нерухомість та інше.
Тож, чи потрібно поспішати до ЦНАПу та вносити зміни до тих чи інших документів, якщо вашу вулицю перейменували?

Місце реєстрації в паспорті

Місце реєстрації змінювати не потрібно. Відміток про нові адреси ставити не потрібно. Законодавство не передбачає обов’язку вносити подібні відомості, оскільки зміна назви вулиці не передбачає зміни реєстрації місця проживання, пояснює Урядовий портал.
Адже відомості про зареєстроване (або задеклароване) місце проживання (перебування) громадян зберігаються в Єдиному державному демографічному реєстрі, в електронній базі, зі збереженням попередніх даних про стару назву.
Ці відомості за бажанням особи вносяться до відповідних документів, що містять відомості про місце проживання/знаходження.
Загалом же, як зазначають адміністратори Прилуцького ЦНАП, перереєстрацію місця проживання особи можна здійснити під час обміну паспорта чи зміни прізвища, тобто коли виникає безпосередня потреба. Так, спеціальний штамп про реєстрацію в паспорті-книжечці більше не ставиться – усі без виключення громадяни отримують витяг із реєстру територіальної громади. При зверненні до Центру адмінпослуг необхідно мати при собі не лише документ, що посвідчує особу, ідентифікаційний код, а й домову книгу, для неповнолітніх дітей – ще й свідоцтво про народження. Дана послуга абсолютно безкоштовна.
Водночас, якщо ви не маєте змоги чи часу, аби завітати до ЦНАПу, такий витяг можна швидко замовити в онлайн-форматі через застосунок «Дія». Адміністратори ЦНАП відразу ж після прийняття депутатами рішення, відправили його відскановану копію розробнику реєстру територіальної громади, в якому вони працюють, після чого всі зміни були внесені до зазначеного реєстру.
Чи потрібно оновлювати документи на нерухомість?
Документи, що засвідчують право власності на нерухомість, залишаються чинними у випадку зміни назви вулиці, на якій вони розташовані.
У випадку перейменування вулиці, на якій розміщена нерухомість, українським законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно, зокрема свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, дарування тощо.
Зміни до документів про право власності на нерухоме майно необхідно буде вносити лише, якщо власник захоче продати, подарувати або передати в спадок свою нерухомість. У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва вулиці.
Чи потрібно змінювати відомості про місцезнаходження юридичної особи?
Зміна відомостей про місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи підприємця підлягає державній реєстрації відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань».
Перейменування вулиці місцезнаходження юридичної особи є зміною місцезнаходження юридичної особи, що передбачає необхідність внесення відповідних змін в установчі документи, змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і громадських формувань, повідомлення банківських установ і контрагентів про зміну реквізитів у чинних договорах, виготовлення нової печатки (у разі наявності), бланків, виготовлення нової рекламної продукції тощо.
Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців і громадських формувань» адміністративний збір не справляється за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів благодійних організацій та юридичних осіб, пов’язаних із прийняттям Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», а також зміни місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи у зв’язку зі зміною назви (перейменуванням) скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів».
Таким чином, за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів у зв’язку з перейменуванням вулиці, адміністративний збір справлятися не буде.
Водночас законодавством не встановлено граничних термінів для проведення зміни відомостей щодо місцезнаходження, а отже, суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли необхідно провести реєстрацію змін.
Але все ж таки рекомендуємо внести відповідні зміни з метою уникнення в подальшому непорозумінь із державними органами, зокрема фіскальною службою. Наступним кроком є внесення змін у дозвільні документи (ліцензії тощо).
Куди звертатися, щоб змінити документи після перейменування вулиці
Для зміни документів громадянам потрібно звертатися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно – до ЦНАПу – із заявою про внесення змін до цього держреєстру у зв’язку зі зміною назви чи перейменування вулиці.

Прочитано 37 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 319 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!