№ 38

19 вересня 2024 року

Музеєфікація російсько-української війни

  • Четвер, Вер. 12 2024
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а місто Прилуки знаходилося майже в оточенні та перебувало під постійною загрозою знищення. У лютому – березні 2022 р. під Прилуками, поблизу селища Срібне, відбулися масштабні знищення ворожої техніки – працювала авіація, ЗСУ, тероборона, які зупинили просування окупаційних військ у напрямку Києва.
Війна продовжується. Вона впливає на життя українців. Події та наслідки війни мають і матимуть вплив на українську та світову спільноту й по закінченню бойових дій. Уже зараз зрозуміло, що історія сучасної російсько-української війни посяде центральне місце в новітній українській історії та національній пам’яті. Тому нині вкрай важливо вирішити питання меморіалізації та музеєфікації «гарячих подій» російсько-української війни, оскільки час веде до втрати носіїв інформації та перекручування свідчень.


Сучасний музей – це, перш за все, ретельно відібрана, науково та професійно опанована колекція, що всіма її проявами служить українській ідеї, сприяє відвідувачу в набутті нового досвіду в зрозумілих для нього формах музейної комунікації. У серпні 2024 року Громадська організація «Прилучани особливі» у партнерстві з Прилуцьким краєзнавчим музеєм ім. В.І. Маслова розпочали реалізацію проєкту «Лютий» за підтримки Українського культурного фонду, який вирішує питання дослідницької діяльності та комплектування фондів, музеєфікації «гарячої історії» російсько-української війни та меморіалізації героїчної боротьби українського народу на території міста Прилуки та Прилуцького району Чернігівської області шляхом проведення експедицій деокупованими населеними пунктами з метою документування, фіксації та збереження історії російсько-української війни, воєнних злочинів, збереження пам’яті про захисників, збереження фактажу подій і створенням на цій основі цифрового архіву Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова.
У рамках проєкту музейники здійснюють дослідницькі експедиції відеодокументування усної історії, світлин, предметів історії російсько-української війни населеними пунктами Прилуцького району (Дорогинка, Крупичполе, Колісники, Лісові Сорочинці, Левки, Мартинівка, Припутні, Переволочна, Сваричівка, Вишнівка, Більмачівка, Срібне та Прилуки). На основі напрацьованого матеріалу будуть створені 5-7 хвилинні окремі репортажі із субтитрами англійською мовою.
Напрацьований архів буде розміщений в історичному відділі Прилуцького краєзнавчого музею на сучасному сенсорному терміналі.
Цифровий архів дозволлить зануритись у атмосферу, співпереживати через власний досвід, перетворить відвідувача зі стороннього спостерігача на свідка / співучасника події.
Окрім терміналу цифровий архів буде розміщено на офіційних сайтах громад, військової районної та міської адміністрації, а також на сайті музею в рубриці «Проєкти».
Окремо в рамках проєкту буде створена електронна книга пам’яті Прилуцького району, присвячена Героям-захисникам нашої державності. Інформація буде доступна також на сенсорному терміналі.
На сьогодні основна місія музеїв, які працюють із травматичною історією, – зібрати, зберегти та презентувати суспільству історії та артефакти російсько-української війни, а ще передати наступним поколінням для наукової рефлексії з певною історичною дистанцією.

За інформацією Прилуцького краєзнавчого музею
ім. В.І. Маслова

Прочитано 13 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 232 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!