№ 38

19 вересня 2024 року

Відбулася сесія міської ради

  • Середа, Жовт. 30 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

25 жовтня в сесійній залі міської ради відбулося чергове пленарне засідання 62 сесії Прилуцької міської ради 7 скликання.
На розгляд виносилося, як завжди, близько 30-ти питань, які стосувалися діяльності комунальних підприємств міської ради, питань розвитку інфраструктури та благоустрою міста, земельних питань та інших сфер міського господарювання. Цього разу голосування проходило неочікувано швидко. Більшість проєктів рішень було прийнято навіть без обговорення, адже вони пройшли відповідні етапи розгляду на профільних комісіях. Та все ж були поодинокі питання, які змусили колег-депутатів вступити в дискусію.

Фінансова самостійність для прилуцьких шкіл


Про необхідну автономію закладів загальної середньої освіти говорять уже давно. Та далеко не всі школи з охотою йдуть на такий експеримент. Адже, запровадивши фінансову самостійність, директорам шкіл необхідно буде самостійно шукати способи, яким чином залучити у свій заклад ресурси: чи за рахунок додаткових освітніх послуг, чи за рахунок економії на комунальних платежах тощо.
Наразі в Прилуках спробувати сили в «самостійному плаванні» зголосилися директори трьох шкіл – СШ №6, ЗОШ №7 та ЗОШ №10. Згідно з новим Законом «Про освіту» з 2027 року усі навчальні заклади змушені будуть зробити цей крок в обов’язковому порядку. Поки ж є можливість першопрохідцям випробувати дану систему. Також цікавим моментом є те, що відповідно до Закону дані школи набувають статусу ліцеїв. Чи втримаються вони на даному рівні, побачимо трохи згодом, адже за кілька років замість звичайних шкіл мають запрацювати виключно гімназії (середня школа) та ліцеї (старша школа). Як зауважив начальник управління освіти Прилуцької міської ради Сергій Вовк, однією з головних вимог утримання статусу ліцею є наявність паралелей старших класів. Для 6-ї та 7-ї шкіл ця умова може й не бути перешкодою, а от як складається ситуація із набором 10-х класів у ЗОШ №10 в останні роки відомо всім. З цього виходить, що в будь-який момент до остаточного вступу Закону в дію, коли керівництво школи відчує труднощі з утриманням статусу ліцею, вони можуть стати гімназією.
Повертаючись до теми переходу на самостійну фінансово-господарську діяльність, та суперечливих питань окремих депутатів типу: «Чи нам це взагалі потрібно?», хочеться зауважити, що це був самостійний та свідомий вибір директорів і колективів шкіл, на чому наголосив своїм колегам депутатам директор ЗОШ №10 Олександр Правосуд.

Готуємося до Всеукраїнського перепису населення


В уряді нарешті остаточно узгодили терміни проведення Всеукраїнського перепису населення. Він відбудеться у листопаді-грудні наступного року.
Десятиліттями країна рухається навпомацки. Ухвалюються держбюджети, роздаються субсидії, розробляються довгострокові стратегії в освіті, медицині, енергетиці, стартують дорогі інфраструктурні проєкти, а між тим достеменно невідомо не тільки, які ми, а навіть скільки нас.
На сьогодні за офіційними даними Держстату населення України складає 41 млн 990 тисяч осіб (без тимчасово окупованих територій). Натомість учені-демографи вважають, що ця цифра перебільшена на 2-3 мільйони.
Відтак перепис-2020 повинен не тільки виявити «мертві душі», а й дати розуміння про суспільний зріз країни, про житловий фонд, джерела доходів українців тощо. Отримана інформація може стати базою для генерування управлінських рішень практично в усіх галузях суспільно-економічного життя.
Заходи з підготовки та проведення Всеукраїнського перепису населення затвердили й у нашому місті. Відповідний проєкт рішення був також прий- нятий у ході сесії. Відповідно до статті 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 8 Закону України «Про Всеукраїнський перепис населення», розпорядження Кабінету Міністрів України від 09.04.2008 №251-р «Про проведення у 2020 році Всеукраїнського перепису населення» (із змінами), враховуючи постанову Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 №424 «Про утворення Міжвідомчої комісії з питань сприяння проведенню Всеукраїнського перепису населення», з метою створення умов для надання всебічної допомоги органам статистики в проведенні у 2020 році перепису населення, міська рада вирішила утворити Прилуцьку міську комісію з питань сприяння проведенню Всеукраїнського перепису населення у складі 29 чоловік. Головою комісії затверджено заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександра Сивенка, який відповідно до функціональних повноважень має забезпечувати співпрацю з управлінням статистики в Прилуцькому районі.

Чергове звернення до верхівки держави


Окрім усього іншого депутатський корпус підтримав ініціативу свого колеги Володимира Мазуренка направити звернення Прилуцької міської ради до Президента України Зеленського В.О., Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О., Прем’єр-міністра України Гончарука О.В. та народних депутатів України Дубіля В.О., Приходька Б.В. та Халімона П.В. Цього разу звернення стосувалося продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.
Під дію мораторію підпадають 96% сільськогосподарських земель, при чому 68% (27,7 млн га) перебувають у власності селян – власників паїв. Загалом це 66% усієї території України.
Нагадаємо, що заборона (мораторій) на продаж та відчуження сільськогосподарських земель означає, що власники землі не можуть вільно розпоряджатися нею, а практично єдиним способом передачі землі іншим особам є укладання договору про оренду. А от причиною заборони є відсутність в Україні інфраструктури для запровадження ринку купівлі та продажу сільськогосподарської землі.

Інформація «ГП»

Прочитано 1335 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Прилуцький Парламент
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1049 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!