№ 38

19 вересня 2024 року

Прилуцькій музичній школі – 70!

  • Четвер, Січ. 25 2024
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

1954 року в місті Прилуки було відкрито семирічну дитячу музичну школу, яка цьогоріч відзначає свій 70-річний ювілей.
Насправді історія музичної школи починається ще з 1919 року, коли при гімназії Федоренко по вулиці Садовій, 52, вчили грі на бандурі та співу народних пісень. Пізніше, у квітні 1940 року, в піонерському клубі було відкрито музичну студію, в якій діти віком від 8 до 16 років мали можливість навчатися грі на роялі, скрипці, мандоліні.
Наказом головного управління культури в справах мистецтв міністерства культури УРСР №483 від 15 січня 1954 року в місті Прилуки з 1 вересня 1954 року було відкрито дитячу музичну школу. На момент відкриття школа не мала свого приміщення і уроки проводилися в приміщенні міського Будинку культури. Педагогічний колектив складався всього з 5 викладачів і 72 учнів, які навчалися грі на баяні, фортепіано, скрипці. Першим директором школи був Петро Андрійович Луговенко – колишній фронтовик, він був дуже мудрою людиною та гарним організатором. Він розумів, що місту потрібен навчальний заклад для культурного та духовного розвитку підростаючого покоління.


З 1966 року школа отримала своє приміщення (колишня єврейська синагога, побудована в 1872 році). Довгий час прилучани стороною обходили напіврозвалений двоповерховий будинок по вулиці К. Маркса. Було таке враження, що не варто й ремонтувати його. Легше і краще побудувати новий. Та минув якийсь час і будинок стало не впізнати. Чепурна двоповерхова споруда виблискувала якоюсь особливою охайністю.
Варто сказати, історія школи тісно пов’язана з ім’ям видатного українського композитора Левка Миколайовича Ревуцького. У 1918 році Лев Миколайович був змушений повернутися до Іржавця, де займався сільським господарством, а пізніше працював у Прилуцькій залізничній амбулаторії реєстратором. Паралельно він давав приватні уроки фортепіанної гри й теорії музики, виступав у концертах, брав участь у заходах щодо організації музичної школи в місті Прилуки та симфонічного оркестру філії товариства ім. Леонтовича. Зокрема один зі своїх найкращих творів – поему для хору, солістів і симфонічного оркестру «Хустина» (на вірші Т. Шевченка «У неділю не гуляла») – написав для самодіяльного хору робітників і службовців Прилуцької кооперації, з яким композитор виступав у концертах, як піаніст-соліст і акомпаніатор.
Значно пізніше, а саме 4 червня 2009 року, Прилуцькій дитячій музичній школі було присвоєно ім’я видатного українського композитора, земляка Л.М. Ревуцького.
Сьогодні Прилуцька дитяча музична школа ім. Л.М. Ревуцького повністю укомплектована висококваліфікованими педагогічними кадрами. Вихованці навчаються грі на 15 музичних інструментах. Створені та працюють п’ять відділів: вокальний, фортепіанний, народних інструментів, оркестровий, теоретичних дисциплін.
Однією з ключових цілей школи є забезпечення доступної музичної освіти для всіх дітей, які прагнуть оволодіти вокальною майстерністю та грою на музичних інструментах.
Учнівські колективи – ансамблі, оркестри, хори, які діють у школі, дають учням можливість розширювати свої музичні можливості. Учні здобувають перемоги не тільки на регіональному, але й на національному та міжнародному рівнях.
За 70 років свого існування Прилуцька дитяча музична школа ім. Л.М. Ревуцького виховала не одне покоління творчих прилучан. Талановиті та висококваліфіковані музиканти продовжують здійснювати свою творчу діяльність як в Україні, так і за її межами.
Немало колишніх учнів музичної школи вийшли на велику сцену, очолили заклади культури, працюють викладачами Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького та Прилуцької школи мистецтв.

Прочитано 26 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 218 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!