№ 19
9 травня 2024 року

Класи безпеки в Прилуцьких школах

  • Четвер, Квт. 04 2024
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

З початку 2023 року в різних регіонах України відкривають спеціальні класи безпеки в загальноосвітніх навчальних закладах.
Такі класи облаштовують у школах, згідно наказу Міністерства освіти й науки України від 10 лютого 2023 року, який, своєю чергою, виданий на виконання пункту 22 Плану основних заходів цивільного захисту на 2022 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2021 року.
Основна мета облаштування класів безпеки – створити умови для формування в учнів здоров’язбережувальних компетентностей, знань правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, алгоритму дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, надання домедичної допомоги.
Сьогодні в Прилуках на базі загальноосвітніх шкіл існують уже 3 такі класи безпеки. Вони мають усе відповідне обладнання та необхідне наповнення.


Перший клас безпеки в нашому місті було відкрито ще 23 березня 2023 року на базі гімназії №3. Навчання учнів стало цікавим, насиченим корисною інформацією. У дітей формуються навички безпечної поведінки в суспільстві. Крім уроків безпеки та виховних заходів у такому класі щоденно проводять уроки з безпеки здоров’я та інтегрованого курсу «Безпека, здоров’я, добробут». Щотижня по 10-15 годин в класі проводять заняття, спрямовані на підвищення обізнаності учнів у різних безпекових ситуаціях. У цих заняттях беруть участь близько 250 учнів середньої школи (5-9 класів). Здобувачі освіти початкової ланки також мають можливість використовувати матеріали класу безпеки та долучаються до проведення заходів.
Наступними клас безпеки в своєму закладі організувала команда Прилуцької гімназії №10. Його було відкрито 15 грудня 2023 року в найпростішому укритті. Цей клас безпеки облаштовано за зональним принципом. Є зона перегляду відеоуроків і презентацій, зона пожежної безпеки, мінної безпеки та безпеки життєдіяльності, також є зона домедичної допомоги, психологічного розвантаження, ігрова зона тощо. Одним словом – це надсучасний клас безпеки.
21 березня цього року в місті з’явився третій клас безпеки. Його відкрили в Прилуцькому ліцеї №6 як центр навчання учнів, учителів і персоналу навчального закладу, а також батьківської спільноти правилам безпечної поведінки в різних сферах життя, зокрема в умовах воєнного стану.
До даного проєкту також залучені представники Державної служби надзвичайних ситуацій, Національної поліції та ГО «Червоний хрест». Донорами проєкту стали Громадська організація «Істок» та міжнародна неурядова організація «Plan International», які забезпечили наповнення класу методичними та технічними матеріалами, за допомогою яких ліцеїсти в подальшому зможуть в ігровій формі швидко опанувати правила пожежної безпеки, а також навчаться тому, як треба діяти в разі виявлення вибухонебезпечних предметів.
Підсумовуючи, можна сказати, що в навчальних закладах Прилук проєкт «Клас безпеки» реалізовано десь на 30%. Виходячи з цього, робота щодо створення та функціонування таких класів повинна й далі продовжуватися, адже надто сьогодні ініціатива з підготовки учнів до розуміння безпеки та вміння діяти в екстрених ситуаціях є дуже важливою.

Прочитано 9 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Освіта
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Шановні прилучани! 9 травня в Україні відзначають День Європи –...
Уже близько 2 тижнів у місті активно триває ямковий ремонт...
Учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, члени...
У рамках участі в проєкті міжнародної технічної допомоги...
Відтепер подвиг наших полеглих Героїв-земляків може бути...
Щиросердно вітаю вас із найбільшим християнським святом –...
Шановні прилучани! Прийміть найщиріші вітання з величним...
«Чоловік повинен не говорити, а робити» – такої думки...
Два будинки готують до відключення від ЦО Відповідно до Порядку...
ода й уся рослинність починає активно рости та квітнути, трава,...

Хто на сайті

Зараз 746 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!