№ 38

19 вересня 2024 року

Ми обираємо медіаграмотне майбутнє

  • Середа, Лип. 31 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Профспілки області вже другий місяць залучаються до реалізації міні-проекту «Молодь Чернігівщини обирає медіаграмотне майбутнє». Дійшла черга й до Прилук.
25-26 липня в стінах відділу освіти Прилуцької міської ради відбувся семінар-тренінг із основ медіаграмотності. Навчальна група, в основному, складалася з працівників закладів освіти нашого міста (шкіл і садочків).
Метою ж тренінгу є сформувати в учасників базові компетенції щодо сприйняття та обробки медійних повідомлень, особливо в період передвиборчих кампаній.
До плану семінару-тренінгу було включено як теоретичні, так і практичні сесії, які присвячувалися наступним питанням: Як розділити факти та судження? Що таке пропаганда? Чому необхідно знати власників ЗМІ та розбиратися в журналістських стандартах? Як уникнути маніпуляційних «гачків» та розрізняти фейкові новини? Які небезпеки приховує цифровий простір та як їх уникнути? Як зробити свій вибір більш усвідомлено та в чому полягає небезпека політичного популізму?
Протягом дводенного семінару-тренінгу учасники не оцінювали фаховий рівень та імідж конкретних журналістів, ЗМІ, політиків чи політичних сил, увага зосереджувалася власне на загальних принципах медійної грамотності. Адже оцінка та вибір завжди залишаються за кожним громадянином. Натомість чарівні слухачки семінару-тренінгу за 16 академічних годин встигли розібратися із внутрішньою «кухнею» ЗМІ, найпоширенішими маніпулятивними технологіями, маркерами пропаганди, основами фактчекінгу. Окрім того, спробували поекспериментувати на полі передвиборчої агітації у вигаданій країні Мурляндії.
Своїми враженнями від проведеного тренінгу поділилася одна із його слухачок – вчитель початкових класів ЗОШ №7 Ірина Ратушняк: «Я дуже рада, що мені випала така нагода пройти цей дводенний тренінг. Адже, соціальні мережі, Інтернет, телебачення, різноманітні ЗМІ – це все, без чого неможливе наше сьогодення. Проводячи, інколи бездумно, години в Інтернеті, ми повинні вміти фільтрувати всю ту інформацію, яку отримуємо. У більшості випадків вона не є правдивою, і навіть навпаки – спрямована, щоб задурити нам голови.


«Фейк», «троль», «фактчекінг» – терміни, з якими нас більш детально знайомили на тренінгу. Я переконана, що такі тренінги повинні проходити для всіх користувачів медіа, щоб люди були більш обізнаними та не були «піймані на гачок» медіааферистів. А головне – це живе спілкування між усіма учасниками, якого нам так інколи не вистачає.
Точно можу сказати, що тренінг залишив після себе лише позитивні емоції та враження».
Варто відмітити, що проводили захід сертифіковані медіатренери Чернігівського Навчально-методичного центру профспілок (Trade union training center of Chernihiv region) Віталій Копиш та Володимир Ковальчук. Згаданий же Проект реалізовує Молодіжна рада Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, отримавши підтримку в рамках конкурсу «Медіаграмотність для молодих виборців» від Академії Української Преси.
Наприкінці другого навчального дня всі учасниці тренінгу отримали сертифікати про його успішне проходження.

Інформація «ГП»

Прочитано 2029 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Освіта
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 408 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!