№ 19
9 травня 2024 року

Вони прославили Україну на весь світ

  • Четвер, Груд. 28 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Цього разу пройдемося одним зі спальних мікрорайонів Прилук – мікрорайоном Рокитний. Які вулиці перейменували в ході процесу дерусифікації та імена яких історичних постатей України з’явилися в назвах вулиць нашого міста читаємо далі.

Вулиця Спартака – вулиця Івана Піддубного

Вулиця Спартака була прокладена в 1947 р. на городах жителів вулиці Андріївської. Подальшу назву отримала на честь Папаніна І.Д. – полярного дослідника. У середині 1950-х років перейменована на честь Спартака – вождя повсталих рабів у Давньому Римі. У СРСР це ім’я комуністичними ідеологами використовувалося для обґрунтування теорії класової боротьби в марксистсько-ленінській теорії, а відтак стало важливим символом комуністичного тоталітарного режиму.

Наразі вулицю перейменовано на честь Івана Піддубного (1871-1949). Легендарний український борець, Іван Максимович Піддубний, прославив свою Батьківщину на весь світ. Визначний майстер із греко-римської боротьби, перший шестиразовий чемпіон світу, найсильніша людина планети. Українського борця ніхто не міг здолати протягом 25 років поспіль. Піддубний провів понад 2000 переможних двобоїв, його називали «чемпіоном чемпіонів». Також, що важливо, рід Піддубних мав міцне козацьке коріння.
Іван Піддубний – це історія сили та козацької честі, енергія, подібна до вибуху, геніальний спортсмен, якому не було рівних.


Життя Піддубного слугуватиме могутнім імпульсом для відродження в Україні традицій козацької сили та слави.

Вулиця Зіньковича – вулиця Івана Дзюби

Вулиця була названа на честь Митрофана Івановича Зіньковича (1900-1943) – уродженця села Печори Роднянської волості Климовицького повіту Могильовської губернії Російської імперії (нині – Костюковицького району Могильовської області Білорусі), генерал-майора, Героя Радянського Союзу, похованого в Прилуках у сквері Меморіалу Вічної Слави. Варто взяти до уваги, що цей діяч 1920 року брав участь у придушенні повстанського руху в Україні, у вересні 1939 року – у радянській агресії проти незалежної Польщі, а в 1939-1940 роках – проти незалежної Фінляндії.

Наразі вулицю перейменували на честь Івана Дзюби (1931-2022).
Український літературознавець, літературний критик, громадський діяч, дисидент радянських часів, Герой України (2001), академік НАН України.
У вересні 1965 року на прем’єрі фільму «Тіні забутих предків» у кінотеатрі «Україна» (Київ) з букетом квітів піднявся на сцену, щоб привітати знімальну групу Сергія Параджанова. Вручивши квіти художниці по костюмах Лідії Байковій, він підійшов до мікрофона і сказав: «У нас велике свято. Але й велике горе. В Україні почалися арешти творчої молоді». У залі ввімкнули сирену, щоб заглушити слова промовця, але він і далі називав імена заарештованих у серпні дисидентів: Іван Світличний, Святослав Караванський, Михайло та Богдан Горині, Іван Гель. Присутній у залі В’ячеслав Чорновіл схопився з місця і вигукнув: «Хто протестує проти політичних арештів – встаньте!». За спогадами Романа Корогодського, на весь переповнений зал підвелося людей 50-60.
У 1970-х роках був підданий гонінням за погляди, висловлені в окремих публікаціях. Згодом Іван Дзюба був затриманий та арештований.
У в’язниці Дзюба довів фальсифікацію «Програми у комуністів» й добився визнання того, що це не його робота. Але рік постійних допитів і перебування в слідчому ізоляторі КГБ вплинули на Івана Дзюбу. До всього далася взнаки відкрита форма туберкульозу, якою він перехворів у 19 років. 1973 року Київський обласний суд засудив його до 5 років ув’язнення та 5 років заслання за «антирадянську» працю «Інтернаціоналізм чи русифікація?». Згодом звернувся до Президії Верховної Ради УРСР з проханням про помилування.
Після помилування восени 1989 року став одним із засновників «Народного Руху України», президентом Республіканської асоціації україністів. З 1991 – головний редактор журналу «Сучасність», згодом – голова редакційної ради.
Із 17 листопада 1992 року по 19 серпня 1994 року – міністр культури України. У 1999-2005 роках Дзюба очолював Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка. Є також одним із засновників ініціативної групи «Першого грудня», її учасником у 2011-2019 роках. Із 2001 року – почесний доктор НаУКМА. Член Українського ПЕН.
За останні тридцять років Іван Дзюба написав і видав у світ близько двох десятків книг, присвячених українському світу літератури, мистецтва, культури. Помер 22 лютого 2022 року в 90-річному віці в Києві.

За інформацією Прилуцького краєзнавчого музею та
Українського інституту національної пам’яті

Прочитано 23 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Шановні прилучани! 9 травня в Україні відзначають День Європи –...
Уже близько 2 тижнів у місті активно триває ямковий ремонт...
Учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, члени...
У рамках участі в проєкті міжнародної технічної допомоги...
Відтепер подвиг наших полеглих Героїв-земляків може бути...
Щиросердно вітаю вас із найбільшим християнським святом –...
Шановні прилучани! Прийміть найщиріші вітання з величним...
«Чоловік повинен не говорити, а робити» – такої думки...
Два будинки готують до відключення від ЦО Відповідно до Порядку...
ода й уся рослинність починає активно рости та квітнути, трава,...

Хто на сайті

Зараз 128 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!