№ 38

19 вересня 2024 року

Прогуляємося вулицями Вербною та Червоної рути

  • Четвер, Черв. 20 2024
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт
Вулиця Червоної Рути Вулиця Червоної Рути

Продовжуємо мандрувати таким мікрорайоном Прилук як Плискунівка та розповідаємо про вулиці, які змінили свої назви в процесі дерусифікації.

Вулиця Руська – вулиця Вербна

Назва вулиці «Руська» символізує переселення (своєрідну колонізацію міста Прилуки, як і всієї України) російського населення в час, коли існувала російська імперія, яка не визнавала українського народу, проводила асиміляторську шовіністичну політику. Іншими словами, переселення, тобто міграція населення, відбувалося за відсутності Української держави, а відповідно без української міграційної політики. Отже, назва «Руська» є імперським маркером держави-агресора та потребує перейменування.

Наразі вулицю перейменовано на Вербну.
Верба – рід дерев, кущів або напівкущів родини вербових. Взагалі, верба – одне з найулюбленіших у народі дерев. Здавна вона супроводжує людські поселення й оселі. Верби над ставом – традиційна прикмета українського села.


Древні слов’яни вважали вербу священним деревом. У них вона уособлювала бога Сонця – Ярему, що дав людям вогонь.
Верба – символ родинного вогнища. Навколо дерева водили молоду пару. Під вербами молодь призначала побачення, освідчувалася в коханні.
Тиждень перед Великоднем називається вербним. У Вербну неділю вербу освячують у церкві, а потім несуть її додому та б’ють нею хатніх, промовляючи:
«Не я б’ю, верба б’є,
Віднині за тиждень
Буде в нас Великдень.
Будь веселий, як верба,
А здоровий, як вода,
А багатий, як земля».

Вулиця М. Раскової – вулиця Червоної рути

Марина Михайлівна Раскова (1912-1943) – російська радянська льотчиця, удостоєно звання Герой Радянського Союзу (1938), уповноважена особливого відділу НКВС.
Народилася в Москві в родині педагогів.
У 1931-1932 роках навчалася на заочному факультеті Ленінградського авіаційного навчального комбінату за спеціальністю «аеронавігація».
24-25 вересня 1938 року на літаку АНТ-37 «Родина» здійснила безпосадковий переліт Москва – Далекий Схід (Кербі). За виконання цього перельоту Марині Расковій присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна, а пізніше також медалі «Золота Зірка». З лютого 1937 року проходить службу в органах НКВС СРСР як штатний консультант, із лютого 1939 року – уповноважений особливого відділу НКВС, пізніше – в 3-му Управлінні Народного комісаріату оборони СРСР. Мала спеціальне звання «старший лейтенант держбезпеки». Член ВКП(б) з 1940 року. Жила в Москві.
Загинула в авіакатастрофі 4 січня 1943 року при перельоті в складних метеоумовах.
Відповідно пункту 3 частини 1 статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» назва вулиці підлягає безумовному перейменуванню.

Нова назва вулиці – Червоної рути.
Червона рута – реальна квітка. Навіть не квітка, а чагарник, який квітне в Карпатах на висоті від 1600 метрів і вище. Сезон починається наприкінці червня та триває два тижні – квітковий килим вкриває скелі. Насправді рута – не червона, а рожево-фіолетова. У Карпатах є легенда: якщо дівчина подарує цю квітку парубкові, то довіку полонить його серце. Карпатський рододендрон – саме так ботаніки називають цю легендарну рослину. Щоб побачити її на власні очі, треба піднятися на Ґорґани або Чорногору.
Також у вересні 2024-го виповниться 54 роки з моменту першого виконання однієї з найвідоміших українських пісень XX століття – «Червона рута». Часто її сприймали як народну пісню, проте в неї є автор – Володимир Івасюк. Пісня була настільки популярна, що надихнула на створення однойменного фільму-концерту в українських Карпатах. У 1989 році з’явився фестиваль «Червона рута», який відкрив безліч майбутніх зірок української сцени.

За інформацією Прилуцького краєзнавчого музею
та Українського інституту національної пам’яті

Прочитано 28 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 440 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!