№ 19
9 травня 2024 року

Запрацювала сучасна система оповіщення

  • Четвер, Груд. 21 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Нещодавно делегація Прилуцької міської ради на чолі з заступником міського голови Сергієм Чмілем взяла участь у заключному форумі за результатами конкурсу грантів «Людський вимір: інклюзивні дані для стабільності та розвитку» відповідно до угоди про реалізацію між Mіжнародною організацією з міграції та Фондом розвитку громадських організацій «Західно- український ресурсний центр».
У рамках реалізації Проєкту в Прилуках встановлена сучасна система оповіщення. У своєму виступі Сергій Чміль зазначив, що система оповіщення в умовах воєнного стану є життєво необхідною та однією з основних систем захисту населення від надзвичайних ситуацій. Хоча більша частина форуму пройшла в укритті, але панельні дискусії не були скасовані і запланована програма, незважаючи на загрози, відбулася в повному обсязі.
Повертаючись до власне нової системи оповіщення, нагадаємо, що мова йде про три комплекти спецобладнання, які розмістили в різних мікрорайонах нашого міста. Перший, найбільший (потужністю 300 ватів звукового навантаження), було встановлено на даху будівлі управління праці та соціального захисту населення в центральній частині міста. Звукові динаміки даного комплекту направлені на три мікрорайони – на Заудаївський мікрорайон, військове містечко та мікрора- йон Дослідної станції.
Інші два комплекти встановили в мікрорайоні «273 квартал» та в районі Ліцею №6. Остаточні рішення щодо місць розташування гучномовців ухвалювала міська комісія ТЕБ та НС.


На сьогодні нова система сповіщення пройшла тестування (містян повідомляли про це в телеграм-каналах і на офіційному сайті міської ради) та повноцінно працює паралельно з тією, що вже існує. Як зазначають у міській раді, цю систему поки що ніхто не прибирає, наявні гучномовці залишаються як резервні. У перспективі ж планується розробити й поставити ще більше нових блоків оповіщення. Так, на наступний рік є задум залучення нових інвестицій, участі в грантах, щоб задовольнити потреби міста в новому обладнанні для сповіщення максимально за рахунок позабюджетних коштів.
Зазначимо також, що нова система, яку було встановлено в Прилуках, розроблена в Україні та підключена до загальної мережі, тому буде вмикатися автоматично та в разі необхідності працюватиме без енергоживлення до 24 годин.
«У разі збою її можна запустити й у ручному режимі. У ній встановлені додаткові акумулятори живлення: немає світла по місту, чи в мікрорайоні, де вона буде стояти, акумулятори можуть протягом доби запускати сирену», – наголосив Сергій Чміль.
Ну, і нарешті, що ж звучатиме з гучномовців. Уже сьогодні за допомогою нової системи ми можемо чути не тільки звук сирени, а й голосові сповіщення. Так, згідно з державними стандартами, коли повітряна тривога розпочинається, йде – «Увага всім» і звучить сирена, потім через дві хвилини 40 секунд йде голосове сповіщення «Увага. Повітряна тривога. Пройдіть у найближче укриття!», і по завершенню тривоги також включається сирена, звучить до 50 секунд, іде голосове сповіщення «Відбій повітряної тривоги».
Крім того, вранці через нові гучномовці прилучани чують відлік хвилини мовчання та Державний Гімн, а в момент проїзду містом кортежу з тілом загиблого Захисника України – пісню «Пливе кача», яку вважають неофіційним гімном-реквіємом за невинно вбитими воїнами та активістами Євромайдану.
Як розповіла головна спеціалістка з інвестиційної діяльності Олена Канавець, це обладнання місто отримало завдяки відбору до другого етапу конкурсу грантів «Людський вимір: інклюзивні дані для стабільності та розвитку» та за фінансування Міжнародної організації з міграції (МОМ), Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади та Фонду розвитку громадських організацій «Західноукраїнський ресурсний центр». Закуплене воно повністю за грантові кошти, співфінансування з міського бюджету не передбачалося.

Прочитано 48 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Шановні прилучани! 9 травня в Україні відзначають День Європи –...
Уже близько 2 тижнів у місті активно триває ямковий ремонт...
Учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, члени...
У рамках участі в проєкті міжнародної технічної допомоги...
Відтепер подвиг наших полеглих Героїв-земляків може бути...
Щиросердно вітаю вас із найбільшим християнським святом –...
Шановні прилучани! Прийміть найщиріші вітання з величним...
«Чоловік повинен не говорити, а робити» – такої думки...
Два будинки готують до відключення від ЦО Відповідно до Порядку...
ода й уся рослинність починає активно рости та квітнути, трава,...

Хто на сайті

Зараз 133 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!